5 alulértékelt sci-fi, ami regény alapján készült

Remek könyvekből remek filmek, ám valamiért mégsem hallottunk róluk eleget.

Régóta készülnek tudományos fantasztikus filmek könyvek alapján, jelenleg talán a legnépszerűbb mozifilm a Dűne – de nem minden sci-fi kap ekkora figyelmet, és könnyen elsikkadhat a rengeteg film közt pár igazán értékes darab (aminek ráadásul az irodalmi alapanyaga is kiváló). Következzen öt regény alapján készült sci-fi, ami a kelleténél kevesebb figyelmet kapott (de hátha most!).

 

Galaxis útikalauz stopposoknak (2005)

Douglas Adams különleges humorú regényfolyamában egyszerre van jelen az irónia, az önirónia, az egzisztencializmus, a morbid viccelődés, az abszurd és a szatíra. A sci-fi környezetben játszódó brit tébolyt az olvasók nagyon jól fogadták, és kultikus státuszba emelkedett, ám a belőle készült film hamar eltűnt a süllyesztőben. Ennek oka talán az, hogy

ez a fajta összetett humor papíron jól működik, ám nehéz vászonra adaptálni.

Ennek ellenére, ha nem azt várjuk tőle, hogy azt kapjuk, mint a regényektől, és elfogadjuk, hogy csak nyomokban képes felnőni Douglas Adams humorához, kellemes és szórakoztató élményben lehet részük.

 

Az ember gyermeke (2006)

A poszt-apokaliptikus sci-fi valószínűleg Alfonso Cuarón legjobb filmje, mégis ez a legkevésbé ismert. Az ember gyermeke egy olyan armageddont mutat be, melyben

az emberiség pusztulása nem egy hirtelen bekövetkező dolog eredménye, hanem lassú, gyötrelmes folyamat:

ismeretlen okból a Földön élő emberek nagy része terméketlen lesz, így egyre kevesebb gyerek születik, ami végül a gazdaság és a társadalom fokozatos hanyatlásához vezet. Bár a filmet három Oscar-díjra jelölték (köztük a legjobb adaptált forgatókönyv), de egyiket sem kapta meg, és a jegypénztáraknál sem teljesített valami jól. Pedig a P. D. James regénye alapján készült film elég erős, de talán azért nem találta meg a közönségét, mert nincsenek meg benne a klasszikus sci-fi elemek (űrhajók, futurisztikus fények, kütyük stb.), és közelebb áll a thrillerhez.

 

Felhőatlasz (2012)

Ha azt mondjuk, hogy ezt ugyanazok a Wachowski-testvérek rendezték, mint a Mátrixot, talán el sem hiszed. Pedig így van! Bár a Felhőatlasz nem olyan egyedi, mint az említett kultfilm, de a maga műfajában abszolút megállja a helyét.

A legfőbb kritika vele szemben, hogy túl sokat akart, de végül beleroppant:

egyszerre több történetet szeretett volna filmmé gyúrni David Mitchell novelláiból, de végül nem sikerült – sokkal jobban működött volna tévésorozatként, mint mozifilmként. Ennek ellenére, mikor 2012-ben bemutatták a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, a közönség álló ovációval fogadta – szóval nyilván van benne érték, ami miatt érdemes megnézni.

Ez is érdekelhet

6 kevésbé ismert, mégis kiváló sci-fi

Van köztük alieninváziós sztori, road movie, pszichológiai thriller és egyetlen űrkabinban játszódó sztori is.

Tovább

 

Feledés (2013)

Na, ez érdekes, mert ez a Tom Cruise főszereplésével készült film Joseph Kosinski képregénye alapján készült, és maga Kosinski ült a rendezői székben is. Ugyanakkor valami oknál fogva az képregényt sosem adták ki, de ha olyan jó mint a film, akkor kíváncsiak vagyunk rá. Cruise egy mérnököt alakít, aki a Földön marad, miután az emberség elmenekült a bolygóról. Egy nagyobb terv része ő, melynek során létfontosságú forrásokat vonnak ki a Földből, hogy az idegen invázió után tovább élhessen az emberiség. Ám amikor megment egy idegent, kénytelen újraértelmezi mindent, amit eddig gondolt.

Van ebben a filmben minden, ami egy látványos sci-fihez kell: járgányok és kütyük, és még egy megdöbbentő csavarra is futja.

A hangeffektek pedig kifejezetten egyedivé teszik a Felfedezést, ami sajnos elveszett a 2013-as év sci-fi dömpingjében (ekkor került mozikba többe közt a Tűzgyűrű is).

 

Expedíció (2018)

Natalie Portman alakítja az egykori tengerészgyalogos biológust, akit azzal bíznak meg, hogy egy kis csapattal hatoljon be az X Térség nevű anomáliába, ahol mutáns állatok és egyébe rejtélyes eredetű rendellenességek várják őket. A Jeff VanderMeer regénye alapján készült film

egész jó kritikákat kapott, ám a jegypénztáraknál még a nullszaldót sem tudta kitermelni.

Tipikusan az a film, amit érdemes legalább egyszer újranézni, hogy teljes egészében megértésük – és még akkor sem veszít az erejéből, ha ismerjük a fordulatos végkifejletet. Egyesek horrorfilmként tartják számon a mutáns állatok és a feszült hangulat miatt.

 

(via Collider)