A sárkány csókja

Liu ügynököt (Jet Li - Öld meg Rómeót!) Shanghaiból Párizsba küldik, hogy segítsen egy kínai drogbáró elfogásában Jean-Pierre Richard felügyelőnek (Tchéky Karyo - Jeanne d'Arc). A szállodában kiderül, hogy a férfit kelepcébe csalták: Richard és mindenre elszánt emberei megölik a gyanúsítottat, és Liu-t próbálják bűnösnek feltüntetni.

Az ügynök bravúros módon mégis meglép a helyszínről, ám a gyilkosságot rögzítő videókazettát időközben elveszti. Egy prostituált (Bridget Fonda - A szörny) igazolhatná a férfi ártatlanságát, a felügyelő azonban fogva tartja a lány gyerekét - így miközben a rendőrség elől menekül, megpróbálja tisztázni magát, megvédelmezni a szemtanút és kiszabadítani a túszt.

A '80-as évek közepén egy ifjú rendező tehetségével és kreativitásával hamar felhívta magára a világ figyelmét. Luc Besson ez az ember, aki az olyan, kritikusok és nézők által egyaránt nagyra értékelt alkotásaival, mint a Nagy kékség vagy a Leon, a profi bebizonyította, hogy francia közönségfilmekre igenis igény van - méghozzá nemzetközi szinten. Napjainkban Besson azonban inkább csak forgatókönyvíróként szállítja a sikerfilmeket. A Yamakasi után pár hónappal idén egy második, Jet Li ötletét feldolgozó írása alapján készült film kerül a mozikba, melynek egyúttal - természetesen - producere is.

Besson neve azonban nem mindig garancia a minőségre: a Sárkány csókja történetét tekintve nem emelkedik ki a kereskedelmi televíziók műsorán nap, mint nap feltünedező akciófilmek közül. Amik azonban Chris Nahon filmjét mégis a B-kategóriás vacakok fölé emeli, azok a rendkívül látványos bunyók: ebben a másfél órás párizsi ámokfutásban Jet Li a lehető legváltozatosabb eszközökkel veszi fel a harcot ellenfeleivel, míg befejezés gyanánt terminátort megszégyenítő ügyességgel, gyakorlatilag fegyverek nélkül hatol be a rendőrség épületébe, hogy leszámoljon a korrupt zsarukkal.

Meglehet, a Sárkány csókja nem tartalmaz magvas gondolatokat, s hosszú távon maradandó alkotásnak sem nevezhető, azonban garantáltan nem szerez unalmas perceket. A semminél pedig azért ez is több.