Az ígéret szép szó

Rézfúvósokkal előadott balkáni népzene, tánc, maffiózók, harci kutyák, szerelem és lövöldözés, cigányok, aranyfogak, kerítésszaggató pálinka és katzenjammer. Ki ne színlelte volna tíz évvel ezelőtt az ország bármelyik táncparkettjén, hogy ő most mulat, és átérzi a szerb/cigány/magyar életérzést, a balkáni vircsaftot?

Szinte kötelező volt úgy tenni, mintha jókedve támadna az embernek, ha felcsendült a jellegzetes dal a Macskajajból.

Adott Szerbiában egy négyfős falu. Ott él Tsane, a 12 éves kamasz fiú, az ezermester harangöntő nagyapjával. A falu lakosa még a tanítónő, bizonyos Bosa is, akinek valamiért leghőbb vágya, hogy férjhez menjen Tsane télapó kinézetű nagypapájához. Ő azonban inkább a halált választja, de nem enged a meglehetősen szexis tanítónőnek. Inkább unokája nemi érése foglalkoztatja, és a legtisztább nagyapai örömmel és szeretettel figyeli, ahogy a fiú elkezd érdeklődni a nők iránt. És mivel mindenképpen gondoskodni szeretne Tsane jövőjéről, megígérteti a fiúval, hogy bemegy a városba, elviszi egyetlen tehenüket, az érte kapott pénzből vesz egy szentképet, és szerez magának feleséget.

Ezután főként Tsane kalandjainak vagyunk tanúi, amelyet meg-megszakít az otthoniakról szóló egy-egy derűs jelenet. Tsane rögvest beleszeret egy lányba, belekeveredik némi maffiaharcba, szóval igazi férfi lesz belőle. Egyfajta fordított Ábel a rengetegben ez, ami nem baj, sőt. Ráadásul olyan meseszerű, naiv történetmesélés jellemzi, amin nem lehet nem mosolyogni. Például egy cirkuszban kilőnek az ágyúból egy embert, aki aztán a film végéig a levegőben repked, vagy ott vannak Tsane unokatestvérei, egy nagyon magas és egy nagyon alacsony kopasz fazon ugyanolyan ruhában, akik egy bunyó során az egyik maffiózót felfújják, az meg felrepül a plafonig, a másik szájába kézigránátot tesznek, mire az a robbanás pillanatában eltűnik. Többször rádöbbenhetünk, hogy ez egy naiv, családi burleszk, úgy kell nézni.

De hogy jön ehhez az, hogy a maffiafőnök szeret nemi kapcsolatot létesíteni a pulykákkal? Tényleg a demokráciát akarja kritizálni a rendező a szerb World Trade Centerrel? Vajon frappáns vagy bugyuta megoldás, hogy Tsane szerelmének kurválkodásra kényszerített anyja éppen a Taxisofőr végét nézi a televízióban? Nyilván az a kedvenc filmje.