Abszurd hegymenet – Heti premierek

A heti premierfilmek listája tömör, de gazdag kínálatot mutat: lesz 3D-es minőségi hegymászós katasztrófafilm, dán dráma, ifjúsági sci-fikaland, illetve az aktuális Woody Allen jellemtanulmány a motyogó, de mindig sármos Joaquin Phoenix főszereplésével.

Abszurd alak
52 eddigi filmjével Woody Allen egészen biztos benne van a Guinness rekordok könyvében, és ugyan nem minden munkája éri el ugyanazt minőséget, egy Woody Allen-film mégis egy Woody Allen-film, ha értik, mire gondolunk. Woody munkái már csak azért is mindig újszerűek, mert mindig valaki mással dolgozik, és jelen esetben Joaquin Phoenixet választotta főszereplőjének,. Ő az a bizonyos abszurd alak, a szebb napokat látott, életunt  filozófia professzor, aki egy kisvárosi főiskolán vállal állást, ahol azonnal rátapadnak a nők – egy kollégája és egy tanítványa. Aztán hirtelen minden megváltozik, amikor a férfi egy különös beszélgetés fültanúja lesz, és innentől teli lesz energiával, életkedvvel, de ez nem mindenkinek jó hír.
Ki nézze meg? Aki ennyi év után is Woody híve – és vagyunk néhányan -, illetve Joaquin Phoenix rajongói, no és a kiégett egyetemi/főiskolai tanárok.

Az útvesztő: Tűzpróba  
Egyre követik egymást a már eleve folytatásokra épülő, rendszerint regényfeldolgozásként kezdődő ifjúsági sci-fik a mozikban, és az ember csak kapkodja a fejét, hogy éppen melyik franchise hanyadik részét látja – mert van, amikor az aktuális folytatás és két részes. Az útvesztő filmek sem különböznek sokban a többitől: fiatal hősei itt is rendre menekülnek  a gonosz hatalom elől, sőt, még a külsőségek is keverhetők A beavatott vagy Az éhezők viadala megjelenésével, de ez még nem jelenti azt, hogy ne profin összerakott, élvezhető munkát látnánk. És igen, van történet is, a korábbi megpróbáltatásokat túlélő srácok – szinte mindet tehetséges brit színészek alakítják - az útvesztőből először egy földalatti bázisra kerülnek, ám ott nem bízhatnak senkiben, ezért a Felperzselt földre indulnak, de az sem fenékig tejfel!
Ki nézze meg? Izgalomra vágyó tinik, csakis.

Csendes szív
Pár éve volt a dán film igazi fénykora, amikor minden egyes onnan érkező alkotás kisebb remekmű volt, ám sajnos ez a hullám lecsengett, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne még mindig megbízható és minőségi márka a dán film. A csendes szív sem más: gyönyörűen megcsinált, fontos történet egy furán sikerült családi hétvégéről, csodás színészekkel,jó fordulatokkal és icipicit gonosz humorral. Egy család három generációja összegyűlik egy hétvégére. Az együtt töltött idő során régi nézeteltérések és sérelmek törnek a felszínre. A súlyosan beteg anya kívánságát - hogy meghaljon, mielőtt elhatalmasodik rajta a kór - egyre nehezebben kezelik az eleinte megértőnek tűnő családtagok. Bille August új filmje elsősorban a dán film sokarcú nagyasszonya, Paprika Steen számára jutalomjáték, de a többiek sem maradnak le mögötte.

Ki nézze meg? Aki a Születésnap után újra egy dán filmből szeretne a családi konfliktuskezelésről tanulni.

Everest
A hegymászás őrült dolog: felnőtt, rendszerint jómódú férfiak és nők utaznak a világ másik végébe, hogy rengeteg pénzért, vért és verejtéket izzadva tegyék kockára az életüket, hogy aztán egy nagyon magas pontra felérve körülnézzenek – és ugyanolyan nehezen visszajussanak oda, ahonnan elindultak. Ám ez a vonzó az egészben, és Baltasar Kormákur izlandi rendező, aki filmjében egy 1996-os katasztrófát mutat be – amely ironikus módon a forgatás megkezdéséig a leghalálosabb expedíció volt, de közben „felülírta” egy még tragikusabb eset – hitelesen mutatja be, milyen a hegyek iránt érzett halálos szerelem. Az Everest nagy erőssége azonban nem csak a konkrétan hegymászós-csúcstámadós rész, hanem az alaptábor életének és a különböző karakterek bemutatása – és őket olyan nagyszerű színészek keltik életre, mint Jake Gyllenhaal vagy Josh Brolin
Ki nézze meg? Akiket vonzanak a hegyek és akik sosem fáznak a moziban.