12 dolog, amit jó eséllyel nem tudtál A tégláról

Ez az a film, amiért az oly sokáig érdemtelenül mellőzött Martin Scosese végre megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscart, pedig "csak" egy remake-ről van szó, amibe ráadásul rondán bele is piszkáltak Mark Walhberg kedvéért.

Martin Scorsese 2006-os gengszterfilmje, A tégla egy 2002-es hongkongi dráma, a két helyi megasztár,  Andy Lau és Tony Leung főszereplésével készült Szigorúan piszkos ügyek remake-je. Noha megoszlanak a vélemények, hogy melyik a jobb, sőt, hogy Scorsese életművében hol is áll ez a film a rangsorban, mindenesetre rajongótábora népes, és négy Oscar-díjat is nyert. Nevezetesen elvihette a legjobb filmnek, a legjobb rendezésnek, legjobb adaptált forgatókönyvnek (William Monahan) és a legjobb vágásért (Thelma Schoonmaker) járó díjat, ami szép szó.

Miben más az eredeti és a remake? A Szigorúan piszkos ügyek (2002) azon túl, hogy zseniális thriller, nagyszerű és finomra hangolt egzisztencialista dráma, politikai allegória is egyben. A két rendező, Wai-keung Lau és Alan Mak ugyanis maga

Hongkong identitáskeresését jeleníti meg az anyaországhoz való visszacsatolás utáni években a két rendőr példáján keresztül – a patinás angol gyarmati időknek búcsút mondó régi gárda és az új, kompromisszumokra és megalkuvásra kész generáció közötti konfliktust és egyben átmenetet.

Praktikus módon van egy óriási másfajta különbség is, az eredetiben nem volt benne olyan karakter, mint Dignam (Mark Wahlberg), Oliver Queenan felügyelő (Martin Sheen) jobbkeze. Ezt a szerepet kifejezetten Walhberg kedvéért írták, de gyengíti a történetet. Az eredetiben ugyanis a beépített zsaru létéről csak főnöke tud, így annak halála után ő légüres térbe kerül – itt minden másképp alakul.

 

 

A tégla Scorsese karrierjének mindössze második remake-je. Az első a Cape Fear - A Rettegés foka (1991), az 1962-es Rettegés foka újrafeldolgozása, amit a rendező csak azért vállalt be, hogy megcsinálhassa a Krisztus utolsó megkísértését (1988). A Warner Brothers egyébként a Szigorúan piszkos ügyek megfilmesítési jogait egyébként csillagászati összegért, $1.75 millióért vette meg még 2003-ban, de jól kalkuláltak, ez lett az első amerikai remake, amely elnyerte a legjobb filmnek járó Oscart.

A tégla bemutatása előtt a szakmában már közröhej számba ment, hogy Scorsese még egyetlen filmjéért sem kapta meg a legjobb rendezői Oscart, noha mindenki szerint az egyik legtehetségesebb a generációjában és azon túl is. Pedig jelölés volt bőven korábban is: A Wall Street farkasa (2013), A leleményes Hugo (2011), Aviátor (2004), New York bandái (2002), Nagymenők (1990), Krisztus utolsó megkísértése (1998), Dühöngő bika (1980) révén megannyiszor nominálták, sőt, később Az ír (2019) rendezéséért is jelöltek. Sokan gondolják, hogy A tégláért végül azért nyerte meg a díjat, mert az Akadémiának már kínos volt a dolog.

A legelső elképzelés alapján Brad Pitt játszotta volna Colin Sullivant, a maffia emberét a rendőrségen és Tom Cruise lett volna Billy Costigan, a beépített zsaru az ír maffiában. Mint tudjuk, Sullivant végül Matt Damon, Costigant pedig Leonardo DiCaprio alakította.

Martin Scorsese mindenképpen Al Pacinót szerette volna megnyerni az ír gengszterfőnök, Frank Costello szerepére – bár Pacinóban egy csepp ír vér nincsen, mivel ők kettem még sosem dolgoztak együtt, de a színész végül nemet mondott. A második jelölt volt csak Jack Nicholson, akivel Scorsese még szintén nem dolgozott együtt, és aki elsőre szintén nemet mondott. Aztán ő, a rendező és William Monahan forgatókönyvíró leültek átbeszélni a filmet és az egész karaktert, majd Nicholson végül igent mondott. Elég kemény feltételei lehettek, mert

a forgatás alatt Nicholson végig szabad kezet kapott, azt tett hozzá a figurához, amit akart, és a karakter sokkal több játékidőt kapott, mint ahogy azt eredetileg tervezték.

