A kelgyó és a kölök

Rég láttunk ennyire őrült és invenciózus rajzfilm sorozatot, mint a teljesen elszállt, mégis szerethető, teljesen elképesztő karakterekkel benépesített Sanjay és Craig.

Sanjay Patel tipikus 12 éves, indiai származású kölyök egy amerikai kisvárosban. Akcióhősökért rajong, néha ingerlékeny, plátói szerelméhez hozzá sem mer szólni. Hősünk legjobb barátját egy állatkereskedésben ismeri meg, csakhogy nem egy másik kisfiúról, esetleg egy kiskutyáról van szó, hanem Craigról, a beszélő kígyóról, aki egyben az álcázás mestere is – lehet éppen doktor, ügyvéd vagy szépségkirálynő, a jelek szerint senki sem jön rá a trükkre! Nem mindennapi haverjával Sanjay a legmenőbb kalandokban vesz részt, amelyek során nagyon fontos, hogy se barátjuk, se számos ellenségük ne tudja meg, hogy Craig tud beszélni.

A Nickelodeon megbízásából készült rajzfilm sorozatot 2013 májusában kezdték el vetíteni, azóta négy évadot élt meg – 50 epizód készült eddig -, és a legfrissebb hírek szerint idén júniusban álltak le a munkálatokkal. A Sanjay és Craiget Jim Dirschberger, Andreas Trolf és Jay Howell hozta létre, közülük Howell volt a karakterek megtervezésének a felelőse, a másik kettő a sztorikat találja ki, és eleinte nem is rajzfilmben, hanem képregényben gondolkodtak. Az első változatban még egy kígyóbűvölő és a kígyója volt a főhős, majd az előbbit lecserélték egy 12 éves kisfiúra, akinek édesanyja egy kórházban dolgozik nővérként, ami fontos elem. Mind Dirschberger, mind Trolf édesanyja kórházi nővér, akik esténként elmesélték gyereküknek azokat a rémségeket és bizarr dolgokat, amiket munka közben láttak, és a készítők szerint innen a széria groteszk és néha megbotránkoztató humora.

Sanjay és Craig olyan, mint egy 5 éves, aki megevett 4 tábla Milkát és most a plafonon ugrált és összevissza kiabál. Hőseinkkel ugyanis teljesen elképesztő dolgokat történnek, teljesen kretén alakokkal találkoznak és iszonyú furcsa helyzetekbe keverednek, ami néha olyan, mintha egy nagy salátatálban összekevertük volna a Spongyabobot a Beavis és Buttheaddel – és ez a hasonlat gondolom egyeseknek remek referencia lehet, másoknak viszont elborzasztó vízió! A 6-os korhatár karikát persze tessék komolyan venni, ez a humor nem kicsiknek való, sőt! És egy kis érdekesség: a készítők minden epizódban elrejtettek egy képet egy kompótról – hogy miért, ne engem kérdezzenek!