8 dolog, ami miatt bitang jó lesz a Star Wars 8

Egy fél perces videón pörög a fél világ, de az izgalom érthető: a Star Wars 8 első forgatási beszámolójában az idős Luke szinte több időt szerepel, mint Az ébredő Erőben összesen! Összeszedtünk 8 olyan pletykát és rajongói konteót, ami miatt mindenki tűkön ülve várja a 2017-re elkészülő, egyelőre cím nélküli Star Wars 8-at.

1. Luke talán elmondja, mit csinált eddig a szigeten

Az ősi mítoszokból építkező Star Wars középpontjában mindig is Luke Skywalker állt. Helyesebben az a kérdés, hogy az Erőt megismerve vajon a galaxis megmentője lesz, vagy elbukik a Sötét Oldal felé vezető úton, mint az apja? J.J. Abrams sokszor hangsúlyozta az interjúiban: azért forgatta le az új Star Warst a Lucasfilm-elnök Kathleen Kennedy kérésére, hogy megtudjuk, mi lett Luke sorsa A Jedi visszatér óta. Épp itt lenne az ideje, hoyg a nézők is lássák.

2. Kiderül, ki Rey apja

A legnépszerűbb konteó szerint a Star Wars 7 végén egy szép apa-lánya találkozást láttunk. Rey Skywalker visszaadja Luke Skywalkernek a kék fénykardot, ami még Anakin Skywalkeré volt, csak eltűnt a felhővárosi apa-fia párbaj során. A családi vérvonal a Star Wars-dramaturgiából is kézenfekvő volna: Anakin, Luke és Rey is egy sivatagbolygón unatkozott, míg fel nem bukkant egy idős űrjáró, akinek az oldalán belekeveredett egy nagy kalandba. És bár a pirosfénykardos gonosz megölte az öreget, a végén az ifjú Skywalker segítségével sikerült felrobbantani a zsarnokok pusztító űrszerkezetét. De vajon az öreg Luke miért rejtette el az emlékeitől megfosztott, látványosan Erő-érzékeny lányát a Jakkun? Azért, amiért Obi-Wan Luke-ot: nehogy megtalálja az aktuális gonosz Skywalker, és átcsábítsa a Sötét Oldalra. Már most kering olyan pletyka, hogy Luke a 8. részben elkezdni kitanítani Rey-t az Erő használatára, reméljük, közben mesél a múltról is.

3. Megtudjuk, kicsoda Snoke fővezér

Az Első Rend zsarnoki ura egyelőre csak egy óriási hologramként beszélt a tanítványaival, pont ahogyan a Császár tette Vaderrel A Birodalom visszavágban. Egyesek szerint Snoke nem más, mint a gonosz Darth Plagueis, az ősi Sith mester, aki Palpatine-t tanította, csak az ambiciózus tanítványa ellene fordult (erre egyébként a Star Wars 7 sztorijának 2014-es kiszivárgása idején is voltak utalások). A kedvencem az a konteó, amely szerint Rey apja nem más, mint Snoke fővezér! Így a Csillagok háborúja-klónnak gúnyolt 7. rész után a Birodalom visszavágot másoló Star Wars 8 végén is rákiálthat a főgonosz a főhősre: „Én vagyok az apád!”


4. Megismerjük végre Kylo múltját és Ren Lovagjait

Azt már tudjuk, hogy Ben Solo átcsábult a Sötét Oldalra, csak az nem világos, mikor és miért. Valószínűleg ő volt az a Jedi-tanonc, akit ugyan Han nem nevezett meg, de elmondta róla, hogy begorombult és lemészárolta Luke többi Jedi-tanítványát. Talán ez lehetett az a pont, amikor Luke úgy döntött, száműzetésbe vonul, de előtte elrejti Rey-t Ben Solo és Snoke elől (kérdés persze, hogy a galaxis legerősebb Jedijeként miért nem győzte le azon nyomban a gonoszokat, megmentve ezzel egy csomó ártatlant). Egy ennél is vadabb teória szerint a sok gonoszságot egy magasabb jó cél érdekében elkövető Kylo csak azért csatlakozott Ren Lovagjaihoz (ők az esőben ázó marcona alakok a látomásjelenetben), hogy Snoke bizalmába férkőzhessen, és a nagy nagy fináléban majd megölje, pont ahogyan bálványozott nagyapja tette a Császárral.

5. Miért hagyta ott Leia az Új Köztársaságot?

Az infómorzsákból nem nehéz összerakni, de a 7. részben sosem mondták ki konkrétan: az 50 év körüli Leiának elege lett a Birodalom maradékával különbékét kötő Új Köztársaság teszetosza bürokratáiból (őket láthattuk a felrobbantott bolygókon), ezért amikor az Első Rend szervezkedni kezdett, ő is létrehozott egy titkos gerillacsoportot Ellenállás néven a harciasabb felkelő barátaiból. Leához kapcsolódó konteó az is, hogy ő és Han Rey igazi szülei! Ezért volt olyan nagy az összhang a Millennium Falcon pilótafülkéjében, ezért olyan jó Rey a fénykardozásban, mint a többi Skywalker, és ezért ölelkezik Leiával olyan hosszan a filmben, holott akkor találkoztak életükben először.

6. Ez lesz az új trilógia Birodalom visszavágja
A második részek borongós hangulata eddig is kötelező volt a Lucasfilmnél (lásd: Végzet temploma). Az új rész rendezője, Rian Johnson, ráadásul pont az ilyen komor hangulatteremtésben jó. 2013-ban a Looper című időutazós sci-fivel robbant be a köztudatba, 10 évvel ezelőtt pedig leforgatott egy kevésbé ismert, de ütős neo-noirt, a Bricket, ami A máltai sólyom és a Cowboy Bebop animesorozat keveréke.

7. Phasma kapitány visszatér

Sejteni lehetett, hogy a Star Wars-történelem első női rohamosztagos parancsnokát nem lapította szét a Starkiller bázis szemétzúzója, hiszen Gwendoline Christie túl sokat szerepelt ahhoz a 7. rész promóiban, hogy ilyen gyorsan kiírják a karakterét a sztoriból.

8. Benicio del Toróval bővült a stáb

Mindig öröm, ha híres színészek csatlakoznak egy dollármilliárdokat termelő franchise-hoz. Del Torónak ráadásul ez már a második ilyen A galaxis őrzői után. A farkasember-fizimiskája eleve arra rendeli, hogy valami veszedelmes figurát alakítson a Star Warsban, és egyre több pletyka szól arról, hogy ő lesz az új gonosz. Persze az igazi kérdés az, hogy piros fénykard is lesz-e nála?