Állatnak sem könnyű lenni

Még az is elképzelhető, hogy Eddie Murphy, a fékezhetetlen humorú komédiás, intim vallomást rejtett el nagy szemérmesen legújabb állatmeséjébe, a Dr. Dolittle 2.-be. Itt ugyanis az Archie névre hallgató társfőszereplő, egy megtermett fiúmedve a cirkusz világából érkezik a történetbe. Nem is igazi medve már, inkább a szórakoztatóipar képére és hasonlatosságára átgyúrt termék, elsatnyult ösztönei helyett tanult szokásokkal, eredeti lényétől idegen beidegződésekkel, állati lényét meghazudtoló behízelgő viselkedéssel. Amikor Archie-nak egy nagy és szent ügy érdekében természetes önmagát kellene alakítania élete eredeti színterén, a vadon sűrűjében, kiderül, nemhogy önmagát, de még egykor volt önmaga emlékét sem találja a cirkuszi mulattató felvett szerepe alatt.

Eddie Murphy, és tán itt van elrejtve egy kis személyesség, visszavezeti az elkorcsosultat a természethez, előbbre valónak ítélve a természetest az idomítottnál. A film ekörül forog, anynyi történik, hogy Murphy az állatok nyelvén, s itt már a lelkén is értő csodadoktor szerepében nagy türelemmel tanítgatja kedves medvéjét medvének lenni. A jutalom nem akármi, egyrészt megmenekül az erdő a csúf és pénzsóvár fakitermelők fűrészeitől, másrészt Archie elnyeri a világ legszexisebb lánymedvéjének kezét és minden mását ahhoz, hogy immár természetes lakhelyét sokasítsa be sok apró barnamedvével.

Bár az ötletről második eresztésben az újdonság hímpora eltűnt, a beszélő-kotnyeleskedő-pimaszkodó-visszapofázó állatsereglet bája megteszi hatását. Egyszer ereszti vaskosabbra humorát a film (az amerikai vígjátékok rendre bélrendszer-komplexusban szenvednek, infantilis és kényszeres humorforrásuk az emésztéssel járó hangok hatása), a többi jóravaló családi mulatság. Alighanem a családi jellegre tekintettel szólalnak meg magyarul az ember- és állatszereplők, s köztük természetesen jól működik a Heti Hetes négy tagja is a szinkronszerepekben. Mégsem hangzik jó ötletnek a film szövegébe beleszőtt Heti Hetes műsorcím. A nagyon népszerű és jellegzetes magyar tévéműsor címét bedobni elég kancsal poén egy kiköpött amerikai miliőben játszódó történetben.