A tökéletes trükk

A történelem számos nagy rivalizálást ismer, a szabadversenyes kapitalizmusban egymással a piacról kiszorítósdit játszó cégek mellett sportolók, hadvezérek sőt egész nemzetek vívtak és vívnak egymással - sajnos nem ritkán szó szerint - ölre menő párharcokat, néha látszólag a semmiért.

Alfred és Robert bűvészek, ami első hallásra talán nem tűnik valami hű, de izgalmas felütésnek, ám ha úgy vesszük, ez maga is a trükk része; úgy hívják: az elterelés. Abba most nem mennék bele, hogy amíg egy mutatvány során, ha azt mondja a bűvész a közönségének, csak a kezét figyeljék, akkor ez épp azt jelenti, hogy a csalás (mert mindig csalásról van szó) valahol egész máshol megy végbe; míg egy mozifilm esetében előbb éppen hogy be kellene valahogy csalogatni a népeket a vetítőterembe, hogy legyen kinek előadni a trükköt, nem pedig "elaltatni" az embereket, mert akkor inkább beülnek egy ölős-partraszállósra megint, az a biztos. Csalogatónak e helyütt legyen elég a rendező Christopher Nolan, valamint a főszereplő Christian Bale, Hugh Jackman, na és persze Michael Caine neve. Nolan 2000-ben a csavaros Mementóval hívta fel magára a figyelmet, majd elkészítette Al Pacino és Robin Williams főszereplésével az Álmatlanságot, hogy aztán az ő kezei alatt keljen új életre a legenda, s készüljön el a legújabb Denevérember-mozi, a Batman: Kezdődik! Ez utóbbi forgatása alatt hozta össze a sors Bale-lel, aki itt a szegénynegyedből származó, ám ambiciózus bűvészsegéd Alfredot formázza meg a filmben. A férfi kezdetben társa, később esküdt ellensége lesz a gazdag Robertnek, akivel semmilyen aljas módszertől nem riadnak vissza, hogy keresztbe tegyenek egymásnak. (Érdekesség, hogy a riválist játszó Hugh Jackman szintén egy képregény-adaptáció, jelesül az X-Men trilógia elkészülte után vágott bele a produkcióba.) Nehéz lenne eldönteni, hogy kettejük közül ki a tehetségesebb bűvész, ám az kétségtelen, hogy Robertnek jobb a reklámja. Egyrészt a kocsmák közönsége előtt trükköző Alfreddal szemben ő díszes színházakban lép fel, ráadásul maga mögött tudhatja a tapasztalt trükkmestert, Cuttert is, akinél korábban együtt dolgoztak az ellenlábasával. Az egymásra licitáló mutatványokkal a közönség persze jól jár, ám a kívülállóknak fogalmuk sincs, ezek ketten milyen messzire képesek elmenni, hogy ellopják, és még tovább tökéletesítsék egymás mutatványait. Nagyon messze...

Húzom-vonom ebben az ajánlóban, hogy konkrétumokkal megtámasztva el kelljen mesélnem, végeredményben mi a fenéről is van szó, mi ez a halálos rivalizálás-dolog, meg egyáltalán; elterelés ide vagy oda, az olvasó türelme is nyilván már fogytán. Ám az a nagy helyzet, hogy alkotók, forgalmazók az ember lelkére kötötték, az isten szerelmére, el ne áruljunk valami csavart a történetből, mert akkor aztán olyan hirig lesz a varázsló-társadalomban, hogy a fal adja a másikat, én meg nem akarok nyúllá változni, gondolom, ezt is meg lehet érteni. Legyen elég hát annyi, fantasztikusan izgalmas, meglepetésekben bővelkedő történetre számíthat, aki hitet tesz A tökéletes trükk című film mellett! És még a nagy átváltozót, David Bowie-t is újra láthatja!