Az idei nyár a folytatások nyara

Naná, hogy 2016 is a folytatások éve, hiszen a hollywoodi producerek ma már nem mernek semmiféle új ötletet felkarolni, azzal ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy dollármilliókat fognak tudni kaszálni. Régebben is voltak persze remake-ek (lásd Ben Hur) könyvadaptációk (lásd Die Hard) és folytatások (lásd Rocky), de a jól bejáratott franchise-okból most akarják kifacsarni a legtöbb pénzt. Most, hogy már vége a sulinak, összeszedtük, milyen második részeket lehet megnézni a légkondis mozikban a tomboló nyári szünet alatt.

Alice Csodaországban 2

A 2010-es Alice Csodaországban 1 milliárd dolláros álombevételt hozott össze, így kissé fura, hogy a Disney miért várt ennyit a második résszel, miközben a Marvel-szuperhősfilmek foylamatosan új részeket kaptak ezalatt. Ám míg az első Alice őrülten színes, harsány látványvilága az újdonság varázsával hatott a nézőre, az Alice Tükörországban egy unalmas bazári hakni lett, ahol az egyetlen érdekes karakter a fogaskerék-meghajtású, kortalan órásmester, Isten és a Halál csodaországbeli helytartója (Sacha Baron Cohen). 

A film többi kellékét viszont már kivétel nálkül láttuk az első részben. A lufifejjel sipákoló Helena Bonham Carter, a folyton csak sóhajtozó Anne Hathaway, Johnny Depp kifestve vigyorgó, hülye feje és a megállás nélkül ficergő CGI-lények itt már egyáltalán nem szeretetre méltó figurák, hanem gyűlölt idióták, és alig várjuk, hogy valami szörny végre megegye őket. A filmről itt olvasható a Port.hu kritikája

Démonok között 2

A Fűrész rendezőjének újabb ördögűzős horrorja nem lett jobb az elsőnél, de egész tisztességes iparosmunka lett a saját műfaján belül. A korszak maradt a trapézgatyás-hippizenés '70-es évek, a helyszín viszont nem vidéki Amerika tipikus, tornácos, ősi családi fészke (amit még a dédnagypapa épített enkezével a polgárháború után), hanem London lerobbant külvárosa, ahol a vöröstéglás sorházakban százéves csövek köhögik fel a rozsdás vizet, és minden éjjel kísértetek hintáznak a karosszékben.

A Démonok között 2 ugyan már nem hat a meglepetés letaglózó erejével, de így is sokszor felugrunk majd a székben, amikor becsapódik egy-egy ajtó, vagy valaki ördögien kacarászni kezd a sötét folyosókon. Az ijezstgetésfaktor mellett a színészekre sem lehet panasz: A színészgárdára abszolút nem lehet panasz: Patrick Wilson és Vera Farmiga ugyanolyan jók, mint az első részben, látszik, hogy szívügyük ez a franchise, a démoni erők játékának kitett kislány, Madison Wolfe pedig legalább olyan hatásosan szörcsögő megszállott, mint Linda Blair volt Az ördögűzőben. A filmről itt olvasható a Port.hu kritikája.

Némó nyomában 2

Nagyon vártam az egyik legjobb Pixar-mese, a Némó nyomában folytatását, de sajnos hatalmas csalódást okozott a Szenilla nyomában. A Pixarnál nagyon durván érződik a minőségromlás: a zseniális Agymanók kivételével semmi értékelhetőt nem tudtak felmutatni a Fel! óta: az unalmasan átlagos Merida és a szörnyű Dínó tesó mellett szinte csak olyan megúszós folytatások készültek a forradalmi ötleteiről elhíresült stúdiónál, mint a Verdák 2, a Szörny Egyetem és a Toy Story 3.

A CGI persze abszolút profi, a halak részletesen kidolgozott arcjátéka simán veri egy rakás ismer hollywoodi színész érzelmi kelléktárát, nagyokat lehet nevetni Szenilla feledékenysége mellett az új polipszereplőn, és a történet is izgalmas: az első részben megismert halcsapat Szenilla szüleit keresi a Tengerbiológiai Intézet rekreációs központjában, ahol a sérült halakat gondozzák. De a Némóhoz mérve a Szenilla csak annak szórakoztató, aki vagy nem látta az első részt. vagy már elfelejtette, mint a körbe-körbe úszkáló aranyhalak. A filmről itt olvasható a Port.hu kritikája.

A függetlenség napja 2

Pont 20 éve volt, hogy Jeff Goldblum és Will Smith egy Windows 3.1-ben összedobott számítógépes vírussal sikeresen meghekkelte az űrlényinváziót irányító anyahajó biztonsági rendszerét, aztán kilőttek egy atomtöltetet, és az utolsó utáni pillanatban még ki is jutotottak a főufóból, mielőtt az anyacsavarokká robbant volna. Ez a látványos marhaság 1996-ban összesen 817 millió dollárnyi bevételt termelt, így törvényszerű volt, hogy előbb utóbb valahogyan folytatni fogják.

Csakhogy a '90-es évek végén A függetlenség napja rendezője, Roland Emmerich egyáltalán nem akart folytatást, mert a trilógiának tervezett Csilalgkapuból is nélküle csinált tévésorozatot az MGM, úgyhogy leforgatta inkább a Godzillát. Az ezredfordulón felmerült a folytatás ötlete, de 2001. szepter 11. után jegeltek Hollywoodban minden látványos városrombolós filmet, így Emmerich, valamint állandó forgatókönyvírója, Dean Devlin 2009-ig csak ötleteltek egy Függetlenség-napja trilógiáról. Ezután évekig ment a huzavona Will Smith-szel, aki 50 milliós gázsiért hol elvállalta, hol lemondta a főszerepet, míg végül Ememrichék kiírták a karakterét a folytatásból, és 2015-ben Jeff Goldblummal és Bill Pullmannal belevágtak a folytatásba. Ami egyébként alog különbözik valamiben az első résztől: megint hatalmas csészealjakkal támadnak az űrlények július 4-én, de a hős amerikaiak visszaverik őket, aztán elmennek tűzijátékot nézni.

Tini nindzsa teknőcök 2

A 2014-es Tini nindzsa teknőcök mozifilm 493,3 millió dollárt kaszált a mozikban, ami éppen elég jó bevételt volt ahhoz, hogy Michael Bay és barátai összehozzanak még egy blockbustert, főszerepben a négy reneszánsz művészről elnevezett, pizzafaló teknősbékával és Bay kedvenc színésznőjével, Megan Foxszal.

A folytatás talán egy kicsit menőbb is lesz majd, mint az előző rész, hiszen végre láthatjuk a pitiáner punk bűnözőkből Mad Max-szerkős varacskos disznóvá és orrszarvúvá mutálódott Bebopot és Rocksteadyt! Sőt, a teknőcök főellensége most már nem a rajzfilmekből és képregényekből ismert maszkos szamuráj, Shredder lesz, hanem Krang, aki egy óriásrobot gyomrában ücsörgő, ronda agyvelőszörnyeteg. Persze ettől még lehet, hogy egy oltári nagy marhaságot láthatunk majd a mozikban.