A Star Wars és a többiek

Meglepő módon több hazai forgalmazó is mert szembemenni a repesve várt Star Wars filmmel, és meghökkentően sok premier lesz a héten, persze egytől egyig igazi művészfilm vagy éppen dokumentumfilm a művészetről, de kakukkfiókaként egy bizarr orosz rajzfilm is befért, mert az oroszok már a spájzban vannak.

Cowboyok
Valahol Kelet-Franciaországban, egy óriási prérin fekvő falvacskában járunk. Alain (Francois Damiens) e kisközösség meghatározó szereplője, aki az egyik este tizenhat éves lányával táncol önfeledten, miközben felesége és fia figyelik őket. Ez az utolsó alkalom, hogy együtt van a család: a lány nem sokkal később eltűnik, és Alain mindent feladva a keresésére indul. A férfi messzi helyekre jut el, kizárólag arra támaszkodva, hogy a lány egy muszlim fiúval kezdett találkozgatni az eltűnése előtt. Kontinenseken átívelő útján az egyetlen társa a fia lesz, aki elkíséri őt az egyre kilátástalanabb küldetésen, Lyontól egészen Pakisztánig. Muszlim fundamentalista vezetőkkel, amerikai fejvadásszal, terroristákkal és a távoli kultúrák hétköznapi emberével egyaránt találkoznak, hogy az eltűnt lány nyomára akadjanak. Thomas Bidegain

Csajkovszkij: A diótörő a Royal Opera House-ből
Az E.T.A. Hoffmann művet szabadon felhasználó koreográfia nyitó jelenetében a karácsonyra készülődő kis Clara otthonában járunk, majd álmok és bűbáj segítségével Clara elutazik a Hó Birodalmába és az Édességek Királyságába. Peter Wright lebilincselő rendezése egy mágikusan növő karácsonyfa alatt a gonosz Egérkirály és az ólomkatonák között kialakuló ütközetet varázsolja elénk Csajkovszkij zenéjének minden árnyalatát felhasználva; az eredeti, ivanovi koreográfia legfantasztikusabb, máig meghaladhatatlan elemeit meséjébe szőve - mint amilyen a Cukrozott Szilva Tündér és Lovagja gyönyörűséges pas de deux-je.

Ég és jég között 
Az Oscar-díjas Pingvinek vándorlása rendezőjének, Luc Jacquet új dokumentumfilmje a globális felmelegedésről szól. Történetének főszereplője, Claude Lorius, aki egész életét a sarkkutatásának, és a globális felmelegedésnek szentelte. Először 1956-ban, kalandvágytól vezérelve jelentkezett egy sarkköri expedícióra, és az Antarktisz varázslatos világa egy életre rabul ejtette a szívét. 1984-ben egy kutatócsoport tagjaként mintát vett az első jégkorszak jegéből. Lorius akkori kutatási eredményeitől kezdve vált a globális felmelegedés szószólójává. Több mint 20 expedícióban vett részt, számtalan kitüntetésben részesült, s a téma legnagyobb szaktekintélyeként osztja most meg aggályait a Föld jövőjével kapcsolatban. 

Hajnali láz
Gárdos Péter (Uramisten, Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire, Tréfa) apja halála után, a hagyaték rendezése során talált rá szülei levelezésére, amelyből feltárult számára megismerkedésük és szerelmük története. Mindketten a haláltáborok fiatal túlélői voltak, és 1945 második felében egy-egy, a Vöröskereszt által működtetett svédországi rehabilitációs központban lábadoztak fizikai és lelki sérüléseikből – egymástól több száz kilométerre. A 25 éves Miklós úgy dönt, hogy megkeresi az igazi szerelmet, és levelezésbe kezd a svéd táborokban lábadozó összes fiatal lánnyal, és egyikük, a 19 éves Lili válaszaiból érzi, hogy rátalált az igazira, ám a fiú orvosa szerint a súlyos tüdőbeteg Miklósnak mindössze hat hónapja van hátra – és más akadályok is előkerülnek. 

