Amikor minden elsül - Robbanó premierek

A héten Gryllus Dorka fegyvere és Meryl Streep agya durran el, bizarr betekintést kaphatunk a deszkás srácok és perverz öregemberek közti viszonyrendszerbe, és azt is megtudhatjuk, miről beszélnek egész nap a szexfüggők.

Dübörög a szív


Meryl Streep már mindent eljátszott boszorkánytól a francia hadnagy szeretőjéig, de rocksztár még nem volt. Persze a „sztárság” némi túlzás, az általa játszott Niki felett eljárt az idő, népszerűsége és rajongótábora jócskán megcsappant, de ő még csapatná, ám amikor tudomást szerez lánya közelgő válásáról, sok minden megváltozik. A családját ugyanis annak idején a zene és a hírnév ígérete miatt maga mögött hagyta, és most kénytelen békét kötni velük és egy kicsit normálisan viselkedni. Sokgenerációs, tanulságos mesére számítsunk a zenére amúgy is ráhangolódott Jonathan Demme rendezésében, és a mindig remek és mindig túlzásokba eső Streep mellett több más remek színész is feltűnik, köztük Kevin Kline.

Ki nézze meg?

A magyar Meryl Streep fan club teljes tagsága.

 

Szégyentelenek


A botrányfilmes Larry Clark annak idején amerikai létére az európai művészfilmesek nagy kedvence volt, de azóta eltelt jópár év, és ő valahogy nem lett se jobb, se más, és most pont a gyökereihez tért vissza, vagyis a fiatal gördeszkás srácok közé, akiket annak idején erősen homoerotikus képein megörökített, és akikről első nagyjátékfilmje, a Kölykök szólt. Csakhogy most Párizsban járunk, itt lóg egy placcon egy rakás tizenéves deszkás, akik közül többen eszkortként - kevésbé szépen fogalmazva hímringyóként - jutnak némi zsebpénzhez, amiből márkás cuccokat vehetnek. Megjelenik köztük maga a rendező is perverz alkoholista öregemberként, de sokkal több nem történik: a srácok egymást és a kalandjaikat filmezik, szívnak és dumálnak. Ez régen még szórakoztatónak tűnt.

Ki nézze meg?

Akik még hisznek Larry Clark zsenialitásában, vagy félig érett, félmeztelen fiútesteket szeretnének látni nagy dózisban.

 

A (sz)ex az oka mindennek


Divat manapság igazán szókimondó vígjátékokat készíteni, gondoljunk csak Judd Apatow filmjeire, és mi alapvetően egyetértünk ezzel a trenddel. A kiindulópont egy hajdani egyéjszakás kaland, majd a szexfüggők találkozója, itt fut össze újra ugyanis a férfi és a nő, akik annak idején elvették egymás ártatlanságát - a férfi esetében persze csak képletesen -, hogy aztán valami új kapcsolatba kezdhessenek. A gond csak az, hogy képtelenek megállni, hogy másokkal is ágyba bújjanak. Ez az a film, ahol szex közben is a szexről beszélnek, ami akár vicces is lehet, ám nem biztos, hogy egy ilyen témát elbír a vállán a komikusnak inkább másodvonalbeli Jason Sudeikis, aki pasinak inkább harmadvonalbeli, így az iránta való érzelem okát időnként nehéz megérteni.

Ki nézze meg?

Aki többet lát Jason Sudeikisben, mint mi.

 

Víkend


Gryllus Dorka és az elsülő puska, vadregényes erdélyi táj, magyar thriller, sziklafalon lefelé gördülő terepjáró és gonosz Árpa Attila - ezek Mátyássy Áron új filmjének hívószavai, de vigyázat, csavaros thrillerről van itt szó. Mindenki lehet a másik farkasa, amikor három jómódú, sikeres fővárosi erdélyi vadászatra indul - engedély nélkül, illegálisan, a helyi fővadász közreműködésével. Egyikük egy milliomos építési vállalkozó, másik az ügyvédnője, a harmadik a nő férje, ám rögtön az elején baleset árnyékolja be az utat, olyan véres fajta baleset, és hamarosan senki sem bízhat a másikban, és a morcos helyiek is kezdik elveszíteni a türelmüket. A Lengyel Tamás, Simon Kornél és Gryllus Dorka hármas ígéretes, akárcsak a film előzetese, de a műfaj nehézségei még feladhatják a leckét a fiatal rendezőnek.

Ki nézze meg?

Akik hisznek a magyar műfaji filmben, szeretik Gryllus Dorkát és a valóban csodás erdélyi tájakat.