A 90-es évek nagy jelenetei, amelyek örökre beégtek az emlékezetünkbe

A legjobb filmek és sorozatok legmeghatározóbb pillanatai, amik kiléptek a saját közegükből, és már sehogy sem lehet őket elfelejteni. De ezzel nincs is semmi baj.

Amikor Al Bundy leül a kanapéjára

Az Egy rém rendes család a maga idejében is korszakalkotó volt a vígjátéksorozatok világában. Egy nem éppen tipikus “tipikus” családot mutatott be, benne egy goromba cipőbolti eladóval a főszerepben. 2024-ből nézve Al Bundy élete szinte már utópisztikus. A mai 20-as éveikben járó fiataloknak legalábbis biztosan felfoghatatlan, hogy egy bolti eladónak hogy telik egy akkora házra és arra, hogy a két gyerekét felnevelje, miközben valahogy még a felesége is rendszeresen szórja a pénzt, pedig nem is dolgozik, csak otthon ül, eszi a bonbont és tévézik. 

Al Bundy már a maga idejében is egy jelenség volt. Az, ahogy leült a kanapéjára, és a gatyájába csúsztatta a kezét, mindenkinek beégett az emlékezetébe.

Amikor a Doki kiakad

Végtelenségig lehetne részletezni, elemezni, oda-vissza idézni a Vissza a jövőbe-filmekből. Igazi popkulturális mérföldkő, ami abszolút megérdemel minden hype-ot. A saját korszakán messze túlmutató poénok pedig örökre halhatatlanná tették Robert Zemeckis filmjét. 

Mit köszönhetünk a filmeknek? Lehetne példaként felhozni a repülő Deloreant, a légdeszkát (ami azóta se készült el), vagy a teljes mértékben új értelmet nyerő, de amúgy létező, csak épp időutazásra alkalmatlan fluxus kondenzátort. De talán az egyik legjobb jelenet, ami az egész film dinamikáját és humorát a legtökéletesebben adja vissza, amikor az első részben az 1955-ös doki megtudja, hogy mennyi energia kell ahhoz, hogy az időgép visszajuttassa Martyt a jövőbe.

1,21 század gigawatt? 1,21 század GIGAWATT!!!

Mire Marty értetlenkedve rohan utána azt kérdezve, hogy Doki, mi a fene az a gigawatt?

 

Ace Ventura gyilkossági ügyekben is ott van

Jim Carrey állati nyomozóként élete szerepét hozza. Más kérdés, hogy mennyire sajnálatos, hogy ez a karakter túlságosan is ráégett. 

A film hibátlan ütemben adagolja a rém egyszerű, proli humort és a réteges vicceket. Az egyikre nyilvánvalóan az a legjobb példa, amikor kiderül, hogy Einhorne az Finkle, Finkle pedig Einhorne, majd Ace elkezdi vécépumpával meghánytatni magát, felgyújtja a ruháit és hisztérikusan sírni kezd a kádban. A következő jelenetben indokolatlanul sok rágót töm az arcába, hogy próbálja kiűzni az élményt, azaz Lois Einhorn csókjának ízét, amikor Einhorn lesmárolta és a “pisztolya” nyomta a csípőjét. 

És akkor van az a jelenet, amikor Ace megoldja a Roger Podacter-ügyet némi teátrális áriázással és a hangszigetelt erkélyajtó tologatásával.

Amikor Joey rájön…

Ha tetszik, ha nem, soha nem lesz már olyan vígjátéksorozat, mint a Jóbarátok. Ezt akármilyen értelemben lehet venni. Lehet szeretni, lehet unni, de tény, hogy az esetek többségében az emberek többsége inkább szeretni fogja és szűnni nem akaró módon idézni akar belőle. 

Mennyire ismered a Jóbarátokat? – KVÍZ

18 éve, 2004. május 6-án ért véget minden idők legsikeresebb sitcomja. Remek alkalom legújabb kvízünkhöz.

