Ajánlat hétfőre

Bagi Dani nagyon csúnyán nézett rám, mikor azt mondtam neki, hogy ma otthon maradok tévézni. A bagoly életbe, mondta, majd télen, öcsém, mikor majd tél lesz! Most irány a szabad és a koncertek, mert most van itt az egéridény, és van miből válogatni bőven! Na jó, megyek, és menjen mindenki, mert bagoly mondja....

28. Országos Diákfilmszemle

Budapest, augusztus 23., 10:00

A POLIFILM Műhely Alapítvány és az Aranytíz Kultúrház 28. alkalommal rendezi meg a filmmel és videóval foglalkozó ifjú alkotók részére az Országos Diákfilmszemlét. Az idei évben is három kategóriában fogadnak el nevezéseket. 

Görög Befogadás - Menni kell! Liberty Fesztivál

Budapest, augusztus 23., 10:00

A 2010-es években Magyarország migrációs szempontból tranzitország. A legtöbb menekült a befogadóbb országok és jobb gazdaságok felé tart inkább. Az itt maradók pedig kevés lehetőséget kapnak a beilleszkedésre. Az 50-es évek magyarországi diktatúrájában is volt egy migrációs hullám: a görög polgárháború közben és után a vesztes kommunista partizánoknak, 65 ezer embernek menekülnie kellett, közülük 7500-at befogadott a magyar népi demokrácia – elvi alapon.

Hajókirándulás és sétahajózás - Tokaj

Tokaj, augusztus 23., 11:00, 15:00

A hajó a Bodrog folyón halad Tokaj városa mellett a Zsaró ér bejáratáig, ott visszafordul, a Tiszán a strandig megy és egy óra elteltével ugyanott köt ki, ahol beszálltak a vendégek. A hajó a közúti híd alatt található nagy parkolóból indul.

Lendülj be!

Csodák Palotája, augusztus 23., 12:00

Elektromosságtan, hőtan és mechanika témakörében tartanak izgalmas kísérlet bemutatókat az Öveges teremben, ahol gyakran a látogatók is részesei a demonstrációknak. A Fizika show-kon a legkülönfélébb fizikai - és olykor kémiai - kísérleteket vesznek elő. Egy-egy bemutató alkalmával gyakran a nézők közül választják ki a segítőinket, így te is részese lehetsz a Fizika csodáinak!

XIII. Moto-Rock Weekend

Hajdúnánás, augusztus 23., 12:00

Újra Moto-Rock Weekend a Hajdúnánási Gyógyfürdőben! 

Kalandozás a csillagos égbolton

Planetárium - Zsolnay Kulturális Negyed, augusztus 23., 15:00

A szabad szemmel látható égbolt változásait, a Hold mozgását, a bolygók lassú elmozdulását és a csillagképeket sorakoztatja fel a bemutató. A műsor a Digitárium segítségével végig kalauzolja a nézőt a nevezetes földrajzi szélességeken, Egyenlítőtől a térítőkön és Sarkkörön keresztül egészen a Pólusokig. A műsorban még bemutatásra kerül a Föld, mint égitest, a Naprendszer égitestei, a Tejútrendszer és az ember által ismert Világegyetem galaxisai, egyéb objektumai. A magas színvonalú látványtechnika minden eleme bemutatásra kerül az égbolton történő kalandozás során.

Szent István Bazilika, augusztus 23., 16:00

Harangjáték és fuvolaszó minden hétfőn és kedden 16:00 és 16:30-kor a Szent IStván Bazilikánál! Bach, Mozart, Haydn, Paganini, Chopin, Bizet művei.

A38 pres. Mondays: Off / On: Board

A38 Hajó (Orrterasz), augusztus 23., 17:00

Megnyújtnád a hétvégédet? Vagy csak korábban kezdenéd a következőt? Van számodra egy jó hírünk! Hosszú várakozás után, mindenki legnagyobb örömére, június 7-től végre visszatér az A38 Hajó orrteraszára, a Mondays: Offf nyári rezidenciája harmadik szezonja alkalmából. A recept a szokásos, minden hétfő délután 5-től este 10-ig a legjobb szelektorok húznak elő táskájukból minőségi elektronikát egész nyáron, Ti pedig fesztelenül bólogathattok rájuk a Dunán, kezetekben hűs koktélok társaságában. Jól hangzik.

Budapesti Fesztiválzenekar, vez.: Fischer Iván, km.: Dejan Lazič (zongora)

Pécs, augusztus 23., 19:00

Bár virtuózként 1847-ben visszavonult, és weimari udvari karmesterként zeneszerzői figyelmét az addig elhanyagolt szimfonikus műfajok felé fordította, Liszt zongoristaként sem tűnt el teljesen. 1855-ös bemutatóján ő játszotta az Esz-dúr zongoraverseny szólóját. A negyedszázadig csiszolgatott mű az ún. tématranszformáció egyik első jelentős példája: a bemutatott témák módosult alakban vissza-visszatérnek a későbbi tételek folyamán. A nyitótéma után azonnal lecsapó virtuóz zongorakadencia és a scherzóban főszerepet kapó triangulum (amiért triangulumversenynek is csúfolták a darabot) igencsak meglepte a korabeli közönséget, mára azonban ez lett az egyik leggyakrabban előadott zongoraverseny.

Ábrahám Vonósnégyes

Zebegény, augusztus 23., 19:00

Az ÁBRAHÁM CONSORT régizenei együttest Ábrahám Márta hegedűművész, a Zeneakadémia tanára és Schweigert György nagybőgő-violone művész alapította. Km.: Ábrahám Márta, Kis Imola Villő (hegedű), Botos Veronika (brácsa), Schweigert György (cselló)

Miskolc, augusztus 23., 20:00

Ha augusztus, akkor orgona! Nincs ez másképp idén sem, hiszen a nyár utolsó hónapjában a  hangszerek királynője országszerte felcsendül, hogy betekintést nyújtson páratlan birodalmába.

Szebényi Dani Quartet

Budapest Jazz Club, augusztus 23., 20:30

Szebényi Dani Artisjus- és Petőfi Zenei díjas billentyűs, dalszerző, énekes. Mike Gotthard, Borlai Gergő és Anton Davidyants mellett a The Electric Shock zenekar tagja. Mike Gottharddal már több mint 10 éve ápolják a jazz-rock és fusion-jazz hagyományait. Állandó közreműködője a Random Tripnek, emellett a népszerű Kowalsky meg a Vega zenekar tagja.