A legsokkolóbb sorozathalálok II: egy esküvő, no meg a zombik

A sorozatok azért működnek annyira jól, és alakítanak ki lelkesebb és kitartóbb rajongótábort, mint egy film (vajon hány tagja lehet egy Braveheart fan klubnak? És csak egy Barátok köztnek? Na, ugye.), mert a hosszabb játékidő, a hetente vagy naponta jelentkező új epizódok egyfajta kiterjesztett családdá teszik a szereplőket. Megszeretjük, vagy meggyűlöljük őket, tökmindegy, a lényeg, hogy érdekeljen minket az ami történik velük. És amikor a kinyírják őket, akkor nagyon idegesek tudunk lenni. Összeszedtünk párat, ami az utóbbi években akasztotta ki a sorozatfüggőket. Mivel volt jó néhány, több részben adagoljuk őket.

A Vörös Nász (Trónok harca)

Amikor olvastam a Trónok harcát, pontosabban a Tűz és jég dala-ciklust, volt egy pont, amikor a könyvet szó szerint falhoz vágtam, és üvöltöttem. George R.R. Martin író egyébként sem szívbajos, és olyan lazán nyírja ki a legszimpatikusabb szereplőket is, mintha ez lenne a legtermészetesebb (és persze valahol az is), de a Vörös nász az valami más volt, valami olyan töréspont, ami végképp beleverte az ember agyába, hogy ebben a világban Senki. Nincs. Biztonságban. A sorozatban legalább olyan sokkoló volt, mint a könyvben, sőt, mivel a könyvben Robb Starknak nem volt felesége, így egy szimpatikus (ráadásul terhes!) szereplővel több halt meg a tévében. 

A sztori röviden annyi, hogy Robb Stark, Észak királya, anyja és várandós felesége társaságában ellátogat a Frey-klán kastélyába egy esküvőre, aminek az lenne a célja, hogy szorosabbra húzza a Frey-klán és a Stark-ház közötti szálakat. Az öreg Frey viszont szépen elárulta Starkékat, és az esküvő leple alatt lemészárolta a kastély mellett részegen fetrengő katonákat, odabent meg a násznép 90 százalékát. Az epizód rendezése, hangulata, zenéje szenzációs volt, a néző végig sejtette, hogy valami nem fog stimmelni ezzel a bulival, de arra, hogy egy terhes nőt csak úgy levágjanak, és a sorozat két főszereplőjét simén kinyírjanak nem számított. Arra meg pláne nem, hogy szegény Arya Stark, Robb halottnak hitt húga majdnem összetalálkozott az anyjával és a bátyjával és csak az isteni szerencse mentette meg az életét.        

Lori Grimes (The Walking Dead)

A The Walking Deadben meghalni nem olyan nagy meglepetés, egy zombiapokalipszis kellős közepén vagyunk, mindenki azért rohan, nehogy elkapják a járkálóknak nevezett élőhalottak, de hát ahol fát vágnak, ott hullik a forgács is, és ezt az írók többször is érzékeltették, Shane vagy Sofia halála elég sokkoló volt ahhoz, hogy a harmadik évadban a börtön viszonylagos biztonságába beköltöző túlélők ne érezhessék biztonságba magukat. Lori Grimes, Rick, a főszereplő felesége nem volt egy közönségkedvenc karakter, az írók nem igazán tudták szimpatikussá tenni, amin azzal sem segítettek, hogy miközben Rick kómában feküdt, a nőt összehozták Shane-nel, Rick egykori társával. Aztán Lori terhes lett, és persze ki tudja, kitől van a gyerek, a Rick-fanok meg kaptak egy újabb muníciót a gyűlöletükhöz. Pedig Lori szegény, vagy inkább az őt alakító Sarah Wayne Callies igazán nem tehet arról, hogy olyan nőnek írták meg, aki egy tökegyenes autóúton is képes felborulni egy négykerékmeghajtású autóval, pedig ugye így történt. A halála viszont nem volt szép, sőt: miután életet adott kislányának, a házibarkács császármetszés következtében annyi vért vesztett, hogy nem volt esélye az életben maradásra, és mivel fia, Carl pontosan tudta, hogy az anyja a halálból zombiként tér vissza, fejbe lőtte. Nesze neked családi sorozat.