Álmom egy Mercedes

Szépen fényképezett szicíliai családi dráma kissé kiüresített drámai fordulatokkal, amely megmutatja, mit tesz a nyomorúságos életű emberekkel, ha markukat üti egy szerényebb, durván lottó négyes találatnyi pénzt.

Egy olasz bankban ülünk, ahol van egy végtelenül szomorú férfi, aki a többi várakozónak meséli el saját és családja felemelkedésének, majd újabb lecsúszásának történetét. A kerettörténetbe foglalt családi drámában a szegény körülmények közt élő famíliát tragédia éri: kislányukat véletlenül eltalálja a maffia egyik tölténye. Az olasz állam pénzzel segíti a maffiaáldozatok családját, és itt kezdődnek a bonyodalmak: még meg sem érkezett a pénz, de máris vad költekezésbe kezdenek. A film bemutatja, hogy mit tesz a kisember, ha hirtelen rászakad a pénz, hogyan kerülnek bele az adósságspirálba, és hogy mit lehet kezdeni sok pénzzel, ami azért annyira mégsem sok.

A filmben látható halálesetek ugyan mind fordulatok, de elég drámaiatlanok: a rájuk adott érzelmi reakciók helyett inkább a belőlük következő eseményekre helyeződik a hangsúly. Azáltal, hogy a drámai részekből hiányzik a súly, és hogy a viccesnek szánt részek sem elég humorosak, kicsit azt a hatást kelti, mintha nem tudná eldönteni az alkotás, hogy hogyan is akarja tálalni a mondanivalóját. Van egy filmbe nem illő stilizált jelenet is (amikor az apuka megveszi a kapott pénzből a vágy tárgyát), amit lehet, hogy ironikusnak szántak, de számomra inkább csak kilógott a történet realista ábrázolásmódjából.

Meglepően szép kompozíciókkal örvendeztet meg minket a film – nem véletlen, hogy rendezője és operatőre (Daniele Cipri) a Velencei filmfesztiválon megkapta a legjobb operatőrnek járó díjat. A színészek remekül átadják a kétségbeesett és kilátástalan, pénztől megrészegült emberek történetét – amely történetből néhány szál sajnos frusztrálóan lezáratlan marad: az adóssághoz kapcsolódó szál rejtélyes módon elszivárog, és az sem derül ki, hogy végül mi lett a sorsa a főszereplő családjának miután ő vitte el a balhét. Amiért érdekes lesz a történet, az a szicíliai miliő, amiben helyet foglal: a maffia jelenléte, még ha nagyon felületesen van is jelen, a szegény emberek pénzkereseti lehetőségei (hajóroncsokról szedik le az értékes fémet, vagy némi aprópénzért befizetik mások csekkjeit), vagy az egy fedél alatt élő több generációs olasz család mintája.

Értékelés: 5/10