20 éves a Zoolander

Illetve tegnap volt az évforduló, de ez nem akadályozott meg minket abban, hogy összeszedjünk néhány érdekességet Ben Stiller remek komédiájáról.

Derek Zoolander 1996-ban debütált a VH1 díjátadóján. A karaktert Stiller eredetileg afféle "Luke Perry-típusú" karakterként képzelte el, akit Drake Sather íróval közösen alkottak meg. Sather néhány évvel korábban a The Ben Stiller Show-ban látta Stillert a Beverly Hills, 90210 paródiájában.

  • A film nyitójelenetét a 2000-es VH1/Vogue díjátadón forgatták – pontosabban azokat a jeleneteket, amikor Zoolander elveszíti az "Év modellje" címet, a rendezvény reklámszünetei alatt vették fel.
  • Hansel szerepét kifejezetten Owen Wilsonra írták. Stiller egyszer azt nyilatkozta, hogy nélküle talán el sem készült volna a film. Wilsonnak azonban nem volt egyszerű a karakter megformálása: állítása szerint nem érzi jól magát nagy közönség előtt, és a mozgását sem tartotta ahhoz megfelelőnek, hogy a kifutón állva elhitesse, egy divatmodellt játszik.
  • David Bowie eleve szerepelt a forgatókönyvben, de Stiller tartott tőle, hogy nem vállalja a szerepet. A színész-rendező az énekes Fashion című száma miatt döntött úgy, hogy ő legyen a riszapárbaj bírája. Szerencsére Bowie-nak tetszett az ötlet.

  • Bármilyen abszurdul is hangozzék, Mugatu "hanyag kampánya" nem pusztán forgatókönyvírói lelemény: John Galliano brit tervező 2000-ben a nincstelenek öltözékét használta inspirációként egy hobo-chick stílusú kollekciójához.
  • Will Ferrell (Mugatu) elmondta, hogy a Saturday Night Live fél évadján keresztül parókát kellett viselnie, hogy elfedje a film miatt platinaszőkére festett haját.
  • Justin Theroux, aki a Zoolander 2 (és a Trópusi vihar) társszerzője Stiller és Christine Taylor (Matilda) 2000-ben tartott esküvőjén breakelt, és Stiller megkérte, hogy a Zoolanderben is mutassa meg tánctudását. Theroux Zoolander-beli megjelenését a Tiszta románc Gary Oldmanjétől kölcsönözte.
  • Zoolander szuperképessége, azaz a Kék Acél "nézés" Stiller mindennapos tevékenysége: Christine Taylor, a felesége hívta fel a színész figyelmét, hogy a tükör előtt fésülködve hunyorog és fura pózt vesz fel – ezt szépen átemelték a filmbe. 

  • Az orgiajelenet miatt eredetileg R-besorolást, azaz 18-as karikát kapott a film.  Stiller személyesen ment el fellebbezni a korhatárbizottság elé, miután annak ellenére sem kapta meg a PG-13-as besorolást, hogy ötször átvágták a jelenetet. Végül kivágta az aktusból a kecskét, és meggyőzte a bizottságot, hogy a jelenet "inkább butaság, mint szexi", így a film megkapta a kívánt besorolást.
  • Mugatu eredetileg olyan nadrágot viselt volna, amelynek az ülepéből kivágtak egy nagy M betűt, alatta pedig Ferrell pőre feneke villant volna elő. A színész bele is ment, de a ruhakölteményből végül nem lett semmi. A gonosz divattervező karakterét egyébként a klasszikus Star Trek A Private Little War című epizódjában feltűnő, azonos nevű szörnyetege ihlette.

  • Malajziában be sem mutatták a filmet, miután a helyi cenzúrabizottság úgy ítélte, hogy a film "határozottan alkalmatlan" a közfogyasztásra, hiszen az agymosott Zoolanderrel a maláj miniszterelnököt akarják megöletni. Ben Stiller és Owen Wilson 2012-ben találkozott a tényleges malajziai miniszterelnökkel, de nem történt semmilyen incidens.
  • A Zoolander 2001. szeptember 28-án került a mozikba, néhány héttel 9/11 után. A filmben szerepelt egy New Yorki-i panorámakép a World Trade Centerrel, de Stiller úgy döntött, hogy digitálisan megváltoztatja, és eltávolíttatta a felvételről az ikertornyokat. "Elítélendőnek tartom, hogy egy-két jelenetet meg kell változtatni, csak azért, hogy megfeleljen az aktuális érzékenységnek" - mondta akkoriban Michael Mailer független filmproducer a The New York Timesnak.
  • Az eredeti elképzelés szerint Zoolander meghalt volna a film végén. Soha nem forgatták le, de a címszereplő a vasúti sínen állt volna, szemben egy robogó vonattal és a Kék Acél nézéssel próbálta volna megállítani, persze kevés sikerrel. Zoolander meghalt volna, és felment volna a mennybe. 

(Forrás: Mental Floss, IndieWire)