5 kihagyhatatlan program a Kutatók Éjszakájáról

Ha érdekelnek a drónok, benéznél egy szuperlézerközpontba, vagy szívesen gyártanál villámokat, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá, akkor látogass el a Kutatók Éjszakájára szeptember 29-én! Az ország legmenőbb kutatóintézeteibe, egyetemeire és műhelyeibe lehet ilyenkor bejutni, csak arra figyelj, hogy sok programhoz előzetes regisztráció szükséges.

Google és a Nők a Tudományban Egyesület

Nagyon fontos, hogy a lányok is megkapják a megfelelő támogatást, ha tudományos pálya felé kancsintgatnának, hadd érezzék, hogy belőlük is nyugodtan lehet sugárbiológus. A Google és a Nők a Tudományban Egyesület közös helyszínén izgalmas nanotechnológiai kísérletekben vehetünk részt, gyárthatunk villámokat, és bemutatkozik az alkotópedagógia meghonosításán dolgozó MakerSpace.Hu BioLabja is, ahol pár perc alatt elkészíthetjük a saját működő tüdőmodellünket újrahasznosítható anyagokból.

 

Láttál már mágneses folyadékokat, géleket? Jedlovszky-Hajdú Angéla és csapata bevezet a nanotechnológia világába a...

Posted by Nők a Tudományban Egyesület/Association of Hungarian Women in Science on Wednesday, 27 September 2017

MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Az MTA szegedi intézményében haladó ifjú biológusok számára ígérnek rengeteg elképesztően izgalmas programot. Bevezetésként mikroszkóp alatt tanulmányozhatunk emberi sejteket, és megérthetjük, hogy ez hogyan segíthet a különböző betegségek megismerésében. Az ELI szuperlézerközpontban a lézerrel gerjesztett biomolekulák által kibocsátott fluoreszcencia fénnyel ismerkedhetünk, megnézhetjük, hogyan működik a lézercsipesz, a Növénybiológiai Intézet üvegházában pedig mutáns növényeket tekinthetünk meg.

 

IQ Kecskemét

 

Kostyál Bálint feltaláló és édesapja bemutatják a digitális Rubik kockát, amin színes gombokat kell nyomogatni, és eddig még senkinek sem sikerült kiraknia, így a kihívás adott. Emellett megismerhetjük a Raspberry Kreatív program nyertesét, a képkirakó robotot, megnézhetjük, hogyan működik a 3D nyomtatás és szkennelés, és komoly biztonsági előírások mellett meglátogathatjuk a CNC üzemet, ahol hatalmas acélszerkezeti idomok fűrészelése, lézervágása, plazmavágása zajlik.

 

MTA SZTAKI

 

Rengeteget hallunk mostanában a drónokról, lassan egy esküvőt sem lehet megrendezni drónvideós nélkül. A  Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumban tudományos alapossággal járhatjuk körbe a drónok által felvetett kérdéseket, például a repülésbizonságot, megismerkedhetünk egy készülő flexibilis szárnyú repülőgéppel, és szimulációban kipróbálhatjuk, hogyan boldogulnánk egy drón vezetésével. Emellett belenézhetünk egy holografikus mikroszkópba, és az is kiderül, hogyan építhetünk pár egyszerű hozzávalóból magunk is hasonlót otthon.

 

Logischool

 

Budapesten több helyszínen és vidéken Kaposvártól Szolnokig sok városban lehet kipróbálni a programozást a Logischool jóvoltából. A résztvevők egy óra leforgása alatt elkészíthetik első számítógépes játékukat, hogy ráérezzenek, mindenki tud programozni.

 

Már csak 2 nap és jön a Kutatók Éjszakája! Ebből mi sem maradhatunk ki! ;) Várunk Benneteket a Logiscool helyszíneken,...

Posted by Logiscool on Wednesday, 27 September 2017