A legdurvább filmes hibák

Van úgy, hogy hirtelen éjszaka lesz, vagy csukott szájjal beszél a színész. Bakiparádé.

Hibázni emberi dolog, pláne egy forgatáson, ahol adott esetben 100-nál is több ember munkáját kell összehangolni. Vannak azonban olyan bakik is, amelyeket művészet nem kiszúrni legkésőbb a vágószobában, mégis találkozhatunk ilyenekkel bőven, még a legkomolyabb szuperprodukciókban is. Korábbi, hasonló összeállításaink itt és itt olvashatóak.

Óz, a csodák csodája (1939)

Forrás: MGM

 

Judy Garland rubincipője legendás, a filmben végig azt viseli Óz birodalmában – kivéve abban a jelenetben, ahol a fák megdobálják őt és a Madárijesztőt almákkal. Helyette egy sima fekete cipő van a lábán. Abban biztos könnyebb volt menekülni…

Észak-északnyugat (1959)

Forrás: MGM

 

Eva Marie Saint karaktere fegyvert fog és véletlenül rá is lő a Cary Grant által alakított főhősre a Mount Rushmore éttermében. Az egyik statiszta gyerek a háttérben már a lövés előtt tudja, hogy mi fog történni, mert befogja a fülét. Nyilván a filmbe került verzió már a sokadik felvétel végeredménye volt.

Halloween (1978)

John Carpenter horrorklasszikusa a fiktív Haddonfield városában játszódik, Illinois államban, az autókon azonban kaliforniai rendszámok vannak, de láthatunk pálmafákat is. Utóbbi a forgatás helyszínén, Dél-Kaliforniában őshonos, Illinois-ban viszont nem.

Batman (1989)

A Tim Burton-féle szuperhősfilmben több hiba is van, de a leglátványosabb a múzeumi jelenetben található. A sztori szerint Joker és haverjai egy múzeumban randalíroznak, egyikük a vörös festékbe mártott kezeivel összetapicskol egy festményt, de a következő snittben már nyoma sincs a vörös kézjegynek.

A függetlenség napja (1996)

Amikor a Jeff Goldblum által alakított számítógépes szakember az idegen űrhajókat rejtő hangárban idegrohamot kap, felborít egy kukát amin az „Art Dept.”-felirat látható. Nyilván az art department, vagyis a művészeti részleg egyik munkatársa felejthette ott.

Titanic (1997)

Amikor Jacknek (Leonardo DiCaprio) modellt áll, illetve ül a meztelen Rose (Kate Winslet), a férfi megkéri a nőt, hogy menjen oda az ágyhoz, majd gyorsan hozzáteszi, hogy „mármint a kanapéhoz”. Ez valójában nem volt benne a szkriptben, DiCaprio bakizott, de James Cameron annyira viccesnek tartotta, hogy benne hagyta a filmben.

10 dolog, amit utálok benned (1999)

Forrás: Touchstone Pictures

 

Abban a pillanatban, hogy a Larisa Oleynik által alakított Bianca véletlenül lenyilazza a tornatanárt, az egyik tanulót játszó statiszta elrohan segítséget kérni, de amikor azt gondolja (tévesen), hogy már nem látszik a képben, visszafordul, és ránéz a kamerára.

Halálos iramban (2001)

Forrás: Universal Pictures

 

Amikor Jesse és Tran versenyeznek, a férfi egy hagyományos pólót visel, de a következő jelenetben már egy ujjatlan trikó van rajta. Rejtély, hogy miért nem tűnt fel senkinek.

Pókember (2002)

Forrás: Sony

 

Kirsten Dunst Mary Jane-jét rosszarcú bűnözők fenyegetik az utcán, de Toby Maguire Pókembere a segítségére siet, és átdobja a támadókat egy csukott ablakon. Pár másodperccel később viszont, amikor elcsattan az első csók az esőben, a háttérben látható ablakok sértetlenek.

A Gyűrűk Ura - A két torony (2002)

Forrás: New Line Cinema

 

Pippint és Tufát az Orkok fogságba ejtik a film elején, és látható, hogy Pippin csuklóját össze is kötözik. A harcjelenetben azonban már nincs rajta a biobilincs, amit persze le is vehetett róla valaki időközben, csakhogy a következő pillanatban ismét ott a csuklóján.

 

Terminátor 3.: A gépek lázadása (2003)                         

Forrás: C2 Pictures

 

John Connor Cessna típusú repülőjének állandóan változik az oldalára festett gyártási száma. Amikor a hangárban van, az N3035C-számsor olvasható rajta, de a levegőben már a N3413F.

A Quantum csendje (2008)

A Daniel Craig által alakított James Bond mögött egy utcaseprő szorgoskodik, de ha jobban megnézzük, akkor láthatjuk, hogy a seprűje hozzá sem ér a betonhoz.

A sötét lovag – Felemelkedés (2012)

Forrás: Warner Bros.

 

Az a jelenet, ahol elfoglalják a tőzsdét, egyértelműen napközben játszódik, de miután a rendőrség is bekapcsolódik az üldözésbe, már éjszaka van. Elég alaposan elhúzódhatott a forgatás…

Jurassic World (2015)

Forrás: UIP

 

A dinós rebootban nem kevesebb, mint 33 hibát szedtek össze az élesszemű nézők, például azt, ahol Chris Pratt úgy beszél Bryce Dallas Howardhoz, hogy nem mozog a szája (az utószinkron csodákra képes), vagy amikor az összetört mobilkijelző hirtelen megjavul.

Marvel Kapitány (2019)

Jó pár baki látható Brie Larson szuperhősfilmjében, és a legtöbb annak köszönhető, hogy a sztori a 90-es években játszódik. Nem sikerült többek közt eltalálni a szereplők által használt Windows aktuális verzióját, Carol Danvers pedig egy olyan Nirvana számra emlékszik vissza meghatottan, ami csak azután jött ki, hogy elhagyta a Földet.

Volt egyszer egy... Hollywood (2019)

Forrás: InterCom

 

A Leonardo DiCaprio által alakított Rick Dalton egy Boeing 747-essel repül vissza Hollywoodba Olaszországból, ami lehetetlen, mert a film 1969-ben játszódik, ezt a típust pedig csak 1970 januárjában állították forgalomba.

via: Independent