A kőszívű szabadítóművész beleszeret ügyfelébe, aki egy szőke nő

Az elektronyos médiákok naponta tudósítanak váltságdíj reményében elrabolt diplomatákról, újságírókról, turistákról - miért is ne csinálnánk hát egy filmet a tárgyaló felek mögé felépült biztosítás-, kupec-, váltságdíj- és kommandóiparról? - gondolhatták a hollywoodi látványmérnökök, aztán elégetten hátradőltek és rágyújtottak egy cigarettára. Felhívták Russel Crowe-t és / Meg Ryant - "Dél-Amerikába megyünk, hozzatok szúnyogriasztót, aztán feszüljetek egymásnak! Ennyi!" - tették hozzá ismét elégedetten, majd ismét rágyújtottak egy cigarettára.

1. perc

Russel Crowe nagy svindlire készül, homlokát rongyolva próbál átkúrni egy orosz nehéztüzérségi oszlopot. Sikerül neki. (Pornófüzetekkel szúrja ki a szemüket pénz helyett - "Azt kapták, amit megérdemeltek" - ifj. Bush tíz ujját is nyalná megfele.) A túsz kiszabadul, ám egy repesz belerondít a gladiátor baltával faragott arckifejezésébe.
/Sebtapasz, izgalom./

15. perc

Riadó! - kiáltom a mellettem szendergő E.-nek. Váratlanul kiderül, hogy a korábban kommunista nagyhatalmak pénzéből élő gerillacsapatok manapság gazdagokat és szépeket rabolnak el, hogy zsíros váltságdíjra cseréljék őket.
/Hidegháború utáni fölényes vízállásjelentés, mérsékelt figyelem./

47. perc

Meg Ryan gátépítő férjét ("Én civilizációt hozok ezeknek az állatoknak!") tényleg elrabolták a dél-amerikai dzsungerillákok. Russel Crowe rezzenéstelen arckifejezéssel odamegy (Ryanhoz), először szívja a fogát, aztán tárgyalni kezd a kokainista hegylakókkal. "Kelleni fog sok pénz, Montecuccoli, meg kétszersült, ők szívózni fognak, nekünk viszont keménynek kell lennünk, SAS-ügynök vagyok, vétel."
/Meg Ryan fokozott bámulása, amúgy nyomott érdektelenség./

89. perc

A helyzet lassan, de biztosan fokozódik Crowe és Ryan között, hagynák már a francba a hegyi táborban tengődő mérnököt. (Számkivetnének inkább, de úgy oda a méltóság.) A droggal és imperialista olajjal átitatott politika beszól, nem mehet tovább a telkós egyeztetés: kommandózni kell, baszki. Predator-Rambo-backflash, cipőboxból kamuflázs, "we need guns, lots of guns!", helikopterrel a dzsungel fölött, ahogy azt a texasi férfiak álmodják. (E., a fegyverbuzi csendben sorolja mellettem a stukkerek paramétereit.)

135. perc

VÉGE. A tízperces feszült idegjátéknak dettó. Semmi újat nem sikerült megtudnunk túsztémában, nem úgy a film körüli médiahálypról: Crowe és Ryan kavartak egy nagyot a kulisszák mögött, az ausztrál sajtó égőnek tartja a honfitárs Crowe bunkó stíljét, akit közben állítólag el akarnak rabolni, az FBI is nyomoz az ügyben.

136. perc: felejtés.