A Születés

Amikor két éve húsvétra szívrohamot hozott a nyuszi többmillió nyugdíjasnak szerte a világon Mel Gibson Passiójával, abban nem volt sok köszönet, ha a szívroham tényét és a film hitelességhez való rögeszmés, naturalisztikus ábrázolásmódját tekintjük. Nem kritikai értékítélet ez, most nem is ez a feladatom, de hát karácsony van és most meg itt van egy film, ami más oldalról közelíti meg a hitelességet.

Szerencsére, hiszen a születés realisztikus ábrázolása ebben az esetben épp az ellenkező hatást érné el, amire egy igazi szép karácsonyi film hivatott. A Születésnek ugyanis ennyi az ambíciója, amelynek tökéletesen meg is felel: egy kedves, szép kiállítású ünnepi film lett.

Íme az első nagyjátékfilm, melynek a Vatikánban volt a premierje. Minden mellékíz nélkül írom ezt, hiszen ugyanúgy nem befolyásoló a kész film esztétikai színvonalára nézvést, ha tiltólistára helyezik vagy ágálnak ellene (így járt a Krisztus utolsó megkísértése és A passió is), mint amikor az egyház melléáll. A bibliai történethez való hűség mindössze annak a mutatója, hogy az alkotók igényes munkát végeztek és igyekeztek a hitelesség érdekében lehetőség szerint mindent megtenni (így említhetnénk például azt a tényt, hogy a színészekkel pontosan megtanították, hogy miként kell a kor életvitelének megfelelő tevékenységeket végezni - mondjuk olívát facsarni vagy házat építeni).

A Születés igazi karácsonyi film és ambíciója is ez: a születés napja, szenteste környékén klasszikusan elmesélni Jézus születését. Azaz a születést és az ezt megelőző rövid időszakot Mária, József és a hozzájuk közel állók életében. Látjuk az örömhírt: Mária találkozását az angyallal, József álmát és a háromkirályokat, és a leghíresebb történet valamennyi ismert fordulatát úgy meséli el Catherine Hardwicke (a drámai Tizenhárom rendezője) és Elliot Davis kamerája, talán ahogy azt annak idején, gyerekkorában az ember elképzelte. Képeskönyv A Születés igazából, nem jövendöl semmi sötétet, egy történet gyönyörű kezdetét festi meg komótos tempóban, lírai képekkel. Mégsem naiv a világa, mindössze következetes - hű a feldolgozott történethez és következetes célját tekintve. Karácsonyi ajándék.