Amikor Joaquin Phoenix az egész világot átverte a sógorával

  • PORT.hu / PORT.hu

Bizonyára emlékszünk még Joaquin Phoenix pár évvel ezelőtti, tiszavirág életű rapkarrierjére, amiről aztán kiderült, hogy egy nagy átverés volt. Most felidézzük, hogy is volt ez.

Minden azzal kezdődött, amikor 2009-ben, nagyjából a semmiből jött a hír, hogy Joaquin Phoenix úgy döntött, hogy ereje teljes teljében, viszonylag fiatalon visszavonul a színészettől. A kedélyeket tovább borzolta aztán az is, hogy kiderült, azért hagy fel fényes filmes pályájával, hogy rappernek állva zenei karrierjét egyengesse tovább.

Nem sokkal később pedig egészen furcsa fotók készültek róla, amiken úgy nézett ki, mint egy hajléktalan: a haja teljesen ápolatlan volt, és óriási szakállat növesztett, a ruhái pedig olyan randomak voltak, mintha csukott szemmel válogatta volna ki őket a ruhásszekrényéből. Aztán felbukkantak videók is az első fellépéséről, ahogy borzalmasan rappel, furán viselkedik a színpadon, sőt, még bénán be is esik a közönség közé.

Az egészet pedig a mára már legendássá vált szereplése tette teljessé a Letterman showban, amikor interjú közben sem volt hajlandó levenni a napszemüvegét, interjú közben rágózott, amikor pedig megszólták miatta, lazán az asztalra ragasztotta. Egyáltalán nem tűnt beszámíthatónak, hosszú kínos szünetek tarkították a beszélgetést, teljesen értelmetlen válaszokat adott, és úgy alapvetően úgy viselkedett, mint aki valamilyen szer hatása alá került.

Ekkor már sokan gyanakodtak, hogy az egész nagy médiahack. Aztán kiderült, hogy részben igazuk volt. Az egész performansz egy áldokumentumfilm kedvéért történt. Sógora, Casey Affleck, aki egyébként Ben Affleck testvére és szintén tehetséges színész találta ki az egész átverést, amiből egy film is készült I’m Still Here címmel, ami tulajdonképpen arról szólt, Joaquin Phoenix hogyan kattan meg, vág bele egy borzalmas rapkarrierbe, a média pedig hogyan reagál erre a röhejes szituációra.

Miután lehullt a lepel, Phoenix újra régi önmaga lett, elkezdett újra szerepeket vállalni, sőt, a Letterman showba is újra elment, ahol elnézést kért a műsorvezetőtől. A filmet vegyesen fogadták, viszont a filmipar megbocsátotta neki az erősre sikerült tréfát. Leginkább Casey Affleck faragott rá az egészre, akinek törést okozott a karrierjében a durvára sikerült tréfa, azóta viszont ő is újra elkezdett nagyobb szerepeket kapni, láthattuk például Nolan Csillagok közöttjében, szóval végül is happy enddel zárult a csíny.

A hétvégén ebben a filmben láthatjuk a tévében: Az éjszaka urai, Phoenix egy félig-meddig bűnöző night club-tulajdonost alakít a 80-as évek New Yorkjában, és egy idő után választania kell a törvénytisztelő élet és a bűnöző életmód között.

Itt tudja megnézni: UNIVERSAL CHANNEL: Vasárnap (Május 22.) 21:00