A karakter kora

Mit tennél, ha nem öregednél többet? Valószínűleg sokkal értelmesebb életet élnél, mint Adaline, akinek csak a menekülésre futja. Ennek ellenére is megszeretjük az Adaline varázslatos élete örök ifjú hölgyét – de valószínűleg csak azért, mert a szuperbájos Blake Lively alakítja.

Adaline-nal (Blake Lively) egy balesetet követően megáll az idő, elpereg mellette egy évszázad, megöregednek a szerettei, ő pedig csak nem öregszik. Egész életében menekül – mígnem beleszeret Ellisbe (Michiel Huisman). Arra azonban nincs felkészülve, hogy találkoznia kell a férfi apjával (Harrison Ford), akinek a kedvéért már egyszer majdnem lemondott az örökös futásról…

Romantika a köbön, a legklasszikusabb, már-már csöpögős fajtából. Ha lenne olyan műfaj, hogy téli-estékre-kakaóval, az Adaline varázslatos élete kiemelkedő mintapéldánya lehetne. Annak ellenére – vagy talán éppen amiatt – melengeti meg az ember szívét, hogy a giccs küszöbén egyensúlyoz, talán itt-ott már át is lendül a még kellemes határán. Blake Lively-nak azonban sok mindent megbocsát az ember: nem a szépsége, hanem a bája az, ami rabul ejti a női nézőket is – törékenysége, kortalan fénye átszövi a film minden kockáját. S mielőtt azt hinnénk, ez csupán a színésznő helyes arcocskájából fakad, fontos tisztázni, hogy ez bizony az alakítása. Adaline a kortalan, ő az, aki fiatal vonásai mögött egy évszázad bölcsességével tekint ránk. A film remekül játszik a főhősnő karakterével, szokszor láttatja a mellette feltűnő férfiakat kisfiúként, s megjelenését is egyfajta időtlen eleganciával jellemzi.

Blake Lively-hoz remek játszótársak szegődtek, Harrison Ford nem egyszer bizonyította már, hogy nem áll távol tőle a romantika (Dolgozó lány, Sabrina, Ébredj velünk), Michiel Huisman pedig végre a Trónok harca és a Vadon epizódszerepei után valódi játékteret kapott, amivel élni is tudott.

Sajnos a film azonban nem tud élni a téma adta lehetőségekkel, nem tesz fel kérdéseket, nem gondolkozik – bennem például annyiszor felötlött, mégis mit tud kezdeni egy 100 éves nő egy 30 éves pasival? miért hordja a haját 70 év után is a negyvenes évek stílusában? –, csak a melodrámára fókuszál – és arra, hogy a kellő frissességet a narrációval adja meg. A filmet folyamatosan kommentálja a mesélő, hogy érdekes, új ízekkel töltse meg. Gondolnátok, hogy az Adaline varázslatos élete egy sci-fi? Bizony az, komoly tudományos magyarázattal szolgál ugyanis mindarra, amit látunk a vásznon. Sajnos azonban sem a narráció, sem a sci-fi vonal nem teljesedik ki, s így némileg gyökértelenül hat az egyébként teljességgel klasszikus filmben – amit azonban még így is lehet szeretni.

 

Értékelés: 7/10

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu