Az út vége?

A nyolcvan feletti Keres Emil és a hetven feletti Földi Teri színészetének állít emlékművet Rohonyi Gábor első nagyjátékfilmje. A Konyecben lehet autós üldözés, fal kidöntése megbikázott Roburral, bazinagy robbantás, ródmúví, a lényeg mégis azokban a kivételes pillanatokban van, amikor ezt a két nagyszerű színészt láthatjuk a vásznon.

Keres Emil filmes pályafutásában majd' harminc éves lyuk tátong, Földi Teri pedig több mint húsz éve nem állt kamera előtt. A Konyec megpróbálja kiköszörülni a csorbát, méghozzá sikerrel. A forgatókönyvet Pozsgay Zsolt ötlete alapján a Tesót és a Kész cirkuszt jegyző Lovas Balázs írta. A történet szerint harminc év csendes éldegélés után Kis Emil úgy dönt, elég volt a bujkálásból a díjbeszedő és a postás elől, ideje kezébe venni a dolgokat. Miután az ÁVO sofőrje volt, látott eleget, ennek ellenére minden udvariasságát összeszedve kirabolja az egyik kisvárosi postát, finoman, elegánsan, a bevételből visszakapcsoltatja az áramot és LCD-tévét vesz imádott és évtizedek óta magázott Hédijének, akit egy akció során mentett meg valamikor az '50-es évek végén.

A forgatókönyv ekkor elszabadul: Kis Emil, aki eddig elzárkózva élt, szembesül a kinti világgal: kurva szólítja le, autós büfében eszik, majd - már Hédivel kiegészülve - majdnem kirabol egy nagyobb bankot, ahol viszont ebédszünet van, és az egyetlen ügyfelest pedig a természet szólítja el. Emil és Hédi aztán - egy ékszerbolt kirablása után - egy sokcsillagos szállodában húzza meg magát, homárt esznek jól szabott öltönyben és kiskosztümben. Az arany élet nem tart sokáig, hiszen a rendőrség a nyomukban van, az ambiciózus Andor és a hidegfejű Ági személyében. Ágiról azonban hamarosan kiderül, hogy romantikus alkat: túszként nem akarja lefegyverezni a két kisnyugdíjast, pedig simán megtehetné. A film csattanóját nem lőném le, mindenesetre annyit elárulok: nem véletlenül vett az idős házaspár baromi nagy mackót a plázában...

A film elsősorban a színészi munkára épít: sok közelivel és szuperközelivel meséli el Hédi és Emil kapcsolatát, azt a feltétlen szerelmet, amely ma már olyan ritka, hogy érdemes mutogatni. Ugyanakkor mozgalmas akciójeleneteket is láthatunk, valódi kommandósokkal, valódi rendőrségi helikopterekkel és páncélautókkal. Külön blokkot képeznek a valódi MTV-s, HírTV-s és tv2-s stábokkal készített "híranyagok", amelyek a filmbe simulva hiteles képet mutatnak arról, hogy egy elkeseredett idős házaspár ballépéséből milyen hisztériát lehet kisajtolni. Ezt a vonalat a forgatókönyv talán nem viszi elég messzire, lehetett volna továbbvinni akár, mint ahogy Ági és Andor történetét is csak sejteni lehet: a Schell Judit és Schmied Zoltán által játszott rendőrpár gyermeket vár, de miután Andor egy legénybúcsún egy kurvával végzi a napot, Ági kidobja a férfit, és nem árulja el neki, hogy terhes. A két színésznek viszonylag súlytalan jelenetek jutnak, a végén a forgatókönyv azonban kárpótolja őket egy snittel, amelyben Ági mégiscsak bevallja Andornak, hogy gyermekük lesz.