A pulykacomb visszavág

A 3D-s harc elsősorban az animáció frontján zajlik a gyártók között, s mint általában, ebből mi megint csak jól jövünk ki. Per pillanat a Sony Pictures állt elő valamivel, amit nem lehet szó nélkül hagyni. Ez talán már nem is mozi - de azért szórakoztató.

Ez a film nem jó, hanem finom

A kevesebb néha több, szokás mondani, én például egy tojásrántottáért is messzemenőkig képes vagyok rajongani megfelelő szituációban, főleg, ha a tányért ölbe lehet venni, és hátra lehet dőlni otthon egy törött lábú fotelban. Máskor az ember kicsit megilletődik, ha Michelin csillaggal kitüntetett olasz mesterszakács éttermében szolgálják fel neki a petrezselymes süllőconsommét velőpudinggal és éticsigával, de azért azt is meg lehet szokni. Na így vagyok valahogy ezzel a 3D-vel is. Alapvetően nem vagyok benne biztos, hogy a minél nagyobb, minél domborúbb elvnek kellene érvényesülnie a következő években, mert bár ez is egy válasz az ipart - állítólag - nehéz helyzetbe hozó "alternatív" filmnézési szokásokra, de nagyon remélem, hogy nem az egyetlen. Ezzel együtt a térhatású Derült égből fasírtnál az embernek tátva marad a szája, és nem csak azért, mert reméli, el tud kapni egyet-egyet a feje fölött köröző óriás hot-dogokból. Nyugodt szívvel és pihent gyomorral állítom, hogy ilyet még nem ettem... izé, nem láttam. És nyilván ezt fogom írni, ha kijön majd Cameron Avatarja, meg az újabb és újabb Imax-, illetve 3D-s csodák. Aztán egy idő után már nem dobálózunk így a nagy szavakkal, de egyelőre jó rácsodálkozni, hogy ilyet is lehet. Amellett, hogy az egyszerű rántotta még mindig az egyik legjobb dolog a világon.

Csirkeszárnyas fejvadász

A történet hőse, Flint egy amolyan lúzer-fiú, aki ahelyett, hogy a suliban lógna az órákról és beállna a focicsapatba, otthon magánlaboratóriumot eszkábál és különböző értelmezhetetlen találmányaival sokkolja környezetét. Aztán úgy is marad. Édesapja, a bálnatestű halászboltos a melegszívű egyszerű emberek összevont szemöldökével reagálja le fia tudományos kísérleteit, talán azon elmélkedve ezalatt, vajon mi szüksége van a gyereknek az internetről letöltött "hogyan kell szóba állni a lányokkal?" tipusú tanulmányokra, ha anno neki se kellett ilyesmi. Flint legújabb találmánya azonban szinte magától csap az asztalra: segítségével egyszerű vízből élelmet lehet előállítani, de mégsem levespor. Ha pedig a felhők közé lövi a szerkezetet, akkor hol hamburger hull eső helyett, hol vidáman szemerkélő pizza-szeletek csalnak mosolyt a halászváros savanyú pofáira. Minderről a kiküldött időjárásjelentő-gyakornok, Sam (ez egy női név) tudósít az országos tévének. A gond csak akkor kezdődik, amikor megjelennek az égbolton a makaróni-hurrikán első jelei.

Super Size Me

A Derült égből fasírt eredetileg Judi és Ron Barrett munkája, amely 1978-ban jelent meg; előbbi megírta, - akkori - férje pedig megrajzolta a kalandokat. A mesekönyvet már akkor intelligens és bájos humora miatt dicsérték, s ezen erénye a Sony szélesvásznán sem csorbult. A tízévesek szintjén megfogalmazott morális mondanivalók pedig remélhetőleg nem lesznek túl - hogy azt ne mondjam - szájbarágósak: vajh' szükségünk van-e mindig többre és többre, nagyobbra és nagyobbra? Ebből a szempontból persze ironikus épp egy lényegét a gigászi méreteinek köszönhető Imax-ben nézni a filmet.

Az alkotók elmondása szerint a Flint meséje olyan katasztrófafilmek egyfajta kifigurázásaként is szolgál, mint a Twister, az Armageddon vagy Holnapután, természetesen a saját kis infant-anime szűrőjén keresztül, sajátos fűszerezessel bolondítva. A Sony-nak egyébiránt ez a harmadik önálló gyártású egész estés animációja mozikban, a Nagyon vadon és az Vigyázz, kész, szörf! után, és mondanunk se kell, ez messze az eddigi legsikeresebb. A Derült égből fasírt az első napon 8, az első hétvégén 30 millió dollár bevételt hozott Amerikában, természetszerűen uralva ezzel a box-office listát. Emellett pedig a kritikusok döntő többsége is elismerően nyilatkozott róla, legfeljebb annyit téve hozzá, hogy a célközönség természetesen továbbra is az alsó tagozatosok hada. Feltéve, ha túl vannak az uzsonnán.

Kinek ajánljuk?
- Gyerekes családoknak.
- Séfeknek.
- Animáció-rajongóknak.

Kinek nem?
- Fogyókúrázóknak.
- Szédülősöknek.
- Törött lábú fotelt preferálóknak.

8/10