A művészet templomai - Firenze és az Uffizi képtár
A Vatikáni múzeum 3D alkotóinak legújabb mozifilmje rendkívül látványos ismeretterjesztő alkotás, egy sokoldalú utazás Firenzébe, az itáliai reneszánsz bölcsőjébe, a korszak legjellemzőbb műremekeinek megismerésén keresztül; Michelangelo, Brunelleschi, Raffaello, Leonardo, Botticelli és további művészóriások alkotásaival és az azoknak otthon adó "kincsek tárházával", az Uffizi képtárral a központban. Leonardo: A háromkirályok imádása című festménye 2016-ban, sokéves restaurátori munka után ismét hiteles állapotában tekinthető meg, a restaurált festményt e film nézői láthatják először egykori fényében. Ízelítőt kaphatunk az izgalmas, de sötétebb hangulatú, félelmetes lényekkel teli festmények világából is, például Caravaggio művein keresztül.
 

A Star Warstól Schindler listájáig - John Williams filmzenei gálakoncertje
John Williams egyike minden idők legnagyobb filmzeneszerzőinek, 49 Oscar-jelölése és 5 Oscar-díja önmagáért beszél. A Los Angelesi Filharmonikusok társulata Gustavo Dudamel karmester vezetésével a 2014-15-ös évadjának nyitókoncertjén rendhagyó gálaesttel köszöntötte a mestert, legismertebb műveit szólaltatva meg Wald Disney Concert Hall-ban. Miközben decemberben az egész világ a Star Wars VII. lázában ég, a koncerten felcsendül Williams talán legismertebb filmzenéje, a bevonuló Darth Vader alakját megidéző Imperial March (A birodalom visszavág), hallhatók lesznek továbbá részletek a Csillagok háborúja, a Schindler listája, az Amistad, a Cápa és a Kapj el, ha tudsz és a Tintin kalandjai filmzenéjéből.

Száva - A szív harcosa
Annyi év után visszatértek az orosz rajzfilmek a hazai mozikba, és követelik a helyüket a nap alatt. Ilyen Száva, a távoli vidéken egy kis erdei faluban éldegélő, a 10 éves fiúcska története is: a vidék egykor a fehér farkasok védelme alatt állt, de mikor az állatok az emberek ellen fordultak, egy varázsló átokkal sújtotta őket, amit csak egy hős lovag tud megtörni. Egy nap hiénák támadnak a lakókra, de a vakmerő Szávának sikerül elmenekülnie a vadonba, és itt találkozik az utolsó farkassal, aki szerint a hegyekben élő hatalmas erejű varázsló egyik rettenthetetlen harcosa képes lenne megmenteni Száva faluját, így útra kelnek megtalálni a lovagot, ám ehhez keresztül kell verekedniük magukat a gonosz háromfejű majomkirálynő hadseregén. Ez már leírásnak is elég sűrű!

Star Wars: Az ébredő Erő
Mit is mondjunk: ez az a fim, amit még az is várt, aki nem is várta. A nagy, szinte definiálhatatlan moziélmény, aminek hihetetlenül magas elvárásoknak kell megfelelnie, és amely az eddig látottak alapján talán, de ezt csak félve merjük kimondani, még össze is jöhet a dolog. Mert láttuk a szereplőket, láttuk a robotokat és űrrepülőket, megnéztük az előzeteseket, és még mindig úgy állunk itt, pár nappal a bemutató előtt besózva, hogy szinte semmit nem tudunk a történetről, és ezt majd valószínűleg tanítani fogják valami marketing iskolában. Az biztos, hogy Han Solo, Chewbacca és Leia hercegnő, vagyis itt már tábornok visszatér, talán még Luke is, és ott vannak a fiatalok, a többit majd meglátjuk, de szó szerint.