A mundér becsülete

A katona lehet bátor és eltökélt,aki a legrosszabb helyzetben is kitart, leleményes és tettre kész, de akad olyan is, aki nem akar részt venni semmiféle vérontásban és inkább csajozna.

Péntek: Rendíthetetlen (2014)

Angelina Jolie a rendezője és a producere a Coen testvérek pedig a forgatókönyvírói ennek a valós történetet feldolgozó többé-kevésbé nagyszabású drámának, amely Louis "Louie" Zamperini olimpikon és háborús hős hihetetlen életét követi nyomon. Az alulról jött Zamperininek az is csoda volt, hogy bekerülhetett a berlini olimpiára induló amerikai futó válogatottba, majd a második világháború kitörésekor egy bombázógépen szolgált a Csendes-óceáni hadszíntéren. Louie két társával együtt túlélte repülőgépük lezuhanását a, és 47 napig hánykolódnak egy tutajon, majd elfogja őket a japán hadsereg, és fogolytáborba kerülnek. Itt „celeb” státuszának köszönhetően külön elbánásban részesült, ami a japánok esetében akkoriban felért egy halálos ítélettel. Jolie választása a főszerepre tökéletes volt, a fiatal angol Jack O'Connellben tényleg izzik a tűz, és tényleg elhisszük neki, hogy nem lehet megtörni.

Szombat: Gyilkos megszállás (2008)

Bár egyértelműen az Elit alakulat nyomában jár és nyilván annak babárjaira is ácsingózik a 7 részből álló rémes magyar címmel megvert Generation Kill, az vesse rá az első követ, aki nem élvezte az iraki háború első felvonását bemutató szériát. A történet alapjául az amerikai Első Felderítő Zászlóalj felderítőegységének kalandjai szolgálnak, amelyet a Rolling Stone magazin velük tartó tudósítója örökített meg könyvében. Látjuk, amint a tapasztalatlan, de remekül kiképzett katonák behatolnak az ellenséges területre, és mivel mindenütt ők az előőrs, a legelképesztőbb helyzetekben találják magukat. A sorozat nem afféle toborzóplakát a hadsereg számára, rendre bemutatja az alkalmatlan tiszteket, a rossz döntéseket és zűrzavart is, és itt ugyebár minden valóban megtörtént. Az ábrázolás technikai szintje ugyan elmaradt az Elit alakulattól és nincsenek nagy nevek az egy Alexander Skarsgardon kívül, de ez így is a legjobban sikerült sorozatok egyike a témában.

Vasárnap:  Az engedetlen katona (2013)

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mindkét világháborúban több százezer ausztrál katona is harcolt, vagy, hogy pontosabbak legyünk, szolgáltak. A I. világháború idején járunk. Harry Lambert (Dan Spielman), a visszahúzódó és békeszerető pék csupán azért áll be katonának, hogy ne maradjon szégyenben, ám mikor kivezénylik a nyugati frontra, úgy dönt, hogy dezertál. A férfi egy francia nő farmján talál menedéket, akit elhagyott a férje, fiát pedig elveszítette, és egy lőszergyárban dolgozik. Ők ketten hamar egymásra találnak, a harcoktól megcsömörlött férfi összeszedi bátorságát, a nő pedig ismét felfedezi az élet szépségeit. Ám a boldogság nem tarthat örökké, és a dezertálásért halálbüntetés jár. Az engedetlen katona legalább annyira szól a háború értelmetlenségéről, mint a boldogság mulandóságáról, a hadsereg arctalan könyörtelenségének bemutatása pedig tökéletes.