A Majmok bolygója a legjobb példa rá, hogy nem minden remake borzalmas

Az ezredforduló utáni folytatások, remake-ek és szuperhősfilmek dömpingjében hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy ebben az újrahasznosítós őrületben egy igazi gyöngyszemet is kitermelt Hollywood: az új Majmok bolygóját. Persze most nem a Tim Burton-féle szörnyűségről beszélek, amiben Mark Wahlberg a makiarcú Helena Bonham Carterrel csőrözött, hanem arról a verzióról, amiben Andy Serkis Gollam és King Kong után ismét idétlen kezeslábasban ugrált végig egy forgatást, és csak utólag rajzolták rá a bőrt meg a szőrt.

A 2014-es Majmok bolygója: Forradalom a 2011-es Majmok bolygója: Lázadás folytatása, ami igen eredeti módon gondolta újra az eredeti Majmok bolygója-filmek világát. Az első rész a Bibliát másolta le: egy sokat sanyargatott nép vezetője boldogan él egy családnál, ahol kiskorában befogadták, ám az övéi közt rájön, hogy mindig csak egy örökbefogadott gyerekként fogják kezelni, ezért inkább kitör a rabságból, átkel a folyón, és új hazát alapít. Csak itt nem az egyiptomi fáraó fogadott fia, Mózes, hanem egy terápiás csimpánz vezeti a népét az ígéret földéjre, és szökés közben beszippant egy kis agyturbózó szert.

A második rész 10 évvel az első után játszódik, amikor már egy elszabadult vírus megtizedelte a Föld lakosait. Az emberek egy csoportja a Terminator 5-ből ismerős Jason Clarke vezetésével békét szeretne kötni az öntudatra ébredt, beszélő majmokkal, hogy közösen javíthassanak meg egy erőművet, és egy új civilizációt építhessenek a régi romjain. A radikálisabb humánok azonban Gary Oldman vezetésével agyonlőnének mindenkit, aki szőrösebb egy hipszternél.

A majomvezér Cézár (a szőr alatt: Andy Serkis) hajlik a megegyezésre, a helyettese, Koba, azonban gyűlöli az embereket, mivel kölyökkora óta kísérleti alany volt a gyógyszergyár kutatólaborjában. Cézár a shakespeare-i királydrámák tragikus főhőseként egy idilli birodalomról álmodozik, de közben egyenesen egy véres háborúba taszítja az embereket és a majmokat. A film végére pedig már nem is vagyunk messze attól a totalitárius rezsimtől, amibe Charlton Heston annak idején belecsöppent, és ahol az emberek csak ágyékkötős rabszolgák, a gorillák a lovasrendőrök, az orangutánok a tudósok, a csimpánzok pedig mindenkinél jobban akarnak tudni mindent...

Aki ismeri a régi Majmok bolygója-filmeket és Pierre Boulle eredeti sci-fi regényét, annak természetesen semmi újdonságot nem fog mondani az új feldolgozás. Az viszont biztos, hogy mostanában nagyon kevés olyan blockbuster sci-fi készül, ami az elképesztő látványvilágon túl szájbarágós klisék nélkül hívná fel a figyelmet a környezetszennyezésben, a háborúskodásban vagy épp az Istent játszó tudósok génkísérleteiben rejlő veszélyekre. Reméljük, a 2017 nyarára beígért harmadik rész is legalább olyan jó lesz, mint az első kettő! 

A Majmok bolygója: Forradalom az HBO2-n látható június 9-én, csütörtök este, 19:30-tól, ismétlés június 10-én, pénteken hajnalban, 1:15-kor.