A Disney szerint Scarlett Johansson keresete nem több egy PR-kampánynál

A színésznő azért perelte be a Disney-t, mert anyagi kár érte azzal, hogy a Fekete Özvegyet a mozibemutatóval együtt a Disney+-on is elérhetővé tették.

Mintegy másfél hete Scarlett Johansson beperelte a Disney-t, arra hivatkozva, hogy a Fekete Özvegy hibrid bemutatója miatt (a mozipremier mellett a Disney+ kínálatában is elérhetővé vált, az előfizetésen felül némi plusz pénzért) komoly bevételtől esett el. A hollywoodi A-listás színészek ugyanis rendre prémiumot kapnak, ha aktuális filmjük mozis bevétele átlép egy bizonyos összeget. A Fekete Özvegy eddig  mintegy 360 millió dollárt hozott világszerte, ami Marvel-filmnek meglehetősen szerény. Tegyük hozzá: a vírus utáni (közbeni?) lazításoknak köszönhetően ismét járhatunk moziba, de sokan inkább biztos, ami biztos otthon maradnak, és inkább streamingen nézik az aktuális blockbustert.

A koronavírus számos iparágat megakasztott, netán egyenesen ellehetetlenített, köztük a filmipar is elég nehéz helyzetbe került, lévén hogy zárva voltak a mozik. A Warner Bros. találta ki azt a módszert, hogy nem bízzák magukat a bizonytalan jövőre, és egy limitált mozibemutató mellett, azzal egyidőben az HBO Max kínálatába is felteszik aktuális sikerfilmjüket, ahogy tették ezt többek között a Godzilla Kong ellen című jó kis szörnyzúzdával, vagy a Wonder Woman második részével. Ezeket a mozijegynél valamivel drágábban lehetett megnézni, de otthon általában többedmagukkal nézik, így mindenki jól járt. 

Ám míg a Warner még a legrosszabb járványhelyzet idején is kártalanította az alkotókat az elmaradó mozis bevételek miatt, a Disney fittyet hányt erre, pláne, hogy a Johansson, a Marvellel kötött szerződés garantálta, hogy a Fekete Özvegyet kizárólag moziban mutatják be ("theatrical release", ami egyértelműen a mozikra vonatkozik), így a színésznő követelését teljesen jogosnak tartják – a Disney kivételével. 

John Berlinski, Johansson ügyvédje a The Independentnek vázolta a Disney szerződésszegését. "A Disney tisztában volt ezzel az ígérettel, de ennek ellenére arra utasította a Marvelt, hogy szegje meg, és helyette a Disney+ streaming szolgáltatáson mutassák be a filmet ugyanazon a napon, amikor a mozikban is megjelent". A kereset a továbbiakban azt állítja, hogy "a Disney szándékosan, indokolatlanul idézte elő a Marvel szerződésszegését, azért, hogy megakadályozza Johansson asszonyt abban, hogy a Marvellel kötött szerződés teljes hasznát élvezze".

Nem titok, hogy a Disney azért közvetlenül a Disney+-ra adja ki az olyan filmeket, mint a Fekete Özvegy, hogy növelje az előfizetők számát, és ezáltal a vállalat részvényeinek árfolyamát - és ürügyként a Covid-19 mögé bújik. (...) Biztosan nem ez lesz az utolsó eset, amikor a hollywoodi tehetségek szembeszállnak a Disney-vel, és világossá teszik, hogy bármit is színleljen a cég, törvényi kötelessége betartani a szerződéseket."

Johansson keresete valóban precedens értékű lehet – Emma Stone fontolgatja, hogy perel a Szörnyella kapcsán, amit szintén a mozipremierrel egyidőben mutattak be a Disney+-on.

Noha nem ismerte be a szerződésszegést, a Disney a múlt héten még úgy nyilatkozott, hogy adottnak tekintik, hogy a Fekete Özvegy streming megtekintéseit is figyelembe veszik a mozis bevétel mellett:

Ennek a bejelentésnek semmi alapja nincs. A kereset különösen szomorú és elszomorító, mivel érzéketlenül figyelmen kívül hagyja a Covid-19 világjárvány szörnyű és hosszan tartó globális hatásait. A Disney teljes mértékben betartotta Johansson asszony szerződését, sőt, a Fekete Özvegy Disney+-on való megjelenése a Premier Access-szel jelentősen megnövelte a lehetőségét, hogy az eddig kapott 20 millió dolláron felül további kompenzációt kapjon.

Mára azonban keményebb hangot ütöttek meg. Daniel Petrocelli, a Disney veterán ügyvédje a Variety-nek mondta el, hogy a színésznő követelései "nem teljesíthetők", és hogy ez az egész nem több puszta PR-kampánynál ."Nyilvánvaló, hogy ez egy jól megszervezett PR-kampány, amelynek célja, hogy olyan eredményt érjenek el, amelyet a pereskedéssel nem érhetnek el. Semmiféle nyilvános nyomás nem változtathatja meg a szerződésben foglalt kötelességvállalást. Az írásos szerződés teljesen egyértelmű."

(Forrás: Independent)