A hideg testű Rómeó és az ő Júliája

  • lonc / PORT.hu

Az Alkonyat című film szerelmespárját nem a halál, hanem inkább az élet választja el egymástól...

Az alkonyat sikere könyvben

Stephenie Meyer Az Alkonyat című regénysorozata adja a film kiindulópontját, és vetíti előre a film-sorozat lehetőségét. Amerikában őrületes siker volt - és még mindig - a könyv. 30 hete vezeti a New York Times bestseller listáját, azonban igazi sikereket a fiatalok körében ért el. Ezért jelenhetett meg a Teen People szerkesztői ajánlójával, valamint az Amerikai Könyvtárak Szövetsége beválasztotta a legjobb tíz, fiataloknak szóló irodalmi mű közé. A regényt eddig húsz nyelvre fordították le, többek között magyarra is.

Egy halhatatlan szerelme

Bella a napsütötte Phonix-ből költözik az állandóan felhős Forks-ba. Önfeláldozó módon lehetőséget teremt édesanyjának, hogy újdonsült baseball szerelmével szabadon utazhasson, míg ő édesapjával próbálja rendbe hozni a kapcsolatát. Új környezet, új iskola, új barátok és egy különleges fiú... Ma már nagyon nehéz olyan problémát találni, amely két fiatal szerelmest tényleg elválaszthat egymástól. Azonban a fantázia, a hiedelmek világa még mindig tartogat megoldásokat! Bella Swan és Edward Cullen kapcsolata megszeg minden szabályt: emberit és e világon túlit is. Hiszen halandó és vámpír szerelme soha nem teljesedhet be...

Szoft-vámpír

A film amolyan szoft fantasy tini környezetbe ágyazva. A két szerelmes közt soha ki nem bomló szerelem a "plátói szerelem" mítoszát is feléleszti. Abban a korban, amikor a Hangyák a gatyában és társai produkciói másról sem szólnak, mint a testi szerelem megtapasztalásáról. Az alkonyat szereplői kicsit idősebbek, mint Shakespeare főhősei, ők már az érettségire készülnek. Mégis az egymás iránt érzett vonzalom valamint az ezzel együtt járó felelősség és komolyság, az angolszász szerző tinédzser szerelmeseit idézi meg. A célközönség "korhatárossága" valamint a fantasy műfajnak megfelelően a főhős szájszéléről nem csöpög vér. S a napfényt sem azért kell kerülnie, mert esetleg porrá égne, hanem mert mindenki számára láthatóvá válna gyönyörűen - gyémántosan - csillogó bőre. Hiába vámpír, a foghagyma nincs rá különösebb hatással, és állati külsőt és vérszívó fogat sem növeszt. Minden, ami durva és csúnya a vámpír-mítoszokban, az kimarad az Alkonyatból.

Vegetarianizmus és humor

Az alkonyat egyik legmegkapóbb erénye az a finom humor, mely átszövi az egész filmet. A legjobb példa erre, amikor a fiú elviszi a lányt bemutatni saját vámpír-családjának. Őrölt sütés-főzés folyik a konyhában, annak ellenére, hogy a vacsorán csak egy "étkező" vendég lesz. Finom poénok árnyalják a különbséget a halandók és a vámpírok étkezési szokásai között. Nagyszerű szójátékok születnek az eltérésekből és a táplálék-lánc különböző fokain betöltött szerepekből. Szórakoztató párbeszédek világosítanak fel bennünket az állandó tofu fogyasztó és a vegetáriánus-vámpír hasonló éhség érzetéről.

Jó és rossz vámpírok

Bár elsőre furcsának tűnhet, de a vámpírok erkölcsi érzéke - valamint természetfeletti feletti képességeik is - igen eltérőek. Így a film üldöző-menekülő vonala nem abból fakad, hogy minél közelebb kerülnek egymáshoz a szerelmesek, a fiú annál nehezebben irányítja a benne fortyogó vad ösztönöket, melyeket a lány illata hív elő. A problémát sokkal inkább egy emberi erkölcsökkel nem rendelkező vámpír-csapat feltűnése okozza. Ezzel Az interjú a vámpírral című film problematikája új színezetben jelenik meg Az alkonyatban.

Dark, gothic, vámpír

A film zenéjét olyan együttesek határozzák meg, mint a Muse, a Linkin Park és a Paramore. Érdekesség lehet, hogy a főszereplő vámpír fiút alakító Robert Pattinsontól is helyet kapott egy dal a filmben. Minden esetre az együttesek jól mutatják, hogy a film jócskán merít a zene sötétebb oldaláról is. Ugyanez figyelhető meg a film fényképezésében is. A normális, halandó élettől eltérően, a vámpírok világa kicsit elemeltebb. Ennek egyik jellegzetessége, a nagyon fehér alapozót használó vámpírok jelenléte, akik szakítva a kommersz felfogással, nem feketében, hanem ezúttal fehérben járnak.

Summa

Bár a film jó ritmusban használja a műfajt meghatározó kliséket, mégsem tud igazán nagy élményt nyújtani. A vizuális megjelenítés inkább a gyönyörködtetést elégíti ki, mintsem az elrémisztést. A film megnézése után, nincs az a józan halandó, aki ne akarnak azonnal vámpírrá változni. A filmben megfogalmazódó problémák nem újak, feltevésük még csak nem is újszerű, így a megválaszolásuktól se várjunk túl sokat...

Kinek ajánljuk?
- Gimiseknek.
- Vámpíroknak.
- Mítosz-rajongóknak.

Kinek nem?
- Irodalom tanároknak.
- Vérszegényeknek.
- Scallynak és Murdernek.

8/10