A folytatásos filmek halála

Ha egy film jó számokat hoz és még a kritikusok is imádják, bár ez utóbbi nem feltétlenül szükséges, akkor szinte garantált, hogy az amúgy egyrészesnek indult történet szép kis aranytojást tojó franchise lesz. Az se baj, ha a minőség rovására megy. Sőt!

Jelen esetben nem az olyanokra gondolunk, mint a A Keresztapa (A Keresztapa 2, január 30., Duna, 21:55 ) vagy a Cápa, hanem az olyan, inkább VHS-klasszikusokra, mint az Amerikai pite vagy az Amerikai nindzsa. Az Amerikai pite első három része sem volt az a kultúrtörténeti mérföldkő, de ettől még nem állt meg a történet. A szereplőgárdát lecserélték - kivéve egy-két embert, mondjuk Jim apját - és már jött is a negyedik, ötödik, hatodik és hetedik rész, amit végül egy nyolcadik résszel fejeltek meg, amiben újra összejön az eredeti banda. Szinte hihetetlen, de tényleg sikerült ennyit kihozni egy szimpla, gőzölgő, forró pités sztoriból. Volt zenetábor, pucér maraton, aztán a szerelem Bibliáját is újra kellett írni. Ez utóbbi 8 millió dollárból készült, és nincsenek hivatalos bevételi adatok, mert soha nem került a mozikba. Ellenben a 2012-es Amerikai pite: A találkozó 50 millió dollárból készült és 233 milliót termelt. (Amerikai pite 3. - Az esküvő, január 27., Viasat3, 23:15)

De itt van a vegytiszta VHS-Kánaán, a karatekirály Michael Dudikoff jóvoltából. Az Amerikai nindzsa egy egyszerű sztori, minden gond nélkül összehozták 1 millió dollárból. Ez volt 1985-ben, aztán jött a folytatás, ami 350 ezer dollárból készült és cirka 5 milliót hozott. Ha egy üzlet beindul, akkor ott nincs megállás. Jött a harmadik rész, A véres vadászat. Ez már nem tudott annyit, talán mert dobták a húzónevet, és Michael Dudikoff helyett David Bradley karatézott kegyetlen mód, így csak 1,5 milliót tudott termelni a franchise harmadik része. Itt nem adták fel, tettek egy utolsó próbát, összetrombitálták a két nindzsát, hogy a rajongók megnézhessék őket egy filmben. Az új küldetés 358 ezer dolláros bevételének megláttakor állhattak le a készítők és döntöttek úgy, hogy nincs értelme több Amerikai nindzsát forgatni, mert már a trú rajongókat sem érdekli. (Amerikai nindzsa 3. : A véres vadászat, január 26., Viasat3, 23:25)

Az én személyes kedvencem az Anakonda. Az első film egy tisztességesnek mondható hollywoodi ijesztgetős valami volt, tele nagy nevekkel, mint Ice Cube, Jennifer Lopez és Jon Voight. 45 millióból készült, 136-at termelt. Az Asylum stúdió, a rettegett gagyigyáros megcsinálta a maga változatát Anacondas címen, de ez hozzánk Anakonda 2-ként jutott csak el, amit 3, majd a 4. (Anakonda 4. - Vérvonal: Január 27., SuperTV2, 22:00) követett. Mindegyik hibátlan, mindegyik ugyanarról szól, de a 3. a legjobb, abban David Hasselhoff is szerepel. Sőt, az Armageddon is ilyen, abban a filmsorozatban már negyedszer akar nekicsapódni egy aszteroida a Földnek. Megunhatatlan.