Akik a féket nem ismerik

  • TóCsa / PORT.hu

A Halálos iramban-széria a harmadik résszel szinte teljesen leírta magát, Vin Diesel karrierje lassacskán megindult a lejtőn, és minden jel azt mutatta, hogy az emberek a B-kategóriás akciófilmeket inkább a tévében vagy DVD-n nézik moziba beülés helyett. Ehhez képest jött a Halálos iram, és az első hétvégéjén (ráadásul tavasszal) hetvenkétmillió dollárt keresett az amerikai mozikasszáknál.

Franchise-sors

Mivel az első Halálos iramban epizód idején senki sem sejtette, hogy a Universal mekkora sikerbe tenyerelt bele, így hiányoztak az alkotók és a színészek részéről a hosszú távú, több részre kötött szerződések. Így fordulhatott elő, hogy a második rész már Rob Cohen rendező és Vin Diesel nélkül készült, a harmadikban pedig még maradék sztárjukat, Paul Walkert is elvesztették. A negyedik részben mindkét klasszikus főszereplő visszatér, Michelle Rodriguezzel és Jordana Brewsterrel fűszerezve, egyedül Rob Cohen rendező nevét keressük hiába, de ő amúgy is rendszeresen kapja a megbízásokat a legkülönfélébb blockbusterekre. Vin Dieselnek már évek óta nem volt valamirevaló sikerfilmje, így természetes volt, hogy újra beszáll a pénztermelő gépezetbe, és Paul Walker után sem kapkodtak a rendezők mostanában. Ez a negyedik epizód csak és kizárólag azért készülhetett el, mert ők mindannyian ráértek a folytatásra, így a széria végre visszakanyarodhatott az eredeti ösvényre.

Adrenalinbomba

A Halálos iram rögtön az elején megmutatja, hogy itt bizony nincs helye a tökölésnek. Egyből egy méretes kamionnal és az azt üldöző csodajárgányokkal indít, ami ráadásul egyben a film leglátványosabb jelenete is, és elég merész dolog rögtön az elején eldurrogtatni az összes petárdánkat. Ezt a jelenetet maga Vin Diesel rendezte, amivel rendesen feladta a leckét Justin Linnek, aki próbálta felvenni a nyitányban diktált tempót. Jó ötlet volt az alkotók részéről, hogy egy bosszú-históriával személyesen jóval érdekeltebbé tették szereplőiket, így a bejáratott panelek ellenére mégsem azt érezzük, mintha két órán át néznénk egy videojátékot, csak nem a mi kezünkben lenne az irányítás.

Summa

A Halálos iram egyszerű film, ahol a néző alantas ösztöneire építenek, de mindezt nagyon profi módon teszik. Egy egész modellkatalógusnyi széplányt szerződtettek statisztának és mellékszereplőnek, feltuningolt autókból pedig annyi van itt, hogy nem győzzük őket csodálni. A kiemelkedő látvány azt a célt is szolgálja, hogy elterelje a figyelmet a rosszul megírt párbeszédekről és az erőltetett történetről, és ezúttal be is válik a taktika. A Halálos iram alantas szórakozás, de annak egészen jól sikerült.

Kinek ajánljuk?
- A férfimagazinok célközönsége nagyjából egyezik filmünk célközönségével.
- Azon hölgyeknek, akik elalélnak Vin Diesel bicepszétől és érdes hangjától.
- Sebességfüggőknek.

Kinek nem?
- Akik a történetekért járnak moziba.
- Akiknek elengedhetetlen a jó és hiteles színészi játék.
- Akinek az éves toplistáin mindig csak és kizáról Oscar-díjas és Cannesban játszott filmek láthatóak.

6/10