Az Egy ropi naplója egykori gyerekszínésze végezni akart Kanada miniszterelnökével, de előbb meggyilkolta saját anyját

A most 24 éves színész Kanada miniszterelnökét, Justin Trudeau-t akarta megölni, miután 2020 márciusában saját anyjával végzett.

Ryan Grantham, az Egy ropi naplója és a Riverdale 24 éves színésze 2020. március  31-én tarkón lőtte saját anyját, Barbara White-ot, miközben az zongorázott. Grantham a tárgyalás során bűnösnek vallotta magát. A Brit Columbia Legfelsőbb Bíróságán tartott, június 13-án kezdődött ítélethirdetési meghallgatása során az ügyészség érveket hozott fel a fiatal színész mentális állapotáról és viselkedéséről, mielőtt és miután megölte 64 éves édesanyját squamish-i házukban.

A People számolt be róla, hogy a tárgyaláson elhangzott, hogy Grantham elpróbálta a gyilkosságot, majd miután megölte anyját, az azt követő pillanatokat is lefilmezte. A felvételen beismeri tettét, sőt, a holttest is látható.

A bűncselekmény másnapján – anyja holttestét otthagyva – Grantham három fegyverrel, lőszerrel, 12 Molotov-koktéllal, kempingfelszereléssel és egy térképpel szerelkezett fel – utóbbi az ottawai Rideau Cottage-hoz vezető, 50 órás autóút útvonalát mutatta. A színész azzal a szándékkal indult el, hogy megöli Justin Trudeau miniszterelnököt. Előtte egy lakatlan területen kipróbált egy Molotov-koktélt. Egészen Hope-ig hajtott, mielőtt visszafordult volna,

és arra gondolt, hogy inkább az egyetemen vagy más forgalmas helyszínen követ el tömegmészárlást.

Aznap este feladta magát a vancouveri rendőrségen.

Két pszichiátriai jelentésre hivatkozva Michaela Donnelly ügyész azt mondta, hogy mindkét fél egyetért abban, hogy Grantham a gyilkosságot megelőző hónapokban klinikai depresszió intenzív időszakán ment keresztül, miközben kifelé ebből semmi sem látszott. Az erőszak és az öngyilkosság iránti késztetést, valamint az önutálat és az anyja miatti bűntudat fokozódó érzéseit is tapasztalta, és  abbahagyta az órák látogatását a Simon Fraser Egyetemen. Továbbá rendszeresen szívott marihuánát, ami fokozta pszichés zavarát. 

A tárgyalás során kiderült, hogy Grantham azért ölte meg az anyját, hogy megkímélje attól a megrázkódtatástól, amit Trudeau meggyilkolása után érzett volna.

Donnelly szerint bár ez önzetlen indítéknak tűnhet, Waite meggyilkolása mélységesen önző cselekedet volt.

Mr. Grantham meg akarta menteni az anyját valamitől, amit ő akart megtenni... Ez merőben különbözik az önzetlenségtől.

A súlyosbító körülmények bemutatásakor Donnelly azt állította, hogy Waite megölésével Grantham "szívszorító bizalomszegést" követett el.

Barbara Waite nagyon szerette a fiát, kiváló szülő volt, és szerinte nem volt oka félni tőle.

Grantham tapasztalt fegyverhasználó, és korábban tagja is volt egy lövészklubnak. Az ügyész kiemelte, hogy az emberölést megelőző hónapokban a férfi új fegyvert vásárolt, annak ellenére, hogy tisztában volt azzal, hogy folyamatosan küzdenie kell az erőszak és a gyilkosságok elkövetésére irányuló késztetéssel.

Donnelly szerint az ügy körülményei előre megfontolt szándékú emberölésre utalnak, ugyanis Granthamnek a gyilkosság napján több lehetősége is volt arra, hogy átgondolja a dolgot, mivel megtöltötte, majd kiürítette 22-es kaliberű puskáját, később pedig közel 15 percig ült a ház lépcsőjén, hogy eldöntse, mit tegyen. Előre megfontolt szándékú emberölésért Kanadában automatikusan életfogytiglani börtönbüntetés jár, továbbá az ügyészség arra kérte a bíróságot, hogy 17-18 évig tagadják meg a feltételes szabadságra bocsátást.

Grantham kilencéves kora óta játszik filmekben és televízióban, az Egy ropi naplója és a Riverdale mellett láthattuk az Odaátban, az iZombie-ban és a Doktor Parnassus és a képzelet birodalmában is.

(Forrás: CBC)

Címlapkép: Andrew Chin/GettyImages