5 színész, aki arra született, hogy gengsztert játsszon

A Collider listázta a 25 legnagyszerűbb, gengszterszerepekről elhíresült színészt. A lista élén természetesen Robert De Niro végzett, megelőzve Al Pacinót és Joe Pescit.

A nyilvánvaló választások helyett azonban mi inkább azokat a színészeket emelnénk ki a listából, akik ugyanolyan hitelesek voltak gengszterként, mint a nagy nevek, de a szélesebb közönség inkább csak arcról ismeri őket.

Tony Sirico

Forrás: HBO

Hol láthattad? - Nagymenők (1990), Lövések a Broadway-n (1994), Halott pénz (1995)

Tony Sirico neve gyakorlatilag egybeforrt Paulie Walnuts ikonikus karakterével a Maffiózókból, de azért a filmes munkásságában is akadnak gyöngyszemek. Tény, hogy ezek csak kis szerepek, de Sirico ezeket is maximális hitelességgel formálta meg, ami nem csoda, mert mielőtt színész lett volna, bűnöző volt, és még börtönben is ült.

Bűnözőket, gengsztereket és néha még rendőröket is játszott a legkülönfélébb filmekben, mielőtt a Maffiózókban megkapta élete lehetőségét. Emlékezeteset alakított Nagymenőkben, és Woody Allennél a Lövések a Broadway-n és A varázsige: I Love You című filmekben. Igaz, utóbbi nem bűnügyi film volt, de Sirico ott is a "szökött fegyenc" karakterét alakította, úgyhogy maradt a komfortzónájában.


Paul Sorvino

Forrás: RTL Klub

Hol láthattad? - Nagymenők (1990), Dick Tracy (1990), Nem írnek való vidék (2011)

Scorsese klasszikusában, a Nagymenőkben ő alakítja a visszafogott és köztiszteletben álló Paulie Cicerót, a Lucchese bűncsalád fejét, de meglepő módon Sorvino először nem akarta elvállalni a szerepet, mondván nagyon távol áll a személyiségétől. Ennek ellenére meglehetősen hitelesen hozza a gengsztert, mindenféle hivalkodó gesztus nélkül, és a néző nagyon hamar megérti, hogy miért tartják olyan nagyra a karakterét a filmben. A 2022-ben elhunyt Sorvino gengszterszerű alakokat játszott a Dick Tracyben és a Nem írnek való vidékben, de a filmtörténetbe Paulie-ként vonult be.


Frank Vincent

Forrás: port.hu

Hol láthattad? - Nagymenők (1990), Casino (1995), Nagyokosok (1986)

A szicíliai és nápolyi felmenőkkel rendelkező színészt tényleg az isten is filmes maffiózónak teremtette, pedig Tony Siricóval ellentétben mögötte nem állt bűnözői karrier. New Jersey-ben nőtt fel, és miután életre szóló barátságot kötött Joe Pescivel és Martin Scorsese-vel, a Hollywoodban készülő maffiatörténetek állandó szereplője lett. Jellegzetes arcát láthattuk többek között az 1990-es Nagymenőkben, és az 1995-ös Casinóban is – előbbiben őt gyilkolta meg Pesci karaktere, az utóbbi egyik legemlékezetesebb jelenetében pedig ő verte szét baseballütővel Joe Pescit a kukoricaföldön.

És persze ő sem maradhatott ki a Maffiózókból: azt a Phil Leotardot alakította, akit minden néző imádott gyűlölni. Azt kellett csak hoznia, ami a specialitása volt: a leggonoszabb fickónak kellett tűnnie egy olyan produkcióban, ami tele volt gonosz fickókkal.

 

Edward G. Robinson

Hol láthattad? - A kis cézár (1931), Key Largo (1948), Gengszterek alkonya (1937).

Robinson abból a szempontból kakukktojás a listán, hogy bár a mai nézők többségének már nem sokat mond a neve, a maga idejében nagy sztárnak számított, és főszerepeket játszott. Senkinek sem volt olyan ikonikus "klasszikus filmes gengszter hangja”, mint neki, emellett elmondhatta magáról, hogy szerepelt azokban a filmekben, amelyek megalapozták a modern gengszterfilm műfaját – talán csak James Cagney említhető vele egy lapon.

A kis cézár kulcsfontosságú volt mind a műfaj, mind Robinson sztárrá válásának szempontjából, és önmagában is elég volt ahhoz, hogy a színész örökre beírja magát a zsáner történetébe. Később olyan emlékezetes filmekben keménykedett még a bukaresti születésű színész, mint a Golyók vagy voksok (1936), a Gengszterek alkonya (1937) és a Key Largo (1948).

Joe Shishido

Hol láthattad? - Branded to Kill(1967), Battles Without Honor and Humanity: Final Episode (1974), A Colt Is My Passport (1967)

Kriminális húzás lenne összeállítani egy gengszterfilmes listát japánok nélkül, úgyhogy itt a helye a legendás Joe Shishidónak, aki Bunta Sugawara mellett a legfontosabb filmes jakuza. A legtöbb szerepet a szintén nagy nevű Seijun Suzuki rendezőtől kapta, akivel olyan filmeket készítettek, mint Branded to Kill és a Youth of the Beast. Shishido tényleg ideális mozis gengszter volt, tudott vagány, kegyetlen és szánalmas is lenni, attól függően, hogy mit kívánt a szerep.

 

Via: Collider