Az időutazás csapdája a mozi csapdája is

Az időutazás témája elég népszerű ahhoz, hogy folyamatosan feltűnjön egy-egy filmben, vagy sorozatban, de vajon hányan tudták megugrani a lécet és olyan filmet alkotni, amire még Einstein is csak elismerően bólogatott volna. Valószínűleg kevesen.

Mindannyian vettünk már részt olyan baráti beszélgetésen, ahol az időutazás volt a téma. „Ha visszamehetnék az időben egy hetet, akkor tuti mindent másképp csinálnék…” hangzik, az elcsépelt mondat, de nem biztos, hogy teljesen tisztában vagyunk azzal, mit is jelentene, ha önmagunkkal találkoznánk a múltban. A Vissza a jövőben trilógia nagyon vicces Dokija erre a következőket mondta: „A találkozás időparadoxont hoz létre, melynek következtében olyan láncreakció keletkezhet, amitől felborul az egész tér-idő kontinuum és megsemmisül a világegyetem. Ez persze a legrosszabb eshetőség, szerencsés estben, csak a mi galaxisunk fog megsemmisülni”.
Szóval, előfordulhat, hogy megoldanánk a kicsinyes problémáinkat, viszont ezzel akár le is intézhetjük a bolygónkat. De mi is az időparadoxon, ami már Marty McFly életét is megkeserítette. Az időparadoxon során a múlt megváltozik úgy, hogy az ismert jelen nem jöhetne létre. Egyik példája az, amikor valaki visszamegy a múltba és valamilyen tevékenységgel, véletlenül azt idézi elő, hogy ő maga később nem tud megszületni. Mivel meg sem születik, tehát nem tud visszamenni a múltba.


De az ilyen jellegű filmek legnagyobb problémái, mégis a logikai bukfencek, amiket még a legjobbak se tudnak elkerülni. A Terminátor második részében pl. egy tudós olyan chiphez jut, ami a jövőből érkezett. Ebből sikerül megalkotnia egy mesterséges intelligenciát, ami végül az adott chip megalkotásához vezet. Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy honnan származik az információ? A múltból biztos nem, hiszen a jövőből jött, de a jövőből sem származhat, mert nem ott jött létre, hanem a múltban ahol a tudósunk talált egy chipet, amiből megalkotta... és így tovább. Klasszikus hurok.


Apropó: hurok. A TV2 ma este műsorára tűzi a Looper c. sci-fit, ami ugyan nem mentes az időutazós filmek gyakori hibáitól, de ez nem is számít igazán. Egy keményvonalas sci-fi rajongó kedvét nem veszi el néhány apró-cseprő technikai, vagy elvi probléma. Ha túl tudunk lendülni ezeken a hibákon, akkor olyan fantasztikus világába csöppenhetünk, amit máshol sosem fogunk megtapasztalni.

PORT.hu ajánlja:

Looper, TV2, hétfő, 22:20