Aki másnak vermet ás...

  • TóCsa / PORT.hu

Tony Gilroy nemcsak rendezőként (Michael Clayton), hanem forgatókönyvíróként (Bourne-trilógia) is megszállottja a kémtörténeteknek, legyen szó akár a multinacionális vállalatok, vagy akár a kormányok titkos üzelmeiről. A legújabb filmjében kedvenc témáját rendkívül könnyed formában, némi romantikát és humort belecsempészve mutatja be.

Nemek harca

A screwball comedy már a múlt század harmincas éveiben meghódította a nézőket, és bármilyen poros is a receptje, megfelelő tálalásban még ma is működik. Végy egy attraktív nőt és egy férfit, akik láthatóan nagyon vonzódnak egymáshoz, ám békés összejövés helyett állítsd őket versenyhelyzetbe, így a romantika helyett az irónia és a játszadozás fogja uralnia a kapcsolatukat. Eme klasszikus felállás mesterei Spencer Tracy és Katherine Hepburn voltak, de a rendező a Clive Owen - Julia Roberts párossal se lőtt mellé. A választása nem volt túl merész, hiszen a duó már a Közelebb című Mike Nichols moziban bizonyította, hogy kiválóan működik köztük a kémia. Roberts rideg távoltartását nagyszerűen ellensúlyozza Owen hanyag eleganciája, és már ennyi elég ahhoz, hogy működjön a mozi.

Kémek, mint mi

Gilroy merész módon úgy próbál végig feszültséget teremteni, hogy senkit nem sodor életveszélybe, és ahhoz képest, hogy kémfilmmel van dolgunk, nem kerülnek elő a stukkerek. A legnagyobb baj, ami a szereplőket érheti az, hogy lebuknak, és az állásukat elveszítve hoppon maradnak. Ennek köszönhetően válik igazán reálissá a kozmetikai ipar háttérjátszmáinak bemutatása, ahol egy forradalmi új termék bevezetése kavarja fel az állóvizet. Ennek a receptjét akarják megszerezni hőseink látszólag a konkurenciának, valójában azonban a saját zsebükre dolgozva. Gilroy forgatókönyvíróként gondoskodott arról, hogy a rengeteg szál és érdek egy idő után nehezen átláthatóvá tegye a cselekményt, de ahol olyan remek mellékszereplők kavarják a szálakat, mint Paul Giamatti és Tom Wilkinson (a reptéri lassított nyitójelenetük egyenesen zseniális), ott semmi hétköznapira ne számítsunk!

Summa

A Kettős játék Amerikában könnyedsége ellenére megbukott a mozikasszáknál, ami két dolgot jelent. Először azt, hogy Julia Roberts már kiírta magát azon hollywoodi sztárok listájáról, akik nevével el lehet adni bármilyen filmet, másodszor pedig azt, hogy a bonyolult cselekményű mozikat nehezen veszi be a nagyközönség gyomra, legyenek bármily szórakoztatóak. Tony Gilroy annyi csavart helyez a cselekménybe, hogy a nézőnek eszébe jut az ilyen szempontból iskolapéldának számító Vad vágyak, de természetesen a némileg eltúlzott bonyolítás logikai bakival jár. Nehezen hihető, hogy a konkurens cég egy képlet megszerzése után ne ellenőriztetné le azt a saját szakértőivel. Az egy-két logikai baki ellenére a Kettős játék egy ízig-vérig okos és szórakoztató mozi, két jó formában lévő sztárral a főszerepben.

Kinek ajánljuk?
- Akik szeretik a vér nélküli izgalmakat.
- A Clive Owen sármjától elalélóknak.
- Akik szeretik a fordulatos történeteket.

Kinek nem?
- Akik nem szeretik, ha szórakozás közben igazán oda kell figyelni.
- Akik gyűlölték a Vad vágyak sokszorosan csavaros végkifejletét.
- Akik a nagyszabású romantikát részesítik előnyben a könnyed játszadozás helyett.

8/10