Amikor a fű szív el téged

Az egyik lefejezi a megkínzott üzlettársát és ezt felveszi videóra, a másik két férfivel él együtt. Melyik a nagyobb állat?

Felnőttmese

Ritka sűrűn érik az impulzusok a nézőt Oliver Stone új filmjében, ami miatt lesz, akinek öncélúnak tűnik majd az egész hókamóka. Én nem ezek közé tartozom, számomra a Vadállatok azon ritka filmek egyike, amelyiknek hálás vagyok ezért a dús élményáradatért, és élvezem minden egyes eltúlzott figuráját, szituációját és ledermedek vadságától. Bár állítólag még ez utóbbi van a legkevésbé eltúlozva a valósághoz képest. De menjünk sorban. A látványon nagyon erősen érződik egyfajta Tony Scott-hatás, a stílusjegyek kölcsönvétele. Mondhatnánk, hogy Stone talán tisztelegni akart a nemrég sajnálatos módon távozott rendező előtt, de valójában már bőven kész volt a Vadállatok, amikor kollégája véget vetett életének. Mire gondolok itt? Agyonszűrőzött képek, vad és dinamikus mozgás, egy órákon át hömpölygő videoklip. A képi stilizációhoz pedig ez esetben larger-than-life karakterek csapódnak, Benicio Del Toro annyira hangsúlyosan hozza a mérhetetlenül kegyetlen, minden latin kúlságát bevető véresszájú gyilkost, hogy az képregénybe illik. Salma Hayek sem kevésbé eltúlzott a "kereszatanya" jelmezében, mindketten jó értelemben teátrálisak, ha lehet ilyet mondani, nekem legalább is izgalmas volt figyelni őket, ezt a színjátékot, amiből egy szót sem hiszek el, mégis élvezem.

[img id=420182 instance=1 align=left img]Édeshármas

Persze, ha olyan kedvem van, a két főhős akár irritálhat is. Mondjuk mert olyan gazdagok, mint a kínai császár és a vagyont fűtermesztésből szedték össze. Hogyan? Kiírtak otthon egy cetlit, miszerint "Háborúzni mentem, majd jövök", Afganisztánban meg begyűjtötték a legjobb minőségű magokat. (Ez tényleg senkinek nem jutott eszébe korábban?) Életmódjuk sem akármilyen, közös lovuk, akinek olyan is a háta, mint a szólásban, a reality műsorokig hiperszőke O (ez a neve, O, az Opheliából jön, de azt nem szereti), ő meséli valójában az egész filmet. Narrációja rögtön az elején számomra megbicsaklik kicsit. "Azért mert én mesélem, még nem biztos, hogy életben vagyok a történet végén." Hááát, nem tudom, kellett ez? Függetlenül attól, hogy akkor most mi a vége. Aztán megpróbál magyarázatot adni arra, hogy miért is élnek ők így édeshármasban, ez miért természetes és kielégítő számára, illetve a két fiúja számára is. Akik a karakterrajzolás szabályainak megfelelően teljesen különbözőek, az egyik Afrika nyomortanyáiban önkénteskedik és épít víztárolót, a másik úgy öl embert, mintha szúnyogot. Ez egyben O magyarázata is, csak kevésbé szofisztikáltan fogalmaz, pl. a különböző szexuális viselkedésüket hozva fel példának. Valójában ettől még mindig úgy érzem, hogy dehogy is van neked e mögött filozófiád, kics lány, egyszerűen ribanc vagy, ótvar nagy, anyád ne lásson így.

Ne csak nézz, olvass is

Szerencsére azonban a Vadállatok nem egy felturbózott Jules és Jim, a konfliktus egészen más területen tör elő. Bekopog ugyanis a mexikói drogkartell Del Toróval, Hayekkel, és elrabolja a szőkét. És akkor jöhet az akció, amiben még John Travoltának is lesz némi szerepe; ő alakítja azt a rendőrt, aki tartja a hátát a fiúknak, s ezzel ő is jól jár. De amúgy egy rohadék ő is, aki csak a saját hasznát lesi. Viszont a történet szépen árnyalja a figurát: rákos felesége szenvedéseinek enyhítésére veszi a marihuánát. Szóval beindul a hirig, számos fordulattal, amely számos szereplőt is igényel. Regényesen jó történetszövést kapunk hamarosan, pedig az elején még tényleg valami elcseszett MTV-filmnek tűnt az egész. De nem, hiszen Don Winslow alapul szolgáló könyve is egészen lebilincselő, már két éve megjelent itthon is, igaz akkor még Barbár állatok címmel volt a boltokban. Most a film bemutatójára ismét kijött azzal megegyező címmel, sőt hamarosan itt az előzmény kötet is, A gandzsa urai. A filmben egyedüli kivetnivalót a befejezésben találok, erre nincs mentség, kicsit mintha Oliver Stone épp abból "a mexikói szarból2 szívott volna a kelleténél többet, amelynek fogyasztásától óvva intette a közönséget budapesti mesterkurzusán. Ha így van, már értjük, miért mondta.

Kinek ajánljuk?
- A pörgős akciófilmek rajongóinak.
- Akik olvasták a könyvet.
- Akik örömmel hagyják magukat beszippantani a mozi által.

Kinek nem?
- Akik ettől majd úgy gondolják, fűtermesztésből villájuk lesz Laguna Beach-en.
- Akik jópofa füves filmet várnak.
- Akik mindenáron el akarják hinni, ami a vásznon zajlik.

8/10