7 híres sci-fi, amiből kitöröltek egy jelenetet

A Vissza a jövőbe, az E.T. és a Bosszúállók esetében is a vágószoba padlóján landolt egy-egy érdekes jelenet.

Azt már bemutattuk, hogy milyen jeleneteket töröltek ki a Halálhajóból, A légyből, a Robotzsaruból vagy a 2001: Űrodüsszeiából, majd egy második cikkben folytattuk a témát a Looperrel, a Szárnyas fejvadásszal és többek közt a Jurassic Parkkal. A cikksorozat harmadik részére is maradtak még bőven izgalmas kulisszatitkok.

Vissza a jövőbe – Marty apja még többet szívott volna

Robert Zemeckis klasszikusában Michael J. Fox karaktere az '50-es években találja magát, ahol találkozik a szüleivel. Marty szembesül vele, hogy apja, George (Crispin Glover) egy igazi stréber, és amikor Marty anyja, Lorraine (Lea Thompson) George helyett iránta kezd romantikus érzéseket táplálni, hősünk kénytelen segíteni apjának összejönni leendő anyjával, különben veszélybe kerül a saját létezése. George lúzerségének tanúi is lehetünk, láthatjuk ugyanis, hogy a helyi vagány csávó, Biff (Thomas F. Wilson) hogyan terrorizálja. Létezik azonban egy törölt jelenet, amiben még jobban megszívatják George-ot.

A film csúcspontján, a báljelenet alatt George arra készül, hogy megmentse" Lorraine-t az előre megbeszéltek szerint illetlenül viselkedő Martytól. Nagyon izgul, hogy nem a megfelelő pillanatban lép közbe, ezért egy telefonfülkéből felhívja az operátort, hogy megtudja a pontos időt, de a gonoszkodó osztálytársai bezárják a fülkébe. Ekkor érkezik meg Strickland igazgató, aki ahelyett, hogy kiszabadítaná, leszidja az állítólagos lustaságáért.

Valószínűleg ritmusproblémák vagy a játékidő csökkentése miatt vágták ki ezt a jelenetet, pedig így magyarázatot kaptunk volna rá, hogy George miért nem ért oda időben a kocsihoz, hogy megállítsa Martyt.


Star Trek 10. - Nemezis - Data macskája új gazdát kap

A Star Trek - Az új nemzedék szereplőinek utolsó filmjét, a 2002-es Nemezist a kritikusok lehúzták, mondván unalmas, élettelen és a tévésorozat minden báját nélkülözi. Pedig jó néhány törölt jelenet segíthetett volna pótolni azt, ami hiányzott, például a Picard kapitány (Patrick Stewart), Riker parancsnok (Jonathan Frakes) és Dr. Crusher (Gates McFadden) közti interakciókat. Bár a rajongók régóta tudnak ezekről a kivágott jelenetekről, nemrég felbukkant egy olyan, amely soha nem szerepelt egyetlen DVD-kiadáson sem.

Az android Data parancsnok (Brent Spiner) halála után játszódik a jelenet. Az Enterprise fedélzetén, amely továbbra is javítás alatt áll, Worf (Michael Dorn) és Geordi (LeVar Burton) néhai bajtársuk kabinját kutatja át. Láthatjuk, ahogy átnézik a különböző tárgyakat, amelyek közül több a régi sorozatuk epizódjaira utal vissza, beleértve a hegedűt, amin Data Sherlock Holmesként játszott. De a legmeghatóbb pillanat, amikor Data macskája, Spot a mogorva klingon, Mr. Worf karjaiba ugrik, aki vonakodva jelenti ki, hogy „nem vagyok egy macskás típus.” Geordi válasza:

Úgy látszik, most már az vagy.”


Star Trek – Sötétségben – A háttérben meghúzódó Marcus-szál

A Star Trek 10. - Nemezis után a franchise-t J.J. Abrams rebootolta 2009-ben, majd a nagy sikerre való tekintettel elkészülhetett a folytatás is 2013-ban. A Star Trek - Sötétségben középpontjában ismét Khan állt, akit itt a Sherlock sztárja, Benedict Cumberbatch alakított, aki még kegyetlenebb és ravaszabb gonosztevő volt. De ezúttal a Csillagflotta 31-es szekció nevű titkos akciócsoportja manipulálta, amelyet Marcus admirális (Peter Weller) vezetett. Bár a film végső verziójában csak később derül ki, hogy ki áll a háttérben, egy törölt jelenet majdnem lelövi a poént.

Thomas Harewood, aki Khan utasítására bombát készül robbantani Londonban, videóüzenetet küld Marcusnak, aki az irodájában fogadja az adást. Harewood tájékoztatja őt arról, hogy ami történni fog, az Khan üzenete. Végül azonban kivágták a jelenetet, mert túl sokat árult el az összeesküvés szereplőiről. "Nagyon fontosnak éreztük, hogy ne mutassuk be az admirálist semmilyen módon, és ne adjunk tippet arra, hogy ki lesz belőle a film későbbi részében" mondta a film vágója, Mary Jo Markey a film audiokommentárjában. "Rájöttünk, hogy sokkolóbb lesz a feltűnése, ha sokáig nem mutatjuk meg."


