A gyerekek sohasem hazudnak?

Létezik egy általánosan elfogadott tény, miszerint a gyerekek sohasem hazudnak. A rendező Thomas Vinterberg ennek az ellenkezőjét boncolgatja az alkotásában. Egy ártatlan gyermek szavát állítja szembe egy felnőttével.

A nemrég elvált Lucas (Mads Mikkelsen) egy vidám baráti társaság megbecsült tagja, gondoskodó apa, megbízható munkatárs. Egy óvodában dolgozik asszisztensként, szereti a munkáját, és a gyerekek, kollégák is kedvelik őt. Egyik kolléganőjével randizni kezd, és úgy tűnik, magánélete is mederbe kerül. A harmonikus hétköznapok azonban egy pillanat alatt omlanak össze egy apró füllentés hatására, Clara (Annika Wedderkopp) aki legjobb barátjának, Theonak (Thomas Bo Larsen) a lánya, az óvodában azt mondja, hogy Lucas tett vele valamit, ami csak felnőttek között szokott megtörténni. A gyermeki hazugság visszafordíthatatlan károkat okozva szabadul el, a magára maradó, védtelen Lucas pedig értetlenül áll az események előtt.

Létezik egy általánosan elfogadott tény, miszerint a gyerekek sohasem hazudnak. A rendező Thomas Vinterberg ennek az ellenkezőjét boncolgatja az alkotásában. Egy ártatlan gyermek szavát állítja szembe egy felnőttével, amiből a zárt közösség nagyon hamar leszűri a végkövetkeztetést.

A film egy kislány dacból elkövetett füllentésének következményeit mutaja be, a kisváros nem tudja feldolgozni, sem megbocsátani Lucasnak az álítólagosan elkövetett bűnöket. A szülők féltik a családjukat, a gyerekek fejét pedig annyira telebeszélték, hogy lassacskán igazi tömeghisztéria veszi kezdetét. A békés polgárokból feldühödött, bosszúszomjas csőcselék lesz, akik nem riadnak vissza semmilyen eszköztől sem, hogy megbüntessék Lucast.

A vadászat legnagyobb ereje a színészi játékban rejlik. Mads Mikkelsen egy szerethető, hétköznapi embert formált meg, aki szép lassan összeroppan az igaztalan vádak súlya alatt. A Theot alakító Thomas Bo Larsen is nagyszerűen hozza a kicsit bumfordi, mogorva apa figurát, akiben egy világ omlott össze és nem tud megbékélni a ténnyel, hogy elvesztette legjobb barátját. A kislányát alakító Annika Wedderkopp egyszerűen tökéletese választás volt a szerepre. Egy ilyen kislánynak a szavában ki kételkedne? Ahogy ártatlan, nagy szemeivel néz, már mi sem tudunk rá haragudni.

A filmben senki sem ártatlan és senki sem bűnös, mivel mindkét fél ugyanannak a szörnyű "félreértésnek" a következményeit szenvedi el. Az alkotás végkicsengése pedig az alábbi kérdést feszegeti: Képes-e valaha egy közösség túltenni magát egy ilyen eseményen? Képesek lesznek-e valaha újból bízni?

Értékelés: 75%