az 50 első randi

Sokaknak hiányozhatott az ez eddig egyszer kipróbált - bár kétségtelenül jól bevált Drew Barrymore - Adam Sandler páros. A romantikus duó a becsülettel kivívott, ám a block buster-i sikerekhez mérten mérsékelt sikert kivívó nyolcvanas éveket idéző vígjáték, a Nászok ásza után újra visszatér a vászonra. A műfaj ugyanaz, a film egzotikumát pedig ezúttal a gázos sérók és hajmeresztő retro-szerkók helyett a film kulisszáit szolgáltató szépséges Hawaii-szigetvilág szolgáltatja.

A sztori kétségtelenül szórakoztató, eredetinek azonban már csak azért sem mondható, mivel maga a történet egy egykori zseniális ötlet tovább- és újragondolásából született. Az azóta kultstátuszt méltán magáévá tevő, a kiváló Bill Murray főszereplésével fémjelzett gegparádé, az Idétlen időkig dobta fel először a folytonosan ismétlődő napokat bemutató sztorit. Ezt a Mementóból ismerős amnézia-motívummal dobták fel 50 első randis barátaink, s a végeredmény meglepően mulatságosra sikeredett, bár maga a történet csak azok számára élvezhető, akik sikeresen átvészelik az első rettenetes, gyomorforgató fél órát.

Az, hogy vajon az altesti poénoktól hemzsegő elmúlt néhány esztendő mozi-dömpingje után miért érzik az egyszeri vígjáték-készítők egy fél percen keresztül okádó rozmár jelenlétét szükségét egy amúgy konszolidált vígjátékban továbbra is rejtély - ahogy a Leia hercegnőre erőteljesen hajazó hátborzongató traveszti jelenlétének értelme a filmben is ugyanígy megkérdőjelezhető. Sandler a szokásos formáját hozza, rajongói örömmel köszöntik majd az Apafejből vagy a Nászok ászából ismert szerencsétlen-flótás figurát újra a mozivásznon, bár kétségtelen, hogy színészi játéka mit sem változott a vígjátékokban eltöltött hosszú évek során.
A Charlie angyalaiból ismert vadócfigura után ismét romantikus karaktert hozó Drew Barrymore és az örök lúzer Sandler esetlenül bájos párosa azonban meglepően viccesen hat a mozivásznon, a hobbit-szerep után potenciazavarokkal küszködő, pösze macsó szerepben domborító Sean Astin lenyűgöző alakítása pedig minden kétséget kizáróan kellemesen szórakoztatóvá varázsolja ezt a mozit.