Bosszúállók: Végtelen háború – Egy plusz 45 perces akciójelenet

Egy teljes évtizeden keresztül szőtt történetszálak futottak össze a Végtelen háborúban, ahol szinte az összes MCU-hős felvonult, hogy megküzdjenek a nagy főgonosz Thanosszal. Egy ilyen óriási, az egész galaxisra kiterjedő történetbe sok mindent bele kellett pakolni, és a közel két és fél órás filmet érték is olyan vádak, hogy hosszú és túlzsúfolt. A Thanos karakterét megalkotó Jim Starlin szerint azonban az eredeti terv az volt, hogy a filmet egy 45 perces akciójelenet nyitja.

Ahelyett, hogy egy asgardi hajó elleni attakkal kezdődött volna a film, mint a végső változatban, Thanos Xandar bolygó elleni támadását láthattuk volna először, ahol a Hatalomkövet szerezte meg.

"Volt egy egész jelenet, amikor megszerezte az első Végtelen Követ, és ezt ki kellett vágniuk" - magyarázta Starlin a Collidernek adott interjújában. "Leforgatták, de nem akartak pénzt költeni az effektekre, és nem akarták, hogy a film olyan hosszú legyen, mint amilyen a második Bosszúállók lett. Nem gondolták, hogy akkora siker lesz."

Doctor Strange az őrület multiverzumában – Egy horrorisztikus jelenettel kevesebb

Az MCU fejesei tudták, mire számítsanak, amikor Sam Raimit kérték fel rendezőnek. A Gonosz halottak alkotója a franchise történetének egyik legfelkavaróbb filmjét készítette el, amit egy kivágott jelenet is alátámaszt. A filmben Strange (Benedict Cumberbatch) szembeszáll Wanda Maximoffal (Elizabeth Olsen), aki Vízió halála után és az után, hogy a WandaVízió című sorozatban elvették tőle a gyermekeit, átsodródik a sötét oldalra. Egy alternatív valóságot keres, ahol ő és családja békében élhet, ezért a multiverzumot járva mindenkit lemészárol, aki az útjába áll.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jeremy Simser (@jeremysimser) által megosztott bejegyzés

Láthatjuk a filmben, ahogy kivégzi Mr. Fantasticot (John Krasinski), Charles Xavier professzort (Patrick Stewart) és Fekete Villámot (Anson Mount), de egy törölt jelenet tanúsága szerint még ennél is elvetemültebb. Nem tudni, leforgott-e ez a jelenet, de a storyboardok elkészültek, és a filmen dolgozó Jimmy Simser posztolta őket az Instagramjára. Ezek a rajzok azt a pillanatot mutatják, amikor a Skarlát Boszorkány megérkezik a Kamar Tajhoz, hogy elkapja America Chavezt (Xochitl Gomez). Ebben a változatban azonban Wanda nincs egyedül, hiszen magával hozza Mordo (Chiwetel Ejiofor) levágott fejét is.

Bill és Ted zseniális kalandja – Rockmusicalként indult volna

Az 1989-es kultvígjátékban egy időutazó telefonfülke segítségével két kaliforniai tinédzser, Bill (Alex Winter) és Ted (Keanu Reeves) a múltba utazik, hogy találkozzon történelmi személyiségekkel, akik segítenek átmenni a vizsgáikon. Végül megmentik a jövőt, és az emberiség legnagyobb hőseivé válnak. Az évek során több törölt jelenet is felbukkant, és 2020-ban a harmadik film forgatásának apropóján Alex Winter a Twitter-oldalán mutatott képeket az eredeti nyitójelenetből.

Forrás: Nelson Entertainment

 

Ez egy szürreális dalbetét lett volna, amiben Bill és Ted egy buszmegállóban várják a reggeli iskolabuszt, és elkezdenek léggitározni, majd egy nagy táncjelenet kezdődik, és a végén a két főszereplő összebalhézik az iskola focistáival.

E.T. – A földönkívüli – Leskelődő űrlény

Spielberg klasszikusát kilenc Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film és a legjobb rendező díjára, valamint elnyerte a legjobb eredeti filmzene és három további technikai díjat. A különös idegen látogató története, akivel a gyerek főhősök összebarátkoznak, máig minden idők egyik legkedveltebb családi filmjének számít. Létezik azonban néhány olyan törölt jelenet, amely megváltoztathatta volna a film hangvételét.

Forrás: Amblin Entertainment

 

Volt egy komikus jelenet, ami azért nem került be a végső vágásba, mert az E.T.-bábu egyszerűen nem volt meggyőző amit CGI-jal javítottak és egy későbbi változatba betettek , egy másik pedig egy gyerekeknek és családoknak szánt filmből nagyon kilógott volna. Ez a jelenet, amely évtizedekkel később bukkant fel néhány werkfotónak köszönhetően, Elliott édesanyját, Maryt (Dee Wallace) mutatja, amint arccal lefelé, de félmeztelenül alszik az ágyban késő este. Az űrlény közben belopózik a hálószobájába, és csendben figyeli őt. Valószínűleg azt akarták bemutatni, hogy E.T. miként csodálkozik rá az emberekre, ezek a képsorok azonban alkalmasak lehettek volna a családi célközönség nyugalmának megzavarására.

Via: Looper