Amikor a farok csóválja

  • - sam - / PORT.hu

A Marmaduke - A kutyakomédia igazi családi mozi, annak minden erényével és hiányosságával.

Rajzfilmes előzmények
A hatalmasra nőtt dán dog karakterét Brad Anderson találta ki 1954-ben, aki azóta is rajzolja képtelen és komikus képregényeit a csak méreteiben felnőtt, gyermeki lelkületű kutyusról. A nálunk kevéssé ismert karakter több mint 20 országban futott be karriert, 1980-ban animációs film is készült kalandjaiból. Sikere abban állt, hogy akinek volt valaha kutyája, az magára és ebére ismert a vicces képsorokban. Kicsit úgy, mint ahogy macskatulajdonosok ismernek kedvencükre Simon macskájában.

Szép új világ
A film főhőse egy nagyra nőtt dán dog, aki Kansas békés mindennapjait színesíti szertelenségével. Termetével eleve kilóg a tömegből, pláne, hogy gazdájának, Philnek esélye sincs arra, hogy kordában tartsa a túlméretes ebet. A fürdés külön tortúra, az etetés élet-halál harc, a kutyaajtó áthidalhatatlan akadály. Az eseménytelen hétköznapoknak azonban vége szakad, amikor a családfő új állást kap egy másik államban: Winslow-ék felkerekednek és Kaliforniában kezdenek új életet. A papa azonban sokat dolgozik, a gyerekek beilleszkedési gondokkal küzdenek, a kutya pedig (macska cimborájával kiegészülve) szokásához híven temérdek zűrt csinál. Pedig Marmaduke nagy elhatározásra jutott, mostantól tiszta lappal indul. Ezentúl nem forgatja fel fenekestül a család életét, barátokat szerez és beilleszkedik. Mindez azonban nem megy ez olyan könnyen, mint eltervezte.

Családi mozidélután
Ha egy filmben gyerek és kutya van, az a siker tuti receptje. Pláne ha az állatok még beszélnek is. Tom Dey filmjében pedig nemcsak halljuk, hogy beszélnek, a szájak is mozognak. Marmaduke megállás nélkül szövegel, a gyerekek legnagyobb örömére végignarrálja a filmet. Kicsit esetlen, kicsit naiv karakter, aki mondhatni a szokásos köröket futja le. Új barátokra talál, de nem értékeli őket eléggé, amiért persze "bűnhődnie" kell. Természetesen - némi segítséggel - visszatalál a helyes útra és belátja, hogy az őszinteség és az önazonosság mindennél fontosabb. Ráadásul még a hierarchiával is meggyűlik a baja, mert nem csak helyet kell szerezzen magának, hanem meg is kell tartsa azt. Tanító célzatú mese a legkisebbeknek, a barátság fontosságának alapigazságával. Meg persze a család összetartó erejéről, az elfogadásról és a szeretet mindenhatóságáról.

Gyerekfilm
A Marmaduke egyértelműen gyerekeknek szóló mozi. Az ő filmes igényeit szolgája ki, miközben a szülőknek is kedveskedik egy-két szellentős poénnal. Pörgős történet lett a végeredmény, bár aki komoly akcióra vágyik, annak csalódnia kell. Néhol kicsit közhelyes, néhol nagyon naiv, de egyszer megéri megnézni. Kellemes közös élmény lehet a családnak, főleg ha a felnőttek is nyitottak a szokványos mesei kellékekre és a gyerekeknek szóló bölcsességekre.

Kinek ajánljuk?
- Kutyafanoknak.
- Kisgyerekes családoknak.
- Közös családi moziélményre vágyóknak.

Kinek nem?
- Gyerekteleneknek.
- Macskabarátoknak.
- Akit idegesítenek a beszélő állatok.


5/10