„A Pixar és Disney filmeken túl is van élet”

Lakos Nórával, a héten kezdődő CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál kitalálójával és igazgatójával beszélgettünk arról, mit és hogyan érdemes a gyerekeknek és kamaszoknak vetíteni.

Honnan jött az ötlet, hogy egy gyerekfilmes fesztivált csinálj?

Engem alkotóként is érdekelt a gyerekfilm, azonban már az egyetemen azt éreztem, hogy ezzel egyedül vagyok. Pedig szerintem ez egy nagyon izgalmas műfaj, amelyben mind vizuálisan, mind történetmesélés szempontjából komoly lehetőségek vannak. Sőt biznisz szempontból is. Hollywoodban a blockbusterek zöme fiataloknak szól. Én mindig is játékos, meseszerű történeteket forgattam, és ezért is érzem közelinek magamhoz a gyerek és ifjúsági filmeket. Emellett van egy lányom, akinek nem tudtam mutatni olyan filmet, ami a saját közegében játszódik, vagy ha igen, akkor az húsz évvel ezelőtt készült. Gyakorlatilag egy teljes generáció nőtt fel úgy, hogy nem látott magyar gyerekfilmeket. Komoly űr, ami képződött, amit valószínűleg sok-sok év munkájával lehet betömni. A magyar gyerekfilmes műfaj újraélesztésére jó lehetőségnek látom a fesztivált, ahová a világ minden tájáról hozunk filmeket, és ezzel példákat mutatunk arra, hogy a Pixar és Disney filmeken túl is van élet, minőségi filmek születnek a fiatal közönségnek. Miért ne készülhetne Magyarországon is sok ilyen?

Milyen volt az első fesztivál, és milyen tapasztalatokat szűrtetek le belőle?

Az első fesztiválba határtalan lelkesedéssel vetettük bele magunkat, a semmihez képest minden jobb felkiáltással. Akik ott voltak, azoktól pozitív visszajelzéseket kaptunk, sokan csodálkozták rá arra, hogy milyen komoly színvonalon űzik ezt a világ különböző tájain, akár a szomszédos országokban is. Azóta évről évre növekszünk. Most nagyot lépünk, idén már két hétvégén is van a Cinemira, október 8-tól 10-ig a kamaszoknak szóló hétvége az Akváriumban és október 23-24-én pedig a 3-12 éves korosztálynak és családjaiknak a Millenárison. Ami nem változott, hogy a fesztivál interaktív, és a filmnézés mellett számos filmezéshez kapcsolódó programot kínálunk a fiataloknak és a családoknak. Így kaszkadőr, tánckoreográfia, animáció-és filmkészítő workshopokon próbálhatják ki magukat a kicsik és a kamaszok is.

Mindkét fesztiválon végig van casting, így akit a színészkedés érdekel, akár bekerülhet filmekbe, sorozatokba. De lesznek filmes beszélgetések is, most éppen a Skam (Szégyen) című norvég sorozat sztárja, Josefine Frida ügynökével beszéltem még egy utolsó egyeztetésre, mert ő is jön, meg lesznek TikTok-videósok és videójáték fejlesztők, magyar rendezők és színészek beszélnek a munkájukról, és egy csomó olyan dolgot próbálunk behozni, ami a mostani kamaszokat illetve kisebb gyerekeket is érdekli.

Valamiért azt gondolom, hogy gyerekeknek viszonylag egyszerű programot összeállítani, mert az egy örök téma a nyuszikkal és macikkal, a kamaszok esetében viszont mindig változnak a trendek...

Mi a gyerekeknek sem a nyuszi, maci témával jövünk. Több mint 80 rövidfilmet mutatunk be mind a két fesztiválon. Az óránként induló vetítéseken alapvetően a gyerekek és a kamaszok is a mindennapi életükről szóló filmeket nézhetik meg játékos, humoros, vagy épp drámai hangvételben. De a lényeg, hogy azzal találkoznak a vásznon, amivel az életben is, legyen szó barátságról, családról, videójáték- vagy mobilfüggőségről, környezetvédelemről. Fontosnak tartjuk, hogy komolyan vegyük a gyerekeket és a kamaszokat.

Az említett témák közül sok egyben egy problémahalmaz is, és ilyenkor logikusan adná magát, hogy az ezzel foglalkozó civil szervezeteket, szakembereket elhívjátok a vetítés utánra…

Na, ezt mi nem csináljuk. Az a célunk, hogy ha megnéznek egy izgalmas filmet, aminek a témája érdekes számukra, akkor arról tudnak utána beszélni a barátaikkal vagy a szüleikkel. Ez is egy fontos célunk, hogy olyan filmeket mutassunk be, ami után van miről beszélgetni.

Miből lehet egy ilyen fesztiválra anyagi támogatást szerezni?

Alapvetően állami támogatásból, mint ahogy Európában a kulturális események többségét. Az NFI és korábban a Filmalap is támogatott minket, illetve a MÜPA a kezdetektől mögöttünk áll. Célunk, hogy európai forrásokra is pályázzunk a jövőben.

Ez egyébként érdekes kérdés, hogyan lehet gyerekre felépíteni egy fesztivál modellt, hiszen egyrészt a szülőkön keresztül kell őket megszólítani, másrészt sok technikai akadály is van, hiszen a kicsik például nem fognak feliratozva nézni egy külföldi filmet.

A kamaszoknál ez nem probléma, mert ők már teljesen hozzászoktak, hogy felirattal nézzenek külföldi filmeket a neten. A kicsiknél viszont a nyelvi korlát valóban jelen van. Sok gyerekfilm fesztiválon azt csinálják, hogy egy ismert helyi színészt kérnek fel, aki végignarrálja a filmet. Kicsit, mint régen a lengyel filmalámondásos vetítéseken, ami nekünk elég idegenszerű, de az a nemzetközi tapasztalat, ha megtalálod azt, aki ezt jól tudja csinálni, és nem tolakodó, viszont átadja a hangulatot, akkor pár év múlva már miatta jönnek a nézők. A legkisebbeknél ez megint nem probléma, mert a 3-6 éveseknek szóló filmjeink szöveg nélküliek. Nekem egyébként minden évben az a kedvencem, amikor egy órára beülök a legkisebbeknek szóló filmes blokkra, ahol a szövegnélküliség miatt általában tök izgalmas a vizuális világ, és akkor csak ülök, ott a sok gyerek körülöttem, és nyugi van, és iszonyúan élvezem az egészet. 

A fesztivál hivatalos oldala: www.cinemira.hu

A fesztiválon lehetőség nyílik neves hazai alkotókkal is találkozni: Herendi Gábor, Nagypál Orsi, Horvát Lili és az Oscar-díjas Deák Kristóf fognak arról beszélgetni, hogyan lettek filmrendezők. Az animáció iránt érdeklődők a nemzetközi animációs és videójáték-gyártásban élenjáró Digic Pictures képviselőit ismerhetik meg, míg a jól működő TikTok-videók titkaiba magyar TikTok-sztárok avatják be az érdeklődő kamaszokat.