Adós, fizess

  • L. Zs. / PORT.hu

Hat évvel a München után a Moszad-ügynökök ismét akcióba lépnek, ezúttal azonban egy háborús bűnöst akarnak bíróság elé állítani. Nem könnyíti meg a dolgukat, hogy ehhez a hatvanas évek Kelet-Berlinjének korlátait is át kellene hágniuk.

Nácivadászidény

1965-ben három fiatal Moszad-ügynök, Rachel (Jessica Chastain), Stefan (Marton Csokas) és David (Sam Worthington) azt a feladatot kapja, hogy fogják el és állítsák hadbíróság elé a "birkenaui sebész"-ként elhíresült háborús bűnöst, aki ekkor már Dieter Vogel (Jesper Christensen) néven tisztes nőgyógyász Kelet-Berlinben. Az akció azonban nem a tervek szerint alakul, ezért kénytelenek megölni a doktort. A három ügynököt így is hősként ünnepli az izraeli nép, következő évtizedeiket dicsőségtől övezve élik majd. Harminckét évvel később, amikor megjelenik Rachel lányának a küldetéssel foglalkozó könyve, különös hír kap lábra: valaki egy ukrajnai szanatóriumban azt állítja, hogy ő a birkenaui sebész. Az egykori ügynököknek (Helen Mirren, Tom Wilkinson és Ciarán Hinds) szembe kell nézniük a múlt árnyaival, a lelkiismeretüket terhelő titokkal, és ki kell egyenlíteniük a kifizetetlen számlát.

Kettő az egyben

[img id=315575 instance=1 align=left img]John Madden (Szerelmes Shakespeare, Corelli kapitány mandolinja) részben Budapesten forgatott műve egy Ha-Hov című, 2007-es izraeli alkotáson alapszik. A film 1997-es jelenjének képkockái vegyülnek az 1965-ös visszatekintés epizódjaival, így tulajdonképpen olyan, mintha két filmet látnánk. Annál is inkább ez az érzésünk, mert a két "rész" színvonala eltér egymástól. A flashback-szál kimondottan erős, mind az akciófilmes-thrilleres izgalmakat tekintve, mind a pszichológiai feszültségeket illetően. A küldetéssel járó érzelmi nyomás ugyanis kiegészül a három ifjú ügynök között alakuló szerelmi háromszög, valamint a fogvatartott Vogel által ellenük indított pszichikai hadviselés lelki terheivel.

Ehhez képest a "jelenben" játszódó történetrész súlytalan, felületesen képes csak megjeleníteni a három emberben harminc éve halmozódó bűntudatot. Az ukrán szállal kapcsolatos nyomozás komolytalan, a végső leszámolás pedig szinte már nevetséges. Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a film túlságosan elnézően kezeli az ügynökök korábbi ballépését, és ezért a valódi tanulságok levonása is elmarad. A gyengébb alapanyag pedig azt eredményezte, hogy a "nagy öregek", Mirren, Wilkinson és Hinds halványabban muzsikálnak, mint az ifjabb színészgeneráció, különösen a fiatal Rachelt alakító Jessica Chastain és a félig magyar Marton Csokas. Az idősebbek közül a Vogelt alakító Christensent kell kiemelni, visszafogott, mégis hatásos alakítása néha valósággal hátborzongató.

Kinek ajánljuk?
- Korrekt, történelmi ihletésű thrillerek kedvelőinek.
- Akik a színészi játékot többre értékelik a látványos akciójeleneteknél.
- Akik egy éve a Redben már megkedvelték ügynökként Helen Mirrent.

Kinek nem?
- Akit nem hoz izgalomba a nácivadászat.
- Akinek nem elég, ha egy film csak 50%-ban igazán jó.
- Aki kevesebb lelkizést és több akciót szeretne látni.

6,5/10