15 dolog, amiért érdemes elmenni a Művészetek Völgyébe

Az ország egyik legkülönlegesebb hangulatú fesztiválja idén ünnepli a huszonnyolcadik születésnapját a Balaton-felvidéken, és idén is mindent bevetnek azért, hogy átállítsanak egy kellemesebb, vidékies életritmusra. Összeszedtük, miért érdemes idén is Kapolcs felé venni az irányt.

1. Mert itt minden adott ahhoz, hogy az ember kicsit otthon érezze magát vidéken, ahol kedves helybéliek és hasonló érdeklődésű fesztiválozók fogadják.

 

 

2. Mert még mindig van. Többször keltették a halálhírét, de egy annyira erős közösségi élménnyé nőtte ki magát a több település összefogásával létrejött Művészetek Völgye, hogy egy kis pénzhiány nem tudta megállítani. Sőt, idén a fesztivál az Európai Unió által meghirdetett 2018-as Kulturális Örökség Európai Évének kiemelt eseménye.

 

3. A festői falvak, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend és a természeti környezet még az ezernyi művészeti program nélkül is kisimítaná a lelket.

 

A post shared by Veronika Vizi (@alohavera.v) on

 

4. Aki autóval érkezik, az az első nap leteheti a járgányt, és meg is feledkezhet róla. Egy hideg fröccs után Csigabusszal lehet körbejárni a helyszíneket, de biciklit is lehet bérelni, ha valaki nagyobb szabadságra és egy kis lábmunkára vágyik. A csigabuszos közlekedést segíti, hogy erre az évre megújult a fesztivál applikációja, így már azt is követhetjük, éppen hol jár a települések között idén sűrűbben közlekedő busz. A bérelhető bicikliken túl mozgássérültek számára igénybe vehető mopedekkel segítik a vendégek mozgását a szervezők.

 

5. Ha nagy a meleg, akkor felnőttek, gyerekek és kutyák is kiválóan hűsíthetik magukat az árnyas patakparton.

 

 

6. A fesztivál egyik legnagyobb zenei eseménye lesz az elektronikus zenében utazó magyar producer, iamyank fellépése, aki egy órás, szimfonikus zenével kísért koncertet ad. A zene pedig kifejezetten a Művészetek Völgyére készült, miután már írtak a fesztiválnak egy hangulatzenét Valley of The Hearts címmel Harcsa Veronikával.

 



7. Itt teljesen más a tempó, mint a hétköznapokban vagy egy átlagos fesztiválon. Napközben irtó jókat lehet ejtőzni, beszélgetni, iszogatni, kiállításokon nézelődni, vagy csak eldőlni valahol egy szalmabálán egy könyvvel, majd este színházi előadásokat vagy régi filmklasszikusokat nézni a csillagos ég alatt. Aztán csak rajtunk múlik, hogy vad szabadtéri tombolással vagy egy komolyzenei koncerttel zárjuk a napot egy templom hűs falai között.

 

 

8. Az idei külföldi fellépők között olyan nevek szerepelnek, mint a brit veterán Asian Dub Foundation, akik a hiphop, a világzene és az elektronikus zene vegyítésével alakították ki semmi mással össze nem téveszthető stílusukat. Mellettük fellép még a soulos, latinos, trip hopos nu jazzt játszó DePhazz és a brit X-Faktor egyik legkomolyabb sztárja, az Adele által is sokat fényezett Rebecca Ferguson, valamint a belga Triggerfinger.



 

9. Könnyűzenét összesen négy helyszínen, nép- és világzenét a Fonó Budai Zeneház udvarán, jazzt a Harcsa Veronika udvaron lehet hallgatni, de idén Kapolcsra költözik Nagykovácsi legendás, erdőszéli jazzkocsmája, a Muflon itató is. A magyar együttesek közül játszik sok rendszeres fesztiválfellépő, mint az Anna and the Barbies, a 30Y, a Quimby, a Hiperkarma, a Kiscsillag, az Irie Maffia vagy a Péterfy Bori & Love Band, és mellettük az olyan újabb, trendi zenekarok is képviseltetik magukat, mint a Ricsárdgír, a Csaknekedkislány vagy a Blahalouisiana.

 

10. A jó zenék mellett itt igazán komoly színházi élményekben is lehet részünk, remek színdarabokat hoznak az ország legjobb kőszínházai a Nemzetitől a Katonán át a kaposvári színházig. A nagyszerű Momentán társulat improvizatív darabokkal zökkenti ki a közönséget a komfortzónájából, és ugyanők Nyáry Krisztiánnal összefogva egy új előadást hoztak létre, ami híres magyar költők és írók életébe és gondolataiba ad bepillantást.

 

 

11. A költészet és az irodalom központja a Kaláka versudvar, ahol többek között Galkó Balázs, Bereményi Géza, Varró Dániel, Háy János, Beck Zoli, Szabó T. Anna, Dragomán György és Both Miklós versel, énekel és beszélget.



12. A Művészetek Völgye olyan hely, ahová a gyerekeket is magukkal hozhatják a családosok. A programfüzetben külön szekciót szentelnek a kicsiknek szóló eseményeknek, mivel minden udvar készül nekik valamivel. Lesznek gyerekkoncertek, kézműves foglalkozások, játékok, ráadásul hat éves korig belépőt sem kell fizetni.

 

 

13. A Művészetek Völgye nemcsak gyerekbarát, de kutyabarát fesztivál is, az idei évben a négylábúak saját udvart indítottak, az Artjárót. Itt a kutyás programok mellett délutánonként TEDx beszélgetéseket hallgathatunk.


 

14.  Minden műfajt lehetetlen felsorolni, amit lefed az összművészeti fesztivál, de természetesen a képzőművészet, az újcirkusz és a tánc is megkapja az őt illető teret. Az utóbbi kettő a vigándpetendi Cirque du Tókert helyszínen kerül középpontba a fesztivál tíz napja alatt.

 

15. Nincs fesztivál étel-ital nélkül, és a szervezők próbálnak ezen a téren is megfelelni a hely szellemének. Helyi termelők termékeit szerezhetjük be az Éltető völgyben, emellett a legtöbb vendéglátóegységben kertben nevelt alapanyagokból készült, házias kosztokkal, házi szörpökkel készülnek, és a vegetáriánusok és a gluténmentesen étkezők is megtalálják a számításukat.


A post shared by Keszey Judit (@keszeyjuci) on