Az egyetlen

Egyszerű földi halandó féreglyukakkal legfeljebb molyrágta kabátján találkozik, nem úgy mint filmünk hősei akik a dimenziókat összekötő azonos nevű járatokon közlekednek előszeretettel, mit sem törődve a széteséssel. Ám mozi- és tévénézőként már mi is rutinos tér- és időutazók vagyunk: számos film és sorozat (Sliders, Idôzsaru) épült már erre a tudósok által régóta felállított elméletre.

"Az egyetlen" is egy ilyen világba vezet bennünket: a párhuzamos univerzumokéba, amelyek mindegyikében megvan mindenkinek a hasonmása. Yulaw (Jet Li), az egykori ügynök felfedezi, hogy minden egyes hasonmás megölése erejét és képességeit növeli. Százhuszonhárom "párját" át is segíti a másvilágra: ő akar lenni a világ ura, az egyetlen; ám ez felboríthatja az univerzumok egyensúlyát, pusztulásba taszítva mindent. Céljának eléréséhez már csak Gabe-bel, a Los Angeles-i zsaruval kell végeznie. Meg is érkezik a Földre, nyomában két intergalaktikus rendőrrel (Delroy Lindo, Jason Statham), és kezdetét veszi a harc az igazságért, a szerelemért és a világért...

James Wong (X-akták, Végső állomás) rendező filmjében szorgosan gyűjtögetett: "Az egyetlen" nyíltan olvasztja magába az elmúlt másfél évtized akciófilmjeinek minden sikeres elemét. A Hegylakó-féle erőgyűjtögetést, a Men in Black - Sötét zsaruk-féle szuperfegyveres ügynökösdit, a Jackie Chan-féle bunyódramaturgiát, megspékelve egy kis Mátrix-féle technikával... A jól bevált dolgok pedig David L. Snyder (Szárnyas fejvadász, A pusztító, A katona) látványtervezőnek köszönhetően hibátlanul működnek. Sőt akár újszerű jelenetet is találhatunk: igen impozáns, amikor Yulaw két rendőrmotorral pofozza darabokra a kivonuló rendőröket.

A film húzós, időnként meglepően izgalmasra sikeredett, erősen rock-alapú zenéjét Trevor Rabin, a Yes együttes egykori tagja szerezte. Mint sokszor, most is bejött a kemény zene és a kemény jelenetek öszzekapcsolása: egyik viszi a hátán a másikat.

A végeredmény egy igen látványos, ám történetében kiszámítható film - a látvány azonban kárpótol mindenért, s mi más kell egy izgalmas akciófilmhez?!