5 visszatérő poén a szitkomokban, amit utálnak a rajongók

Működtek ezek a poénok a Jóbarátokban, az Agymenőkben és az Egy rém rendes családban – egy ideig, aztán unalmassá váltak.

Az angolul „running gag”-nek hívott visszatérő poénok a népszerű szitkomok alapfelszereltségéhez tartoznak. Csak az igazi rajongók ismerik őket, és sok esetben még a mindennapi életükben is hivatkoznak rájuk – lásd például a Jóbarátokból a "Szünetet tartottunk!" mondatot.

Az ilyen gegeket azonban meg is lehet unni, és utána már inkább idegesítők, mint viccesek. Íme pár ismert példa!

 

Az elromlott lift – Agymenők (2007-2019)

Az örökké üzemen kívüli lift az Agymenőkben fontos része a cselekménynek. Ha a lift működne, a szereplők nem tudnának néhány kulcsfontosságú beszélgetést lefolytatni, miközben fel-le sétálnának a lépcsőn a lakásukhoz. De ez végül egy olyan geggé vált, aminek egy idő után egyszerűen semmi értelme nem volt. Egyrészt biztonsági szabálysértés, hogy egy lift ennyi ideig nem működik egy lakóházban. Ráadásul a főszereplők ritkán találkoztak más lakókkal lépcsőzés közben, annak ellenére, hogy feltehetően a lépcső volt az egyetlen módja a feljutásnak. És mi a helyzet azokkal, akik magasabb emeleteken laktak?

A liftes geg végül a sorozat utolsó előtti epizódjában kapott slusszpoént, amikor Sheldon (Jim Parsons) és Leonard (Johnny Galecki) döbbenten látják, hogy az ajtók kinyílnak, és Penny (Kaley Cuoco) lép ki a liftből. Erre (a sorozat idejében) 16 évet és 12 évadot kellett várni.


Al inzultálja a testes nőket – Egy rém rendes család (1987-1997)

Forrás: Fox

 

A nálunk (is) kultikusnak számító széria számos epizódjában láthattuk, ahogy Al (Ed O'Neill) általános megvetéssel fogadta a cipőboltjában a vásárlókat. Míg a csinos, fiatal nőknek képes volt hízelegni, addig a nagyobb termetű nőkkel egészen másképp bánt. Ez mind része volt a sorozat humorának, ennek ellenére idővel unalmassá váltak ezek a sértegetések.

Ráadásul a nőket mindig úgy ábrázolták, mintha eleve gonoszak lennének, azt sugallva, hogy megérdemelték, hogy így beszéljenek velük. A forgatókönyv ugyanaz volt szinte minden esetben: az inzultált nő kiviharzott, és közben Al újabb sértéseket vágott a fejéhez.


Chandler titokzatos munkája - Jóbarátok (1994-2004)

Chandler (Matthew Perry) a Jóbarátokból már eleve önértékelési problémákkal küzdött, amit önironikus humora is bizonyít. Ezen a problémáján nem segített az sem, hogy az egyik állandó geg az lett, hogy egyik barátja sem tudta, nem értette, és nem is érdekelte, mi a munkája. Azt tudták, hogy Chandler egy irodában dolgozik, és nyilván annyit keres, hogy a New York-i puccos lakás bérleti díjának felét ki tudja fizetni. De mindenki mindig közömbös volt ezzel kapcsolatban, ami azt sugallta, hogy nem érezték szükségesnek, hogy többet tudjanak a barátjuk életének egy fontos részéről.

A poén persze inkább arra vonatkozott, hogy a munkája technikai jellegű, és amúgy se tudták volna megjegyezni a többiek. A végén aztán kiderül, hogy statisztikai elemzéssel és adatok átkonfigurálásával foglalkozott, bár később otthagyta ezt a munkát, hogy valami olyasmit csináljon, amit szeret: reklámszövegírást. Végül bebizonyosodott az is, hogy az egyetlen ember, aki igazán számított számára, Monica (Courtney Cox) végül mégiscsak megpróbált emlékezni. Stílusához illően azonban, amikor a nő kimondja a munkakörét, Chandler a rá jellemző szarkazmussal megjegyzi:

Most tanulod csak meg, hogy mit csinálok, miután felmondtam?"

 

Beütött térd - Family Guy (1999-)


A Family Guy-ban van egy furcsa geg, amikor Peter hirtelen elesik, és minden látható ok nélkül felhorzsolja a térdét. Állítólag ez a geg az 1971-es Willy Wonka és a csokigyárra utal, amikor Charlie hazaszalad, miután megtalálja az utolsó aranyjegyet. A jelenetben gyakran még az "I've Got a Golden Ticket" című dal instrumentális változata is megszólal a háttérben.

Ez egy szórakoztató húsvéti tojás a rajongók számára, akik emlékeznek minden alkalomra, amikor megtörténik. Ráadásul a jelenet menete is mindig ugyanaz: Peter (de mással is meg szokott ez történni) a fogain keresztül szívja be a levegőt, és újra és újra, fél percen át azt nyöszörgi, hogy "Áááá!" Ami viszont az első pár tucat alkalommal vicces volt, az most már inkább csak fárasztó.


Az ananász incidens - Így jártam anyátokkal (2005-2014)

Forrás: CBS

 

Az Így jártam anyátokkal egyik legendás poénja szerint Ted (Josh Radnor) egy reggel arra ébred egy átmulatott éjszaka után, hogy egy idegen nő fekszik mellette az ágyban, az éjjeliszekrényen pedig egy ananász van. Nem emlékszik arra, hogy mi történt, ki ez a nő, miért van kificamítva a bokája és miért égett meg részben a kabátja, és mit jelent az ananász. A történet újra és újra előkerül az évadok során, viccesnek szánt összekacsintásként a nézőkkel.

Végül kiderül az igazság. Vagyis minden, ami addig a pillanatig vezetett, kivéve az ananászt. Csak az Így jártam apátokkal című spin-off sorozatban kapunk valamiféle magyarázatot. A kapitány (Kyle MacLachlan) a jelek szerint 2005-ben az ananászt a küszöbén tartotta, és valaki elvitte. A leleplezés antiklimatikus volt, ráadásul csak jóval a sorozat vége után történt meg egy másik szitkomban, így a sehová nem vezető futó gegek közt ez az egyik legrosszabb.

Via: Collider