A tíz legjobb filmes zeneszám a Rockytól a Donnie Darkóig

Számok, amik örökre összefonódtak egy filmmel, egy színésszel, egy életérzéssel. Ebbe a cikkbe csak dalos számokat válogattunk be, így senki ne keresse a listán a Star Wars vagy a Jó, a rossz és a csúf zenéjét!

1. Eye of The Tiger - Rocky III.

 

A harmadik Rocky-mozihoz eredetileg a Queentől szerették volna használni az Another Bites The Dust című számot, de mivel nem sikerült megszerezni a jogokat, mást kellett választani. A B terv pedig egy ikonikus szám lett, amiről mindenkinek azonnal a Rocky jut eszébe.

2. Lust for Life - Trainspotting

Nehéz eldönteni, hogy Iggy Pop, az Underworld vagy Lou Reed száma meghatározóbb Danny Boyle kultfilmjéből. Ezért inkább a Lust for Lifeot válogattuk be erre a listára a nyitójelenetből, ami gyönyörűen vezet be minket a főszereplők piti életébe.

3. Born to Be Wild - Szelíd motorosok



Dennis Hopper maga válogatta össze a számokat a Szelíd motorosok cím alapján azokból a számokból, amiket a rádióban hallott 1968-ban. A kisköltségvetésű hippifilm váratlanul óriási közönségsiker lett, és ebben nagy szerep jutott a zenének, nem utolsó sorban a Steppenwolf Born to Be Wild című számának.

4. Time of My Life - Dirty Dancing

Ártatlan kis romantikus film a Dirty Dancing, de Patrick Swayze és Jennifer Grey ellenállhatatlan slágermozivá változtatták. A félénk Baby és a menő profi táncos véletlen találkozásának kiteljesedése a végső tánc, amit később Ryan Gosling és Emma Stone is megismételt az Őrült, dilis szerelemben. Magát a számot direkt ehhez a filmhez írták, és minden fontos díjat megnyert, az Oscart, a Golden Globe-ot és a Grammy-t.

5. What a Feeling - Flashdance

Hasonló díjesővel jutalmazták a What a Feelinget, ami Irene Cara egyetlen slágere lett, és a film főszerepét játszó Jennifer Beals erre táncolta be magát álmai balettiskolájába.

6 Girl, You'll Be a Woman Soon - Ponyvaregény

Tarantinót lehet szeretni vagy utálni, de az biztos, hogy mesterien válogat zenéket a filmjeihez. A Ponyvaregény is több számot tett népszerűvé, köztük Neil Diamond 1967-es slágerét az Urge Overkill előadásában. Ez az a szám, amire egy kicsit táncol és énekelget Uma Thurman, majd kis híján meghal, mikor kokainnak nézi a heroint.

7. You Only Live Twice - James Bond: Csak kétszer élsz

A James Bond-filmeket lehetetlen kihagyni egy ilyen listáról, bár azon lehet vitatkozni, hogy melyik szám a legemlékezetesebb, 2012-ben például Adele is nagyon odatette magát a Skyfall-al. Mi a You Only Live Twice-ra szavaztunk a hatvanas évekből, amit eredetileg Frank Sinatra énekelt volna, de végül a lánya kapta meg. A szám később a hatvanas években játszódó Reklámőrültek (Mad Men) ötödik évadát is gyönyörűen zárta le.

8. Donnie Darko - Mad World

Richard Kelly kultfilmje a kétezres évek elejéről eleinte majdnem érdektelenségbe fulladt, de aztán Európában szép karriert futott be. Mivel kis költségvetésből készült, a zeneszerző, Michael Andrews, minden számot maga játszott fel, és csak néhány énekest tudtak emellé megfizetni. A filmben a Tears for Fears együttes több átdolgozott száma szerepel, de a film utolsó, szívbemarkoló jelenetét kísérő Mad World az, ami beleégett az emlékezetünkbe, és annak idején több országban felért a slágerlisták csúcsára. Azóta pedig több tévésorozat felhasználta, például a Doktor House.

9. Diploma előtt

Minden idők egyik legjobb filmes befejezéseként tartják számon a Diploma előtt zárását, ami alatt a Simon & Garfunkel Sound of Silence című száma szól. Ez már a film megjelenése előtt sláger volt, de azóta is folyamatosan nő a népszerűsége. Felhasználták rengeteg filmhez, többek között a Watchmenhez, és az Ítélet: család (Arrested Development) című sorozatban visszatérő gagként festették le vele a szereplők lelki világát gázos helyzetekben. Végül Ben Affleck is megkapta ezt a szomorkás kísérőzenét, és Sadflecként terjedt el az az interjú, amiben a Batman Superman ellen lesújtó kritikáira reagáltak.

10. Stayin’ Alive - Bee Gees

A diszkós korszak hőskorát bemutató film zenéje minden idők legtöbbet eladott filmzene-albuma. A Bee Gees eredetileg a saját albumához szerzett számokat valahol Észak-Franciaországban, mikor megkeresték őket, de végül a Stayin’ Alive több más számuk mellett John Travolta ruganyos lépegetésével vonult be az egyetemes kultúrtörténetbe.