Az ember, aki istent játszik - Morgan Freeman

  • Bruti / PORT.hu

Szinte biztosan állíthatjuk, hogy a most 78 éves színészt mindenki szereti. Mondhatnánk rá, hogy a filmjeivel érdemelte ki ezt a nagyfokú tiszteletet, vagy azért szeretik, mert olyan „jóságos nagypapa” arca van, de az igazság az, hogy ő egyszerűen csak ember.

Freeman a Tennessee állambeli Memphisben született 1937-ben. Apja borbély, anyja takarítónő, akiknek négy gyermekük volt, köztük Morgan a legfiatalabb. Gyermekként a család sokat költözött, Mississippitől Chicagóig mindenhol megfordultak. Édesapja végül 1961-ben alkoholproblémák következtében hunyt el, májzsugorban. Freeman viszonylag korán felfedezte a színészkedést, már nyolc évesen eljátszotta egy iskolai darab főszerepét. Tizenévesen megnyert egy állami drámaversenyt, majd rádióban is dolgozott. Egyetemi ösztöndíjat kapott, de végül inkább bevonult a seregbe, mert dédelgetett álma volt, hogy pilóta legyen. Ám afroamerikai származása miatt ez akkoriban nem volt könnyű, így szerelő lett az Egyesült Államok Légierejénél.

Később rájött, hogy igazából őt a színészet érdekli, így a '60-as évek elején Los Angelesbe költözött. Alkalmi munkákból tartotta fenn magát, volt másoló, táncos, aztán San Franciscóban egy zenei társulat tagja lett. Statisztaként feltűnt egy filmben, majd színpadi szerepet kapott. Valószínűleg meg voltak vele elégedve, mert az évtized végére már egy Broadway darabban, a Hello, Dolly, teljes egészében afroamerikai színészek által előadott verziójában debütált.

Következett egy szappanopera, majd egy gyermekműsor, ahol már tömegek ismerhették meg, de az igazi szerepekre a '80-as évek közepéig kellett várnia. Addigra már számtalan mellékszerepet eljátszott, leginkább bölcs megfontolt apaszerepeket kapott, majd jött 1987, amikor a Hamis riportban nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték. Ennek köszönhetően keresett színész lett, így kaphatta meg a Miss Daisy sofőrje, majd Az 54. hadtest főszerepeit. Az előbbiért megkapta második Oscar jelölését, de nyerni még nem tudott. Jött Kevin Costnerrel a Robin Hood, a tolvajok fejedelme, az Oscar díjas Nincs bocsánat Clint Eastwooddal, majd a fantasztikus Remény rabjai Tim Robbins főszereplésével, amiért újra jelölték az Akadémia díjára, de ezúttal se vihette haza a szobrocskát. Freemannak, ha nem is jött az Oscar, jöttek a jobbnál jobb filmszerepek. Elég csak pár filmet említenünk, A Hetedik, az Amistad, A pók hálójában, Minde6ó után újra Clint Eastwooddal dolgozott együtt a Millió dolláros bébin, ami végre meghozta az Oscar díjat.

Napjainkig töretlenül dolgozik és olyan sikerekben volt része, mint A bakancslista, majd megformálta Nelson Mandelát is. Egyedi orgánuma miatt gyakran vállal narrátori felkéréseket, legutóbb pedig a National Geographic, Isten nyomában című dokumentumsorozatában vállalt szerepet. Bár 2008-ban súlyos balesetet szenvedett, aminek következtében jóformán lebénult a bal karja, de ez nem akadályozza meg abban, hogy újabb szerepeket vállaljon, a rajongói legnagyobb örömére.

Morgan Freemant ma este 20:00-tól, a Támadás a Fehér Ház ellen című akciófilmben láthatjuk az, RTL II csatornán.