Scorsese és Pacino aztán az Az írben (2019) dolgoztak együtt.

Mindenkinek van egy kedvenc dala, és a jelek szerint Martin Scorsese esetében ez a "Gimme Shelter" a The Rolling Stonestól. Ez ugyanis már a harmadik film, amiben ugyanezt a számot használta fel – ami korábban a Nagymenőkben (1990) és a Casinóban (1995) is felcsendült.

Amikor Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) a drogfüggő bankrablót (Joseph Riccobene), vallatja, aki elárulja neki, hogy Frank Costello az FBI informátora, a háttérben megy a tévé, amiben egy régi fekete-fehér filmet adnak. A film a legendás John Ford egyik klasszikus munkája, A besúgó (1935), és ez az apróság előrevetíti A tégla történetét is. Annak a filmnek a hőse, egy ír hazafi, Gypo Nolan (Victor McLaglen Oscar-díjas alakításában), akiből besúgó lesz, és elárulja az egyik barátját, és itt is pontosan ez fog történni.

Bár valóban élt egy Frank Costello nevű maffiózó, tőle csak a nevet kölcsönözték, a filmbeli karaktert nagyrészt a hírhedt bostoni ír gengszter James "Whitey" Bulger történetére építették fel, aki kisebb birodalmat épített fel úgy, hogy közben az FBI informátora volt – cserébe az ügynökség ugyanis sok mindent elnézett neki, még gyilkosságokat is. Végül az ügyét kezelő FBI ügynök rács mögé került, Bulger pedig sokáig bújkált, majd már öregen került ő is börtönbe – ahol utolérte a besúgók végzete, és agyonverték. Pályafutásáról a Johnny Depp főszereplésével készült Fekete mise (2015) szól.

Bár meghozta neki a várva várt legmagasabb szakmai elismerést – és karrierjének harmadik legtöbb pénzt hozó filmje lett, Martin Scorsese számára kifejezetten rossz élmény volt a filmezés. Nem történt ugyan baleset, nem veszett össze senkivel, nem volt semmi komoly gond, inkább a történettel és a végkicsengéssel volt problémája.

„Az Erkölcsi Ground Zero, én így neveztem, hiszen minden karakter meghal a végére, tulajdonképpen elveszítünk mindenkit, aki számít. és mindezek után már nem volt hová továbbmenni. Ehhez a filmhez alig vállaltam interjúkat és sajtómegjelenést, annyira elfáradtam és megcsömörlöttem. Borzasztó érzés volt, mert magát a filmet szerettem "

– nyilatkozta Scorsese jóval később - "de az elkészítése, különösen az utómunkálatok gyötrelmes volt. Nem érdekel, mennyit fizetnek érte, de beledöglök, egyszerűen belehalok ebbe az egészbe."

És egy technikai érdekesség: A tégla volt a XXI: században az első olyan Oscar-díjas film, amelyet nem adtak ki VHS kazettán az Egyesült Államokban, és az volt az első Oscar-nyertes film, amely megjelent a rövid életű HDDVD formátumon. A Warner Brothers már 2006-ban búcsút intett a VHS-nek, így a film DVD-n, Blu-ray-en és HDDVD-én jelent meg egy évvel a mozibemutató után, mert akkor még sokat vártak az ilyesmivel.

Az Amazon készít most sorozatot a film alapján, amelynek felállása lényegében ugyanaz lesz, csak Jason Richman producer és írócsapata Bostonból Chicagóba tette át a történetet, és nem egy ír, hanem egy latino banda lesz az, ahová az egyik főhős beépül, és ahonnan a másik főszereplő a rendőrséghez „szivárog be”. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Vera Farmiga és Mark Wahlberg helyett kik lesznek az új verzióban, de a latino vonal kissé leszűkíti a választékot.