A leghíresebb olasz csődör – Sylvester Stallone

Sylvester Stallone elképesztő karriert tudhat magáénak. Megszámlálhatatlanul sok filmben szerepelt, rendezett, producerként és nem utolsó sorban íróként is hatalmas sikereket könyvelhet el.

1946-ban Sylvester Gardenzio Stallone néven született Manhattanben, a Hell’s Kitchen városnegyedben. Anyja Jacqueline Stallone táncosnő, asztrológus és a női birkózás nagy támogatója, apja pedig Frank Stallone fodrász. Öccse Frank Stallone szintén színész és zenész. Sly születése közben komplikáció lépett fel, ezért az orvosnak fogóval kellett világra segítenie, ám olyan rosszul használta az eszközt, hogy megsértett egy ideget, amitől a sztár arcának bal alsó része lebénult. Ettől olyan furcsa a színész mimikája és lassú a beszéde.

Szülei kilenc éves korában elváltak. Egy darabig szigorú apja nevelte, majd 15 évesen költözött újra édesanyjához Philadelphiába. Itt végezte az iskoláit, majd a korábbi években felgyülemlett agresszióját, melyet társai piszkálódásai és az egyedüllét váltottak ki belőle, sportolással igyekezett levezetni. Súlyt emelt, vívott, diszkoszt vetett, majd tagja lett a középiskola futballcsapatának. Egy szerencsés fordulat az életében, hogy a svájci American College of Switzerland hallgatója lett sport ösztöndíjjal, ahol megismerkedett a színészkedéssel is. Hazatérése után drámát kezdett el tanulni, de a diploma megszerzése előtt félbehagyta tanulmányait, majd visszaköltözött New Yorkba, hogy színész legyen.

A kezdeti nehézségek persze őt sem kerülték el. Rengeteg meghallgatásra járt, számos castingon vett részt, de csak apró színpadi szerepeket kapott, ezért elkeseredésében 200 dollárért elvállalt egy pornófilmet. Később azt nyilatkozta, hogy azért kényszerült erre, mert kilakoltatták lakásából, és pár napra hajléktalan lett. Ezután kapott néhány apró szerepet, pl. Woody Allen Banánköztársaság című vígjátékában, a Halálos futamban, vagy a Kojak egy epizódjában. 1976-ban a Flúgos futam után megismerkedett két producerrel, akiknek megtetszett az egyik forgatókönyve, ami egy philadelphiai bokszoló életéről szólt. Komoly összegért vették meg, Stallone-nek csak egy kikötése volt: ő akarta eljátszani a főszerepet. Erről pedig mindenki lebeszélte, még saját édesanyja is, de Sly hajthatatlan volt, és végül megkapta a szerepet. Ezzel kitört az ismeretlenségből, és Rocky Balboa megformálásával egy csapásra világhíres lett. Tíz Oscar-díjra jelölték, amiből hármat el is nyert. A film alapötletét a Muhammad Ali - Chuck Wepner mérkőzés ihlette, és három nap alatt készült el. A Rocky sikerét meglovagolva, az évtizedek alatt Stallone még öt részt készített belőle, majd 2015-ben a Creed – Apolló fia című drámát, ahol már edzőként tér vissza.

Stallone viszont nem elégedett meg Rocky sikerével, 1982-ben életre keltett egy másik legendás karaktert is, John Rambót. A jelentős kritikai és jegyeladási sikerek után ezt a sorozatát is folytatta, a mai napig 4 rész készült el belőle. A kétezres évekig sorra szállította a sikerfilmeket, a Túl a csúcson, a Kobra, A bosszú börtönében, Tango & Cash, A pusztító mind legendás mozik lettek.

Aztán egy évtizedig nem volt túl szerencsés, már mindenki azt gondolta, hogy leáldozott a karrierje, mire ő összeszedett egy halom régi akcióhőst, és elkészítette a Feláldozhatók szériát, olyan sztárokkal, mint Jason Statham, Jet Li, Mickey Rourke, Bruce Willis és Arnold Schwarzenegger.

Sikere tehát a mai napig töretlen, és nagyon úgy néz ki, hogy még nem tervezi a nyugdíjba vonulást, mert több film mellett, állítólag a Rambo ötödik részén is dolgozik.

Sylvester Stallone A Daylight – Alagút a halálba címú katasztrófafilmjét ma este 21:00 órától nézhetitek meg a Viasat3 csatornán.