Aranykedd, azaz az ünnep előtti utolsó

Ne szaladgálj plázákba, ajándékokért. Inkább vidd el a gyerekeket bábszínházba, vagy ülj be egy előadásra, koncertre. Pihenj kicsit a végső nagy rohangálás helyett. De légy távolságtartó és viselj maszkot! Karácsonyi Nem-bevásásrlásra fel!

Holle anyó

Budapest Bábszínház, december 21., 10:00

Holle anyó nem csupán a hóesésért, de az évszakok változásáért is felel: különös öregasszony, félig tündér, félig boszorkány, aki az idők kezdete óta őrködik a természet fölött. A Grimm testvérek klasszikus meséjében először egy szorgalmas árva lány, később pedig annak lusta mostohatestvére szegődik el hozzá.


Egy kupac kufli

Kolibri Fészek, december 21., 10:30

A kufli: nem is kifli, nem is kukac, nem is bab, de nem is kavics. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és közben semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az! Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető! Van kicsi, és van nagy. Van kövér, és van sovány. A kufli egyszóval: kufli.


Pinokkió

Center Színház, december 21., 11:00

Gepettó, az öreg fafaragó mester, különös bábun dolgozik. Lesz neki keze, lába, szeme és úgy mozog majd, mint egy Igazi kisfiú! Bárcsak igaz volna! Bárcsak valóban Pinokkió lehetne Gepettó Igazi Kisfia!....természetesen ilyenek csak a mesékben vannak! De ott aztán igazán!


A diótörő

Erkel Színház, december 21., 11:00

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része. 2018 decemberében visszatért az Erkel Színház színpadára Oláh Gusztáv legendás díszlete és a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti elvárásainak megfelelő új előadás.


VÁRkert Mozi - Klimt és Schiele: Amor és Psyche

Várkert Bazár, december 21., 19:00

A társadalmi, történelmi és művészettörténeti szempontokra egyaránt rávilágító és a korszakról átfogó képet nyújtó film vezérfonalául Gustav Klimt és Egon Schiele művészetét és a szecesszió születését feldolgozó tematikus kiállítások szolgáltak, amelyeknek az Albertina és a Leopold Múzeum, a Belvedere kastély és a Bécsi Szépművészeti Múzeum ad otthont.


A Balaton élete 3, 4

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár - Mezőgazdasági Könyvtár, december 21., 18:00

A Balaton élete (1986-1990) öt részben, 5x30 percben tavunk élővilágát mutatja be. Az elmúlt hónapban levetített első kettő után ezúttal a harmadik és a negyedik részt láthatják.


Legszebb férfikor

Thália Színház, december 21., 19:00

Este és reggel, összezárva, együtt. A könnyekig mulatságos bohózattá gyorsuló előadás szereplői számára ritka, örök emlék marad. Mint a régi időkből azok… amiket jobb volna elfelejteni. A darab a Thália Színházban látható először Magyarországon.


Ketten egyedül

Bethlen Téri Színház, december 21., 19:00

Egy pincérnő és egy szakács. Frankie és Johnny. És bár nem lehet csak azért járni valakivel, mert van egy ilyen dal, ők kölcsönösen kinézik egymást maguknak az étteremben. A félszeg, mégis kitartó munkahelyi flörtből idővel mozi és vacsora, végül egy szenvedélyes éjszaka lesz, ezzel pedig kezdetét veszi egy hajnalig tartó, sziporkázóan mulatságos és kíméletlenül őszinte huzavona.


Operabeavató

6szín, december 21., 19:00

Hogyan legyen a zene mindenkié? Hogyan legyen a színház mindenkié? El kell jönni egy Operabeavatóra és választ kapunk erre is. Csapatunk nem állít kevesebbet, mint hogy e két dolog - zene és színház - egyesülése, az opera, bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni. Jöjjön el és tesztelje magát: vajon ön mindenki?


Árva csillag

Szkéné Színház, december 21., 19:00

Sacra Infantilia Póka Mihály harmadik típusú találkozásai az ibrányi éjszakában. Tört Fény Százezer és Fagyott Ammónia Négy. Fékezősugár aktivál! Rádió és radar hullámok! Ó, Ibrányba! Ibrányba most, azonnal!


Az eltűnt idő nyomában 1.0

FILC - Fischer Iván Lakásszínháza, december 21., 19:00

Olyan világban merülhetünk el, amelyet mind ismerünk, csak sosem láttunk ennyire mélyrehatóan, minden rezzenésre figyelmesen. Egy családba vezetnek be, lehetne a miénk is, ha a miénket is ennyire fontosnak látnánk, minden gyarlóságával együtt ennyire a sajátunknak.


Gotthard

Barba Negra, december 21., 19:00

A budapesti koncertre idén Karácsony előtt, 2021. december 21-én kerül sor a Barba Negrában, Talán Attila és zenekarának fellépése után.


Maggi és Lillemor - Mamu alatt izzik a parázs

Pinceszínház, december 21., 19:00

A Pinceszínház közkívánatra bemutatja a legmeghatóbb és legmulatságosabb komédiát, amit két nyolcvanéves norvég néniről valaha írtak. Maggi, az idősotthon alfanősténye új szobatársat kap: Lillemor régivágású úrihölgy, mindenben Maggi ellentéte. Kitör a háború. Határviszály. Öldöklő kézitusa. Félsikerrel kecsegtető sütőcsempészet.


A vihar

Budapest Bábszínház, december 21., 19:00

"Mi történhet velem abban a pillanatban, amikor már biztosan tudom, hogy meghalok, hogy nem segít sem mentő, sem a Jóisten? Mikor tisztában vagyok vele, hogy percek, vagy talán csak másodpercek kérdése, hogy mindennek, de mindennek mindörökre vége a számomra? „Lepereg életem filmje”? Vagy egy másik, furcsa történet jelenik meg az elmémben: egy történet, ahol halálom előtt megnyugtatóan elrendezem a gyermekem jövőjét, megbüntetem azokat, akik ártottak nekem, majd megbocsátok nekik – mert az emberi mivoltomhoz ez is hozzátartozik: logikát, észérveket és zsigeri gyűlöletet félretéve megbocsátani."


Kertész utcai Shaxpeare-mosó

Örkény István Színház, december 21., 19:00

Az előadás egyik célja, hogy egy nagyrabecsült klasszikus újra-, át-, feldolgozásán keresztül megragadja a mai magyar valóság, illetve ezen belül a történet szereplőinek bizarr, sötét, abszurd, undorító, groteszk, zavaros, szánalmas, döbbenetes, riasztó és ellentmondásos oldalait, és mindezt ráadásul lehetőleg amolyan költői realizmus formájában tárja a kedves néző elé - bármit is jelentsen ez. 


Kortárs szerzők az A38 Hajón - Regős Mátyás

A38 Hajó, december 21., 19:00

Regős Mátyás a PPKE-BTK Kiváló művész ösztöndíjasa, Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjas, Khelidón-díjas író. 2015-től rendszeresen publikál irodalmi és művészeti folyóiratokban, 2017-től az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2020-tól a KMI12 tagja. 2019-ben jelent meg első verseskötete a Patyik Fedon élete, 2020-ban pedig első regénye Tiki címmel. 2020-ban megnyerte a József Attila Emlékhely IV. szonettpárbaján, 2021-ben a Magyar Írószövetség Regényes természet című regényíró pályázatán.


egy5egy // The Microwaves

Dürer Kert, december 21., 19:00

Alter karácsony a Dürer Kertben! - Gitárok és decibelek harcolnak az ünnepek előtt. Az egy5egy zenekar biztosítja a szívbemarkoló dalszövegeket és az arctépő gitárriffeket. A mikrók pedig nyugatról hozzák a dallamas brit-pop dalokat, amire táncolni és pogózni egyaránt ajánlott.


Pétery Dóra és az Aura Musicale

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), decemer 21., 19:30

A Müpa karácsonyi orgonakoncertjeinek jellegzetessége, hogy a hangszerek királynőjének hangjához ezeken az eseményeken emberi orgánum is csatlakozik: nemcsak billentyűs zenét hallunk, de a vokális repertoár gyöngyszemeit is - természetesen olyan műveket, melyeknek hangulata illik a közelgő ünnephez. Az idei karácsonyi orgonakoncert középponti előadó-egyénisége a magyar orgonaművésztársadalom jeles tagja, a hozzá csatlakozó együttes a hazai historikus régizenei előadópraxis több évtizede működő, kiváló műhelye.


Pokorny Lia az I Love You Babyt énekelte a SZESSÖN próbatermében, amivel Tomi és Jancsó simán fel is vehette volna a helyben megalakult zenekarukba.