Tovább

Megannyi felejthetetlen pillanatot köszönhetünk a sorozatnak, de most csak egyet, illetve kettőt emelnénk ki. Joey a társaság szerethető hülyéje, akinek mindig egy ütemmel később esnek le a dolgok. Ezért is volt olyan emlékezetes, amikor ő rakta össze elsőként, hogy Chandler és Monica kavarnak. Ehhez olyan jellegzetes fejet vágott, hogy a készítők úgy döntöttek, jó lesz még egyszer elsütni, amikor kiderül, hogy Rachel és Ross (megint) lefeküdtek. 

Amikor Vágási Feri be akar szállni az internetbe.

A Szomszédok is az a sorozat, ami bőségesen szolgált témával az adott és a jövő nemzedékének is. Elég is annyi, hogy a lenkenéniség is ma már központi fogalom. Pásztor Erzsi karaktere pedig egybeforrt azzal a fajta kellemetlenkedő, alkoholista rokonnal , aki ugyan megvetendő, de mégis; ahogy ő csinálja, úgy vicces és szerethető. Jegyezzük meg: Janka néni a szomszédok Michael Scottja. 

Ettől függetlenül, ha csak egy valami maradhatna fenn az egész sorozatból, biztos az lenne, ahogy Vágási Feri lelkendezik a Microsoft 95-ről és az internetről, amibe beszállna, ha lenne annyi pénze. 

A Ponyvaregény órás jelenete

Quentin Tarantino klasszikusa mai napig tematikus bulik és halloweeni jelmezek apropója, kvízestek témája. A zenék, a szövegek, a színészek egytől egyig hibátlanul erősítik az amúgy is beton kemény sztorit. 

25 érdekesség a 25 éves Ponyvaregényről

Napra pontosan negyed évszázaddal ezelőtt, 1994. október 14-én mutatták be hivatalosan az amerikai mozik Quentin Tarantino második, talán legnépszerűbb filmjét. A 25 éves remekműnek mi a magunk részéről ezzel a 25 érdekességgel kívánunk boldog születésnapot.

Tovább

Ki ne akarna 5 dolláros turmixot inni a film után? Ki ne akarna egy jó Big Kahuna Brugert enni? Hogy mit? Mondd még egyszer, hogy hogy mit… Na, ugye. És persze ott van az is, amikor a bunyós Bruce Willis, Butch hirtelen dühös  lesz a terhes feleségére, mert az elfelejtette az óráját. Mindegyik jelenet erősebbnél erősebb, de egyik sem übereli azt, ami pont az említett óra történetét mutatja be. 

M. Night Shymalan legnagyobb csavarja  

Nem az a klasszikus jó belőle idézni-film, de már van két olyan eleme is, ami messze kilépett a saját világából. Ott van például a “Halott embereket látok” mondat, ami paródiák sokszor elsüthető poénja lett. A másik pedig az, a mi a film igazi csattanója, hogy Bruce Willis végig halott volt. Ez egy olyan univerzális poénná nőtte ki magát, amit előszeretettel el lehet sütni bármilyen filmes spoilerrel kapcsolatban. 

Forrás: InterCom

 

Ebben a filmben ez tényleg akkorát ütött, mint a Birodalom visszavágban az, hogy Darth Vader Luke Skywalker apja. Manapság a spoilerfóbiásokat lehet ezzel heccelni. Vegyünk egy tetszőleges filmet, az a legjobb, amiben Bruce Willis nem is szerepel, majd kezdjük el mondani, hogy a filmben az a legnagyobb csavar, hogy Bruce Willis végig halott volt. A derű és a kacagás szinte garantált. 

Ezer mérföld kicsit másként 

Az, hogy két nagy darab fekete férfi beöltözik két vékony szőke csajszinak, és a különbséget senki nem veszi észre, az már önmagában egy olyan felütése egy filmnek, ami egyszerre gagyi és zseniális. Ez a Feketék fehéren alapja, amit az olcsó poénok túltolása tesz valahogy mesterivé. Nem hiába, a Wayans-fivérek értik a dolgukat. 

Mi sem bizonyítja jobban a Feketék fehéren örökkévalóságát, hogy a mai napig, ha megszólal Vanessa Carltontól az A Thousand Miles című dal, akkor egyből Terry Crews feje ugrik be és ez a jelenet: