Augusztusi szombat

Az első augusztusi hétvége elkezdődött. Egyrészt szomorú ez a gyerekeknek, iskola közelgő, másrészt jó hír a bulizós szülőknek, van még hátra parti, amíg sírnak a gyerekek! Használjuk ki a nyárból még hátralevő időt, és válasszunk egy jót a programokból, iszkiri!

Orgonák Éjszakája

Országos, augusztus 6., 9:00-től

Töltsön egy éjszakát a hangszerek királynőjével és a művészet oly különleges kombinációjával, mint Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Dúlfalvy Éva hegedűművésznő Végh Lajos homokanimációjával kísért lélegzetelállító, izgalmas koncertje a budapesti Mátyás-templomban. Az Orgonák éjszakája koncertjén Homokba rajzolt dallamok címmel egyedülálló, sokoldalú és kreatív produkciót láthat, hallhat, mely garantáltan lebilincseli a közönségét, emlékezetessé teszi a hangversenyt.

Karszalagos Hétvégék a Vidámparkban

Debreceni Állatkert és Vidámpark, augusztus 6., 9:00

A nagy érdeklődésre való tekintettel az idei nyári szünetben minden héten megrendezésre kerül a korlátlan kalandokkal szolgáló Karszalagos Hétvégék program, melynek keretében karszalagos belépővel egész nap – 9:00 és 18:00 között – korlátlanul használhatjátok majd valamennyi játékgépet. A karszalagos belépők felnőtteknek 4500 Ft-ért, gyermekeknek pedig 5500 Ft-ért válthatók a helyszínen vagy online.  

A Zenélő Budapest programsorozat célja, hogy a szabadba kimenve nyerje meg a legfiatalabbakat ahhoz, hogy aztán ők bemenjenek a koncerttermekbe. Ebben a programban mindenki kipróbálhatja magát zenészként a közösségi hangszerek kipróbálásával, melyeket Götz Nándor tervezett. Ehhez kapcsolódik az előadás is, ahol ütőhangszeres művészek, valamint egy fuvolaművész segítségével egy 40 perces mesekoncert keretében, a gyerekeket bevonva, akár zenei előképzettség nélkül is megismerkedhetnek a legfiatalabbak a hangszerek világával.

A Szalóki Ági gyerekzenekar közel 20 év alatt négy albumot készített, több mint 600 koncertet adott Magyarországon és a határontúli magyarok közösségeiben. A zenekar mindvégig hű maradt alapelveihez, a gyerekek iránti tiszteletet az irántuk való figyelemmel, zenei igényességgel is kifejezik. Zenéjükben, a magyarországi gyerekzenék történetében először szólalt meg hangszeres improvizáció, a zenekar elsőként emelte be a jazzt a gyerekzenébe, de cigány nyelvű dalokkal is ők szóltak először gyerekközönséghez.

Líra Irodalmi Délután - Závada Pál

Ördögkatlan Fesztivál, augusztus 6., 14:00

Závada Pál új hősét Apfelbaum Ádámnak hívják, aki 1937-ben vesz búcsút családjától, szerelmeitől, addigi élete nagyváradi helyszíneitől, hogy a fenséges művészetek és eszmék csábítására zavaros vizekre evezzen a harmincas évek végének Berlinjében. Fölbukkan a század további időmetszeteiben – 1940-ben visszacsatolt városába látogat haza, ’44-ben a váradi gettóba jut, hogy rettentő korok múltán magasra kapaszkodjék majd a berlini Fal romjain.

Idén nyáron újra a naplementében élvezhetik a jobbnál-jobb organic / melodic / deep és progressive house zenéket.

Depresszió - Amíg tart 20 / Budapest - Barba Negra (Különleges vendég: Zorall)

Barba Negra, augusztus 6., 17:30

20 éve jelent meg a zenekar számára áttörést hozó lemez, amit egy nagyszabású koncerttel ünnepelnek meg. A teljes album elhangzik majd ezen az estén, valamint a legnépszerűbb Depresszió dalok. 

Margaret Island

Budapest Park, augusztus 6., 18:00

Tűzz magadra egy virágot ‘Flower power’ hangulatot varázsol a Budapest Parkba a Margaret Island augusztus 6-án, szombaton. A korábbi nagy közönségkedvencek és az új album dalai is fesztiválos lüktetéssel szólalnak majd meg a színpadon.

Gyulai Várszínház, augusztus 6., 18:00

Nem mindennapi látványosságot: felnagyított bábszínházi előadást, élőszereplős bábjátékot láthat a néző, aki az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös Vitéz Lászlójára kíváncsi. Kemény Henrik eredeti szövege elevenedik meg ezúttal is sok játékkal és sok nevetéssel. Ám generációk kedvenc paprikajancsija most Éder Enikő alakításában kel életre és vág bele az elátkozott malom felszabadításába.

Örkény István novelláiból olvas Mácsai Pál, cimbalmozik Lukács Miklós. Az „Egyperces novellák” című kötet fél évszázada, 1968-ban jelent meg először. Az egyik oldalon a közlés minimuma, a másikon a képzelet maximuma. Az írásokban ott az apró darabokra hullt közös ideáink groteszk látványa, de megfordítva is: a banalitásokban az élet titokzatos teljessége.

A Rieger Rhodes Quartet zenekarvezetője a Jam Session sorozat rendszeresen szereplő, közkedvelt egyénisége. Játékára olyan nagy nevek vannak hatással, mint Wes Montgomery, Duke Parsons, Bobby Timmons vagy épp Phineas Newborn, ám a nagy elődök szerzeményei mellett saját kompozícióit is megszólaltatja.